Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/08/2007: "De kunstwerken van Domela Nieuwenhuis junior"

Tot 5 april 2008 kan men in het Gemeentemuseum van Den Haag een overzichtstentoonstel­ling zien van het werk van Cesar Domela (1900-1992), die met zijn abstracte reliëfs internationale beroemdheid heeft gekregen.
Domela2013 (31k image)
Een van de geschonken werken van Cesar Domela Nieuwenhuis aan het Gemeentemuseum
Hij behoort met Piet Mondriaan tot de avant-garde van de Stijl, maar ging daarbij zijn eigen weg nadat hij kennis had gemaakt met Kurt Schwitters. Vijfenveertig jaar lang heeft hij steeds nieuw ontworpen reliefs uitgevoerd, die karakteristiek zijn voor zijn eigen abstracte kunst.
Klik op meer.

Cesar is de enige zoon van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, en er wordt dan ook tijdens de tentoonstelling een video getoond, waarin hij herinneringen aan zijn vader ophaalt. Met ontroe­ring vertelt hij hoe vader Ferdinand in 1915 door zijn aanhang door een inzameling van een faillissement werd gered. Het Ferdinand Domela Nieuwenhuisfonds stelde hem in staat te studeren aan een kunstacademie. Na de dood van zijn vader vetrok hij uit Nederland; hij deelde de ideeën van zijn vader, voor wie hij grote bewondering had, maar voelde zich niet geroepen hem op te volgen: een anarchistische beweging moet er geen dynastie op nahouden, zei hij de arbeiders die erom vroegen…

Tot ver in de jaren ’80 heeft hij doorgewerkt, en zijn reliëfs zijn van een constante kwali­teit. ”De eerste zeventig jaren zijn het moeilijkst voor een kunstenaar”, zei hij daarover. Twee dochters hebben een museumzaal vol werk van hem aan Den Haag geschonken, waarvan het merendeel in een aparte zaal is bijeengebracht.

Wie deze week komt, kan voor zijn kaartje ook nog het fotomuseum bezoeken met de heftige expressies van Marcel Richter. Volgende week vertonen ze Picasso en dan gaat de prijs van het kaartje misschien omhoog….

Bijdrage van Jan Bervoets

Voor een link naar het Gemeentemuseum: Klik hier.


Powered by Greymatter