Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/19/2007: "Waar kan ik even vangen?"

Het cirkeltje is om de boom gezet die woensdag 21 november gekapt gaat worden.
Het is niet zomaar een kastanje. Het is de kastanje in de tuin van het Achterhuis. De Anne Frankboom, zogezeid.

anefrankhuis (18k image)

Klik op meer

Wonderlijk - op een ochtend tegen het najaar van 1979 begaf ik mij met een gezelschap mensen naar een pand in de Zwanenburgerstaat. Mijn eigen woningbureau De Zwarte Zwaan, zal ik maar zeggen. De Zwanenburgerstraat liep parallel aan de Amstel waar het echte Anne Frankhuis was, het pand waar zij het grootste deel van de bezettingstijd heeft doorgebracht. Maar de gehele Zwanenburgerstraat en dat Anne Frankhuis moesten wijken voor de Stadhuis-Operacombinatie van de gemeente Amsterdam.
We slaan graag een slaatje uit Anne Frank, maar de bouwmaffia gaat voor, vond de gemeente.

Nee, de Zwarte Zwaan kreeg niet de kans toe te slaan, en zou nooit toeslaan. Het pand waar wij onze zinnen op gezet hadden bleek nog degelijk bewoond en zou dit nog een tijdje blijven. En de panden aan de Zwanenburgerstraat zouden niet tijdenlang leegstaan, zodat wij er een actiebuurt van konden maken, maar ze werden meteen na het vertrek van de laatste bewoner in puin geslagen, zonder pardon voor de omwonenden. Liever gelul dan wonen, was toch altijd nog de meestgeliefde spreuk van die doortastende wethouder Schaefer indertijd.

Verder moet u natuurlijk even kijken naar het gebouw dat zich aan de onderzijde van de cirkel bevindt. Rechtsboven heb ik namelijk, nu ja, niet zelf gewoond, maar wel een redelijke tijd de sleutel van een kamer gehad, want daar woonde mijn vriendin. Eerst woonde zij aan de grachtkant, als u vreselijk aandringt zal ik mijn best doen in een volgende versie een pijl te zetten om het mee aan te geven waar.
IJzingwekkend interesaant: zij is een paar keer voor de microfoon geweest onder de opmerkelijke naam Chris Kruimel (ze heette Chris en was niet zo lang; ze had het zelf zo uitgekozen). Als haar vriendin had willen meedoen zou zij het Vrouwenprogramma zijn gaan doen, dat moest toen nog speciaal in die dagen. Maar Vriendin wilde niet. Niet lang daarna ging het ook nog uit tussen ons. Drama onder de cirkel op die foto.

En laat nu een (andere) radiocollega, Crazy Boy Luke, later in die zelfde kamer aan de grachtenzijde gewoond hebben. Ik kon hem nog vertellen hoe die barst in zijn wastafel was ontstaan. Nee, we hadden niet met dingen naar elkaar lopen gooien. De wastafel was nooit vervangen. Er was al een tijd sprake van, dat dit studentenhuis met zijn honderden woningen plaats zou moeten maken voor die top-toeristische attractie, het Anne Frankhuis. Liever gelul dan wonen, zoals al gezegd. Als het even meezit begint de file voor de kassa al ruim op de Westermarkt, een eind voorbij het raam dat ik u zou moeten aanwijzen als ik dat krijtje bij de hand had. Honderden wachtenden, klaar om het achterhuis te zien. Amsterdam, de stad van het achterhuis. De conducteur zegt allang niet meer: "De vorige keer wist je het ook te vinden" als een Duitse toerist naar het Anne Frankhuis vraagt. In de eerste plaats vraagt die toerist het in het Engels. In de tweede plaats is die toerist inmiddels te jong, net als de conducteur. Nee hoor, die Echte Amsterdammer op het bandje in de tram - eh, roept die het nou om, of doet de conducteur dat zelf? Next stop Enne Frenkhaus.

Waar heeft die Prul het over? Welnu.

Ik zag een advertentie op het net:

The Anne Frank Tree stands in the garden of Keizersgracht 188 in Amsterdam, The Netherlands. My garden is next to the Anne Frank Tree on Keizersgracht 190.
I offer a chestnut so that you can grow your own Anne Frank Tree.

Huidig bod op die echte Anne Frankkastanje: 2425 dollar. Daar zal het wel niet bij blijven. Let wel, een kastanje, misschien wel van die kastanje uit de tuin van Keizersgracht 188. U zult zeggen: het Anne Frankhuis staat toch aan de Prinsengracht? jawel. maar ze keek er toch maar mooi tegenaan vanuit het achterhuis!

Met mijn herinneringen en een fototoestel moet ik toch een handeltje kunnen beginnen waarmee ik spoedig binnenloop, vermoed ik. "Dit is de lucht aan de Keizersgracht/Prinsengracht waarnaar zij gekeken heeft." Je kunt die lucht natuurlijk ook inblikken. Wie leent mij geld voor die conservenindustrie?

Dank u en goedenacht. Hopelijk komen ze u vannacht niet halen. U levert niet zoveel op als Anne Frank, dat is in ieder geval een troost.

2 Reacties


Tja die sukkel met die kastanje was gisteren ook op het journaal. Enne die boom is toch al zo dood als een pier, geven die nog verse kastanjes?

zei: Bolus op 20/11/2007 om: 16:36u

Noem dat maar een sukkel, op dit ogenblik, 20-11 18.00 uur staat de stand op
US $10.340,00
Voor een kastanje die misschien nooit ontkiemt en waarvan je niet kunt weten (alsof het er toe doet) of hij van die boom is...

zei: Prul op 20/11/2007 om: 17:57u


Powered by Greymatter