Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/15/2007: "De metselaar die van de banken won"

Doordat er een film over zijn leven is gemaakt staat een oude en bescheiden- maar onverbeterlijke - anarchist plotseling weer flink in de belangstelling.
LucioActual (5k image)
De echte Lucio
Het gaat om Lucio Urtubia, die in de Argentijnse krant Pagina 12 zelfs "de laatste van de Grote Anarchisten" wordt betiteld.
Klik op meer.


Ook in de Spaanse krant El Pais staat een paginagroot artikel over hem

Wat een leven! Zijn grootste wapenfeit, en middelpunt van de film, is een gewaagde 'onteigening' geweest van de Citibank, een van 's werelds grootste bankconcerns. Die zou op het randje van faillissement zijn gebracht door Lucio's operatie, maar dat kan overdreven zijn.

Nadat hij eerst in de jaren '60 ouderwetse overvallen op banken pleegde, was Lucio zich later meer op vervalsingen toe gaan leggen. Hij had toch al goede contacten met linkse drukkers omdat hij papieren vervalste voor illegalen die uit Spanje moesten vluchten.

Lucio die uit het Spaanse Navarra afkomstig is waar hij in 1931 geboren werd, deserteerde in de jaren '50 uit het Spaanse leger en vluchtte naar Frankrijk. In Parijs kwam hij in het milieu van politieke vluchtelingen terecht. Aanvankelijk vertelde hij, als ze vroegen wat hij was, dat hij 'communist' was.

Tot het een stel vrienden teveel werd, ze legden uit dat dat met zijn denkbeelden en levensstijl echt niet klopte: 'jij bent anarchist!'. Dat was volgens hem de eerste keer dat hij dat woord hoorde. Toen hij zich ging verdiepen in politieke ideologie moest hij toegeven dat dat klopte.

Sindsdien noemt hij zich zo. Al is hij niet dogmatisch; naar verluidt heeft hij leden van veel linkse stromingen en guerrillabewegingen uit Latijns Amerika onderdak gegeven, en geld. Hij ging geld halen bij banken om de revolutie en vluchtelingen mee te steunen. Hij zou nooit een cent zelf gehouden hebben.

Zijn sprong in het verzet kreeg een flinke duw toen hem gevraagd werd om Spaanse illegale vluchtelingen te verbergen, waarvan er een de mythische Quico Sabaté bleek te zijn. Dat was op dat moment Franco's vijand nr. 1 en een van de leiders van het naoorlogse verzet in Spanje.

Sabaté werd in 1960 kort na zijn verblijf bij Lucio terug in Spanje doodgeschoten door Catalaanse fascisten. Met het machinegeweer dat hij in de woning van Lucio achtergelaten had, pleegde deze zijn eerste bankovervallen. Ook ging hij daarna zelf regelmatig heen en weer de Spaanse grens over... Begin jaren '60 is Lucio op Cuba geweest en heeft Che Guevarra ontmoet.

Maar daar heeft hij geen hoge pet van op: "Ik stelde hem voor om massaal valse dollars op de markt te brengen, maar hij weigerde met de bewering dat de VS altijd rijk zou blijven, wat we ook deden. Ik vond hem maar niks, een slapjanus".

Eerst heeft hij door heel Europa bankovervallen gepleegd. Hij deed dat op de traditionele manier, hetgeen begin jaren '60 volgens hem nog heel makkelijk ging: gewoon naar binnen met een geweer en geld eisen. Er waren nog geen camera's dus je hoefde je gezicht niet eens te bedekken.

Maar dat ging hem tegenstaan, met name omdat hij de bankmedewerkers, 'ook maar gewone loonslaven' steeds de stuipen op het lijf moest jagen. Dus ging hij met valse checks werken. Zelf wist hij niets van drukken af, maar hij "had het geluk de juiste mensen te leren kennen".

"Het enige waar ik goed in was, was het schoonmaken; nooit sporen achterlaten, alles netjes wegwerken, de drukproeven, de platen, de persen goed schoonmaken..." De operatie met valse traveler checks van de Citibank was een hele grote. Er waren tientallen mensen bij betrokken.

De truc was dat hij eerst voor 30.000 francs echte checks kocht in Brussel, en die vervolgens ging namaken. De vervalsing was bovendien van extreem goede kwaliteit, waardoor de bank in enorme problemen kwam. Na een paar test-runs begonnen de checks ingewisseld te worden (nadat mensen de code te horen hadden gekregen dat 'de badkamer pico bello' was).

In 1980 werd Lucio echter in Parijs gearresteerd met valse checks op zak. Hij heeft vervolgens maar een paar maanden gezeten omdat hij de bank wist te bewegen om geen aanklacht tegen hem in te dienen als hij de drukplaten aan ze zou overhandigen. Zo werd de boel buiten de rechtbank om geschikt.

"Dat heeft ze zo'n 50 of 60 miljoen francs gescheeld" verklaart Lucio in El Pais. Met het geld (of dat van eerdere bankovervallen) had de nazi Klaus Barbie in Bolivia ontvoerd moeten worden. Ook de gevangenisuitbraak van Eldrigde Cleaver van de Black Panters in de VS was met geld van Lucio's werk gefinancierd. Geld ging ook naar guerrillabewegingen in Latijns-Amerika zoals de Tupamaros in Uruguay en de Montoneros in Argentinie.

Hij zou ook acties van de ETA gefinancierd hebben, maar verklaart daarover: "Ach die journalisten zijn alleen in dat soort verhaaltjes geïnteresseerd". Over de ETA van vandaag is hij wel duidelijk: "Ik ben tegen geweld, ik vind dat je niemand dood moet maken. In Spanje heb je nu toch, hoe onvolmaakt ook, vrijheid."

Alle journalisten vergelijken hem ook de hele tijd met Robin Hood: "Ja, daar komen ze steeds mee aanzetten, wie is dat eigenlijk, die Robin Hood..." Lucio Urtubia kan nauwelijks lezen en schrijven en is zijn hele leven metselaar geweest. Volgens hem is dat zijn redding geweest: "Ik ging elke dag gewoon naar mijn werk. Wie kon nu vermoeden dat die doodgewone metselaar ook nog banken overviel".

Maar hij hield ook echt van zijn vak en ging pas drie jaar geleden op 73-jarige leeftijd met pensioen. Hij staat nog steeds elke morgen om 6 uur op en verzekert de journalist van Pagina 12 dat hij "Het geluk heeft gehad om heel arm geboren te zijn. Het is de arbeid die me de poorten heeft geopend en de trots van het leven heeft geschonken."

Hij is nu bezig om samen met andere bouwvakkers een groot leeg gebouw te 'nemen' om dat tot een uithangbord van de libertaire overtuiging te maken. "Wij zijn metselaars, elektriciens, loodgieters. We hebben de staat niet nodig".

De film Lucio is op het filmfestival van San Sebastian in première gegaan en draait binnenkort in heel Spanje in de bioscopen.

Bijdrage van Kees Stad

4 Reacties


zie ook:
http://www.sjakoo.nl/books/10495.htm

Wat een geweldig commentaar en wat een prachtige korte trailer van die film!
Ik hoop dat tie de film snel het land van de ABN-Amro 'in ontbinding' weet te vinden.
Voegt ook een volledig nieuwe dimensie toe aan de historische achtergrond van de bouw-fraude.
Over de werkelijke achtergrond van het bouwen van tunnels, zwart geld, schaduw-boekhoudingen, waarom de dollar zo snel in waarde is gedaald en de betrekkelijke stilte waarmee Justitie deze zaken afhandeld.

zei: Sjaak M. op 16/11/2007 om: 07:20u

http://www.sjakoo.nl/books/6325.htm

Auteur: Thomas, Bernard
Titel: Lucio
Sub titel: El anarquista irreductible

zei: sjaak M. op 16/11/2007 om: 07:30u

De film blijkt komende week op het IDFA-festival in Amsterdam te spelen.

http://www.idfa.nl/nl/festival/films-a-z/film.aspx?id=32735

Lucio
Aitor Arregi, Jose Mari Goenaga 93', Spanje, 2007 IP

Lucio is het aanstekelijk portret van de in 1931 in Noord-Spanje geboren
anarchist Lucio Urtubia, die als dienstplichtig militair uit het Spaanse
leger deserteerde om in Parijs tegelzetter te worden en zich te storten in
het milieu van Spaanse ballingen. Aan de hand van in hoog tempo versneden
archiefbeelden, interviewfragmenten en gereconstrueerde impressies wordt
teruggeblikt op zijn verbazingwekkende levensloop. De ontmoeting met de
legendarische Quico Sabaté (1915-1960) zette Lucio op het anarchistische
spoor, waarbij vooral zijn bekwaamheden als vervalser van
identiteitsdocumenten en waardepapieren van pas kwamen.

Tuschinski 6 vr 23 nov. 15:00
Munt 12 ma 26 nov. 21:45
Tuschinski 4 zo 02 dec. 12:45

zei: Kees op 20/11/2007 om: 17:38u

Voor de lieden die de PL organiseren:

Ken ie misschien uitgenodigd worden op de PL of daarvoor, om het huisje af te metselen en voor een cursus "Knutselen met waardepapieren." razz

zei: sjaak M. op 30/11/2007 om: 23:41u


Powered by Greymatter