Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/07/2007: "Sea Shepherd start Operatie Migaloo om walvissen te beschermen"

Sea Shepherd is gestart met haar jaarlijkse campagne om walvissen in de zuidelijke Oceaan te beschermen tegen de Japanse walvisvaarders onder de naam Operatie Migaloo.
SteveIrwin (11k image)
Het Sea Shepherd schip Robert Hunter is herdoopt in de Stevei Irwin
De Japanners zijn van plan om bedreigde bultruggen, vinvissen en 935 dwergvinvissen te doden in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.
Klik op meer.

Dit is een grove schending van het wereldwijde moratorium op commerciŽle walvisvangst, dat sinds 1986 van kracht is. De illegale Japanse vloot zal deze walvissen overigens doden in de Australische territoriale wateren. AustraliŽ is met andere woorden bij machte om op te treden, maar tot op heden primeren economische relaties met Japan en is de gruwelijke slachting van bedreigde diersoorten een lastige bijzaak.

Het schip de Robert Hunter is nu omgedoopt tot Steve Irwin die bekend schijnt te zijn vanwege zijn beschermingswerk en Sea Shepherd een warm hart toedroeg.

De Steve Irwin die sinds enkele maanden onder Nederlandse vlag vaart, is eergister vertrokken richting Zuidelijke Oceaan om de walvissen te verdedigen. De bemanning van Sea Shepherd bestaat uit vrijwilligers vanuit de hele wereld. Ze zijn afkomstig uit AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Canada, Engeland, Nederland, Duitsland, ItaliŽ, Zweden, BraziliŽ, Zuid-Afrika en Frankrijk. Sea Shepherd zal dan na ongeveer zeven dagen in het Antarctische walvisreservaat aankomen.

De Japanse "Death Star," de Nisshin Maru, het schip dat van plan is om al die walvissen te doden, is op 18 november vertrokken naar de kust van Antarctica. De vertrekceremonie was volgens Sea Shepherd bizar. Familie en vrienden stonden te zwaaien en hielden ballonnen vast met daarop lachende walvissen, terwijl een orkestje "Popeye the Sailor Man" in de haven aan het spelen was.

Het schip zou door Greenpeace vanuit de haven van Shimonoseki worden gevolgd maar dit mislukte volgens Sea Shepherd omdat men de Japanners uit het oog verloor. Greenpeace heeft aangegeven dat zij de coŲrdinaten van de Japanse vloot niet aan Sea Shepherd zal doorgeven, ondanks het feit dat Sea Shepherd vorig jaar Greenpeace wel informeerde over de coŲrdinaten, aldus Sea Shepherd. Greenpeace zou het niet eens zijn met de tactiek van Sea Shepherd bij het tegenhouden van de jagers, ondanks het feit dat Sea Shepherd nog nooit in haar 30 jarig bestaan een verwonding heeft veroorzaakt of is veroordeeld voor een misdrijf.

De oprichter van Sea Shepherd, kapitein Paul Watson, was in 1972 medeoprichter van de Greenpeace Foundation en in 1979 van Greenpeace International.

Sea Shepherd heeft andermaal aangegeven niet van plan te zijn om Japanse schepen op volle zee te gaan rammen.


4 Reacties


Een bericht over hetzelfde nieuws leverde op indymedia de volgende comments op:

aartsconservatieve zooi
GI - 06.12.2007 21:40

En...? Zit Brigitte Bardot nog steeds in het bestuur, de actieve aanhangster van het Franse Front National? Is dat misschien de reden dat op de website geheel geen info meer gegeven wordt over het bestuur?
Vraag Paul Watson ook even wat hem bezielde om de anti-immigratie-groep "Sierrans for US Population Stabilization" op te richten ( http://www.susps.org/). Of hoe het zat met hun samenwerking met extreemrechts in de VS bij het dwarsbomen van een groep inheemse bewoners ( http://www.greenleft.org.au/1998/336/20165). Allemaal bekende zaken waar ze zich nooit van gedistancieerd hebben
Dierenliefde met een donkerbruin randje.
bardot

------------
groen & antifa - 07.12.2007 12:56

effe voor de goede orde: Bardot zit in de 'Media and Arts advisory board' van Sea Shepherd. (zie op hun site (link hierboven) onder kopje 'crew'/ Boarde of Advisors.
Sea Shephers ziet het schijnbaar niet als bezwaarlijk extreem-rechts binnen de organisatie toe te laten, maar beschouwt dit daarentegen als een 'sterke eigenschap' van hun club:

'Our advisors come from diverse backgrounds and hold varied points of view, not always compatible with each other. We view this as a strength, providing us with a wider spectrum of viewpoints and enabling us to avoid making mistakes in areas of which the Captain and the crew of the ships may not be familiar.'

Dat krijg je als organisaties als deze teveel 'one issue' worden: met het bestrijden van het ene gevaar, helpen ze het ander indirect versterken. Buitengewoon teleurstellend!

zei: Kees op 07/12/2007 om: 22:33u

Inderdaad zoals al eerder het geval is geweest n.a.v. de mededeling dat Sea Shepherd op de Pinksterlanddagen zou komen, zijn deze reacties op deze organisatie niet zo positief.
Bardot blijft uiteraard de gemoederen bezig houden. Het lijkt me niet zo handig deze dame te handhaven in een adviesraad die uiteraard verder niets voorstelt. Het fungeert slechts als uithangbord om de organisatie te promoten. En in dat kader zal haar steun wel effectief zijn, zo mogen we aannemen.

Ik ben niet zo onder de indruk van de twee nieuwe links die ook hierboven staan vermeld. De eerste verwijst naar een website die heel voorzichtig maar wel terecht de relatie tussen bevolkingsdruk en milieubelasting aan de orde stelt. Het distantieert zich nadrukkelijk van elk racistisch en fascistisch gespuis.

In de tweede link blijkt extreem-rechts te bestaan uit een oppotunistische republikein met dubieuze contacten die Sea Shepherd steunde. De kwestie (uit 1998) was of een inheems volk weer op walvissenjacht mocht gaan na dit 75 jaar niet meer te hebben gedaan. De reden was dat de eigen culturele identiteit hersteld moest worden.
Het lijkt me dat hier terecht vraagtekens bij gesteld mogen worden. Je kan ook iets anders bedenken om je roots weer op te pakken lijkt me en de problemen te lijf te gaan, zonder onschuldige dieren af te slachten.

Deze reactie lijkt me dus wat suggestief.

Echter ik sluit me aan bij wat collega Prul al eens eerder opmerkte, namelijk dat het de walvissen geen biet uitmaakt door wie ze worden gered!

Neemt niet weg dat we als anarchisten uiteraard pleiten voor de overeenstemming tussen doel en middelen...

zei: Arend op 07/12/2007 om: 23:14u

Nou, ik vind al die dierenliefde toch steeds problematischer worden, met name als die gepaard gaat met geneuzel dat echt alleen in het (extreem)rechtse kamp te vinden is. Je kunt zeggen dat die SUSPS "heel voorzichtig maar wel terecht de relatie tussen bevolkingsdruk en milieubelasting aan de orde stelt." maar ik lees daar toch vooral dat migratie in de VS gestopt moet worden. Op het moment dat racistische redneks aan de grens met Mexico in georganiseerd verband (http://www.minutemanproject.com/) met geweren op arme latino's staan te schieten, doe je dat gewoon niet. Verder snep ik echt niet dat je op dat moment "de relatie tussen bevolkingsdruk en milieubelasting" terecht vindt. Het zijn multimiljonairs als Al Gore met hun gigavilla's, zwembaden en golfterreinen die een bedreiging voor het milieu vormen, niet de arme sloebers die driehoogachter in LA komen te wonen.

zei: Kees op 08/12/2007 om: 11:32u

Nu we het er toch over hadden, is ondertussen een omvangrijk stuk vertaald over de ideologische vriend van Watson, dhr. Jared Diamond:
http://www.globalinfo.nl/content/view/1414/30/

zei: kees op 10/12/2007 om: 16:57u


Powered by Greymatter