Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/22/2007: "Amerikaanse dichter-activist John Sinclair in Leiden"

Op zaterdag 1 december zal de Amerikaanse activist, dichter en voormalig manager van de legendarische sixties rockband MC5 een bezoek brengen aan ontmoetingsruimte de Linkse Kerk in Leiden.
JohnSinclair001 (26k image)
Sinclair zal een inleiding verzorgen bij de film "20 to Life" die onlangs over zijn leven is gemaakt, en zal vragen uit het publiek beantwoorden.
Klik op meer.

John Sinclair, afkomstig uit Detroit, was een van de oprichters van de radicale White Panther Party, een groepering die sympathiek stond tegenover de omstreden Black Panther beweging. In 1969 werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Sinclair had twee joints gegeven aan een undercover-politieagent.

Zijn aanhangers, die hem beschouwden als een politieke gevangene, voerden een felle campagne om hem vrij te krijgen. Deze kwam tot een hoogtepunt in 1971, toen John Lennon en Yoko Ono zich tijdens een festival in Michigan genaamd "Free John Now Rally" aansloten bij de campagne met een speciaal voor Sincair gemaakt liedje. Drie dagen later was Sinclair een vrij man.

Sinclair werd vooral bekend als manager van de sixties rock-band MC5, die in 1969 met "Kick out the Jams" een van de bekendste platen uit de rockhistorie uitbrachten. MC5 trad regelmatig op bij massale anti-Vietnamoorlog demonstraties, onder meer bij de befaamde Nationale Conventie van de Democratische Partij in 1969, die uitliep op grootschalige rellen.

Later publiceerde Sinclair verschillende essay- en dichtbundels, onder andere 'Guitar Army' en 'Music & Politics'. De Amerikaanse regisseur Steve Gebhardt maakte vorig jaar de film "20 to life - The life and times of John Sinclair", die in november haar Nederlandse première beleefde in De Melkweg in Amsterdam.

Op 1 december brengt Sinclair een exclusief bezoek aan de Linkse Kerk in Leiden. Hij zal zelf een inleiding verzorgen bij "20 to Life". De avond begint om 20:30 en de entree is vier euro. Reserveren, ook voor de vegetarische maaltijd die rond 18:00 wordt geserveerd, is mogelijk via de website eurodusnie.nl.


Powered by Greymatter