Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/08/2007: "Prima sfeer op Anarchistische Boekenmarkt in Utrecht"

Een paar honderd mensen bezochten vandaag de Anarchistische Boekenmarkt in Utrecht.
AnarchistischeBoekenmarkt2007 (31k image)
Het stond weer goed vol in De Kargadoor
Het jaarlijkse evenement verliep opnieuw in een opperbeste stemming.
Klik op meer.

Als gebruikelijk viel er over het aanbod van nieuwe en tweede hands boeken, bladen en brochures niet te klagen. Wel waren er een aantal organisaties opvallend afwezig. Dit keer geen Class War bijvoorbeeld en ook boekhandel Rosa ontbrak. Dat gold ook voor de Vlamingen van de Internationale Kommunistische Stroming (IKS) die niet welkom zijn op de Boekenmarkt en voor hun verdediger, uitgeverij De Dolle Hond, die steevast handige gele boekjes uitgeeft.

In een verklaring die De Vrije van deze uitgever ontving wordt gesteld dat: "Om uiteenlopende redenen zal de Dolle Hond dit jaar wederom niet aanwezig zijn op de anarchistische boekenmarkt te Utrecht. Enerzijds staan we zondag al op de Kleine Uitgeversbeurs in Paradiso te Amsterdam en hebben we geen zin om het hele weekend achter een boekenkraam te staan. Anderzijds hebben we er ook niet echt vertrouwen meer in dat we op zo'n min of meer besloten anarchistische familiebijeenkomst voldoende boekjes kunnen verkopen om de kraamhuur te kunnen ophoesten.

Titels van de Dolle Hond zijn echter nog steeds verkrijgbaar via Internationale Boekhandel het Fort van Sjakoo te Amsterdam. Sjakoo zal ook de honneurs waarnemen op de boekenmarkt in Utrecht. Niemand hoeft zich dus te verheugen over of te vrezen voor een stopzetting van de uitgeversactiviteiten van de Dolle Hond - wij gaan namelijk gewoon door. Inmiddels zijn we zo goed als klaar met het bindwerk van onze uitgave De spektakelmaatschappij van Guy Debord. Wij wachten slechts op de levering van een nieuwe snijmachine in de legendarische Stencilkelder om de hele oplage schoon te kunnen snijden. Speciaal voor de twee boekenmarkten van het aankomende weekend hebben we al een deel elders schoongesneden."

Desondanks was het weer gezellig druk in De Kargadoor. De Boekenmarkt is uiteraard een prima gelegenheid nieuwe uitgaves aan te schaffen. Opvallend fraai vorm gegeven is het boek Surrealisme en Anarchisme van Dick Gevers. In de uitgave waarin de innige relatie tussen het surrealisme en het anarchisme aan bod komt, zijn talloze kleurenillustraties ingeplakt.

Nieuw is uiteraard ook het boek van Ron Blom over de Socialistische Partij van Harm Kolthek. Zoals viel te verwachten betreft het een gedegen studie naar dit stukje anarchistische partijvorming.

Tot slot bleek dat ABC Amsterdam een brochure heeft uitgegeven genaamd 'De Verwoestende Werking van Wetten Artikel 129a' waarin de recente vervolging van leden van de Militante Gruppe in Duitsland aan de orde wordt gesteld.

De Kelderuitgeverij tenslotte bleek reeds exemplaren gereed te hebben van opnieuw een herdruk van Peter Kropotkin 'Idealen en werkelijkheid in de Russische literatuur'. Het boek wordt officieel in Amsterdam op vrijdag 21 december in Pegasus gepresenteerd, zo vernamen we van de uitgever.

Er zullen vast nog wel meer nieuw uitgaves op de markt hebben gelegen. Gezien het grote aantal bekenden en de talloze gesprekken blijkt het ieder jaar een hele opgave alle tafels goed te bekijken...


9 Reacties


Rosa had wel degelijk een stand, werkte samen met de Rode Hond. liefde

zei: jan bervoets op 09/12/2007 om: 09:34u

Wel nieuwe uitgaven dus, maar was er ook nieuw publiek?
Uit de verhalen in de wandelgangen maakte ik vandaag op, dat de bezoekers wederom alleen oude bekenden waren.
Heel gezellig allemaal, maar je kunt nog beter voor de deur gaan colporteren.
Mijn vraag is dus: gaat de organisatie nog pogingen ondernemen om nieuw publiek binnen te krijgen of is deze markt gedoemd om een min of meer besloten familiebijeenkomst te blijven?

zei: dolle hond op 09/12/2007 om: 19:53u

Zo is het , dolle hond .
Dit soort bijeenkomsten ter meerdere glorie van menig boekenkast is niet meer van deze tijd.
Anarchisme "doe" je , b.v. door kwetsbare mensen een duwtje in de rug te geven... ahum ik lijk wel een dominee .

zei: Ferry op 09/12/2007 om: 23:50u

Wat is er tegen een gezellige familiebijeenkomst? In de wandelgangen hebben we weer het nodige kunnen bespreken. (En ik kende lang niet iedereen!) Tja en als je wilt dat het groter wordt en zich richt op een breder publiek dan sluit je je toch aan bij de organisatie?

zei: Arend op 10/12/2007 om: 21:01u

Er is natuurlijk helemaal niets tegen een gezellige familiebijeenkomst, maar noem het dan geen anarchistische boekenmarkt!
Voor familiebijeenkomsten ga je namelijk niet met dozen vol boeken slepen en kraamhuur betalen.
De mensen die ik sprak kenden wel degelijk iedereen die aanwezig was en ook steeds meer kraamhouders haken af omdat ze het niet meer de moeite waard vinden.
En het lijkt me ook nogal raar om me nu opeens aan te sluiten bij de organisatie, als die al heeft laten wat de rolverdeling is: zij bepalen als anarchistische marktmeesters wie wel of niet mogen komen, wij staan daar verder slechts als boekverkopers.

zei: dh op 11/12/2007 om: 19:02u

Er is natuurlijk ook enig verband tussen de betrekkelijke schraalheid aan nieuwe titels (en ideeën, mij dunkt dat er samenhang is) en het ontbreken van wervingskracht. Weer een herdruk van Emma Goldman, weer een van Kropotkin enzovoort - doorsoezen... Ik zeg niet dat die herdrukken niet moeten, laat staan dat ze niet mogen, maar er staat zo weinig nieuws tegenover. Hierboven worden drie echt nieuwe titels genoemd, twee daarvan over historische onderwerpen.

Een reünieachtige bijeenkomst naast de Pinksterlanddagen - heel goed, maar ik wil er ook wel wat bij te lezen hebben - goed, daar kan ik zelf ook wat aan doen en in plaats daarvan zit ik mijn tijd met en op het internet te verdoen (of niet?). confused

zei: Prul op 11/12/2007 om: 21:36u

Wat de Pinksterlanddagen en bijvoorbeeld Gent (en Brussel, naar ik heb vernomen) veel 'wervender' maakt is de hoeveelheid ruimte. Meer licht en lucht voor (evt. nieuwe) bezoekers, standhouders en ook voor andere participanten. Meer plaats voor discussies, lezingen en doe-activiteiten (evt. muziek). De oppervlakte voor boeken, tijdschriften, t-shirtjes enz. is in Utrecht wel opmerkelijk fysiek 'beperkt en daardoor verschraalt de inhoudelijke diversiteit (er zijn bv. meer nieuwe en andere interessante titels verschenen, maar die kunnen simpelweg niet worden getoond. Max. 3 '(on-) rendabele' vierkante meters per standhouder, maakt de reiskosten niet aantrekkelijker. Een deel van het ruimte-probleem zal mogelijk te maken hebben met de kosten van een grotere locatie en de beschikbaarheid daarvan. De huidige locatie heeft volgens mij zijn beste tijd wel gehad. Het is ook wel handig indien de boekenbeurs voor kleine uitgevers in Paradiso, A'dam en in Utrecht niet in hetzelfde week-end vallen. Schuif Utrecht een week of twee naar voren. Zonder veranderingen zal de beurs in Utrecht naar mijn idee zijn laatste lustrum meemaken.
Tenzij we bier (ver-)brouwen.

zei: sjaak M. op 16/12/2007 om: 11:06u

Wat een schitterend idee, van dat bier, Sjaak! Alleen de kameraden die van oudsher van de blauwe knoop zijn, hoe moeten die dit dan weer opvatten? Al denk ik dat de alcoholische fractie groter is dan die van de geheelonthouders, tegenwoordig.

zei: Prul op 16/12/2007 om: 19:21u

Als leven in de brouwerij, daar kan zelfs de Blauwe knoop weer van opknappen (zijn al jaren de grote afwezige). Kan er ook weer een wervend filmpje van gemaakt worden... Ik laat me graag verrassen.

zei: sjaak M. op 16/12/2007 om: 23:27u


Powered by Greymatter