Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/05/2007: "Bosjesmannen Botswana nog geen stap dichter bij huis"

Op 13 december is het een jaar geleden dat de Bosjesmannen van de Kalahari woestijn in Botswana hun overwinning behaalden in de rechtszaal.
BOTS-BUSH-SC-06_news (8k image)
De overheid van Botswana houdt zich echter niet aan de uitspraken van het Hoge Gerechtshof en daarom zitten veel Bosjesmannen nog steeds in de kampen waar ze na hun deportatie in terecht kwamen.
Klik op meer.

Het Hoge Gerechtshof had besloten dat de verdrijving van de Bosjesmannen van hun voorouderlijke gronden door de overheid van Botswana onrechtmatig was en dat de Bosjesmannen het recht hadden om terug te keren naar hun eigen land in het Centrale Kalahari Natuurreservaat.

Daar zouden ze het recht hebben om te wonen en te jagen. Maar de overheid weigert de Bosjesmannen te laten jagen door geen jachtvergunningen af te geven. Bosjesmannen die zonder vergunning jagen worden vervolgd.

In 2007 zijn minimaal 53 Bosjesmannen hiervoor gearresteerd. Velen van hen zijn mishandeld. De overheid belet de Bosjesmannen ook de toegang naar de waterbronnen in het natuurreservaat.

De Bosjesmannen werden door de overheid uit hun gebied gedeporteerd in vrachtwagens. De overheid verleent echter geen assistentie aan degenen die nu de lange reis door de Kalahari woestijn terug willen maken.

Ondanks de uitspraak van het Hoge Gerechtshof staat de overheid achter plannen voor de aanleg van een diamantmijn ter waarde van 2.2 miljard dollar op de voorouderlijke gronden van de Bosjesmannen.

De directeur van Survival International (een mensenrechtenbeweging die zich inzet voor inheemse volksstammen), Stephen Corry, zegt: ‘Het komt erop neer dat de overheid van Botswana de Bosjesmannen het recht geeft te eten en te drinken in de kampen, maar niet op hun voorouderlijke gronden. In feite veroordeelt de overheid hen zo tot de dood.’

Bericht van Survival International, een mensenrechtenbeweging die zich inzet voor inheemse volksstammen wereldwijd. Survival helpt in stamverband levende volken om hun levens te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen. Naast het hoofdkantoor in Londen heeft Survival afdelingen in Parijs, Milaan, Madrid, Berlijn en Amsterdam.

Website: www.survival-international.org
E-mail: nw@survival-international.org

1 Reactie


Vervolg op dit bericht.
Duivelse gedachte: als het bewind in Botswana nu islamitisch-Arabisch was, zou er dan ook zo de andere kant opgekeken worden door "het westen"?
Zie tevens: Diego Garcia of Chagos (ook in de Vrije-zoekmachine).

zei: Prul op 06/12/2007 om: 12:25u


Powered by Greymatter