Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/04/2007: "Info-avonden met Peter Gelderloos: Van toerist tot terrorist"

De amerikaanse anarchist Peter Gelderloos is na zijn optreden tijdens de Pinksterlanddagen andermaal in ons land voor een korte toer.
nonviolence (131k image)
Behalve dat hij zal spreken over zijn boek ‘How Non-Violence Protects The State’ zal hij oproepen geld in te zamelen voor de groepen die in Spanje zijn borgtocht hebben betaald nadat hij was gearresteerd bij een demonstratie van krakers.
Klik op meer.

Peter Gelderloos is een Amerikaanse anarchist die actief was bij groepen als CopWatch, Anarchist Black Cross en Food Not Bombs in Virginia. Ook heeft hij verschillende pamfletten geschreven over radicale politiek. Tijdens een reis door Europa werd hij in april dit jaar gearresteerd in Barcelona bij een krakersbetoging. Peter bevond zich op dat moment enkele straten van de betoging maar werd verdacht van het afsteken van een ‘petarda’, een soort vuurwerk om flyers de lucht in te schieten. Hoewel er een kleine vreedzame betoging had plaatsgevonden vond de politie in het vuurwerk toch een aanleiding om dit als een terroristische daad te bestempelen.

Peter werd na twee dagen weer in voorwaardelijke vrijheid gesteld nadat de Barcelonese beweging 30.000 euro borg had betaald. Sindsdien moet hij zich elke twee weken melden op het politiebureau tot de rechtszaak die nog twee jaar op zich zou kunnen laten wachten. Hierdoor is hij gedwongen om in Spanje te blijven, ver weg van zijn vrienden en familie in Amerika.

Tijdens deze info-avond zal Peter vertellen over zijn zaak en die van alle andere anarchisten die nu in de Spaanse staat gevangen zitten en de strijd men levert voor hun vrijheid. Hij wil hiermee ook mensen oproepen om geld in te zamelen voor de borg die alle collectieven in Barcelona voor hem hebben betaald.

Voor zijn reis naar Europa heeft Peter nog een controversieel boek uitgebracht in Amerika: ‘How Non-Violence Protects The State’. Dit gaat voornamelijk over het doorbreken van het stigma binnen de radicale sociale bewegingen over geweldloosheid als enige aanvaardbare methode voor strijd.
Deze avond zal hij ook een samenvatting geven van zijn betoog en eventueel de discussie aangaan over dit onderwerp.

Peter Gelderloos zal de volgende plaatsen aandoen:
12/12: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen (20u)
13/12: Wilde Wereld, Burgtstraat 1, Wageningen
14/12: Anarchistisch Centrum, Sparrestraat 1a, Gent (19u)


Powered by Greymatter