Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/08/2007: "En zo werd toch de Oktoberrevolutie gevierd"

Gisteren was het de negentigste verjaardag van de Russische Oktoberrevolutie (misschien moet ik nog uitleggen dat ze daar de katholieke kalender niet volgden in 1917). In Rusland zelf was het geen feest - de herdenking is zonder veel poespas afgeschaft -, maar ook geen kraaiend oproer. Elders daarentegen werd de zevende november gepast gevierd. Bepaalt u aan de hand van de eerste foto even voor wie u bent.

stilpakisstan (87k image)

Niet meteen op meer klikken, hoor - eerst kiezen...

Dat waren Pakistaanse stillen die een aanhanger van de door Musharraf afgezette premier onder handen namen. Dat is een moeilijke vanuit het standpunt van het Vierde Rijk, want die premier, Nawaz Sharif, was geen islamist maar zijn bewind had wel degelijk goede banden met het talibanregime in Afghanistan. Maar dat had Musharraf ook, tot 12 september 2001 zo ongeveer. Het onbenul van dienst bij De Volkskrant begreep gisteren niet hoe de Verenigde Staten, die toch zo'n voorstander van democratie zijn, zo bevriend kunnen zijn met de militaire dictator van Pakistan. Waarschijnlijk verwoordde zij wat wij moesten vinden.

Hier is het duidelijk. Vanuit anarchistisch oogpunt is er niet veel te kiezen wat Pakistan betreft, al denk ik dat ik achter de advocaten sta die massaal de straat op zijn gegaan en in elkaar getimmerd werden door het regime dat toch wel pro-westers wordt genoemd. Met advocaten heb ik geregeld van doen gehad, en nog. In strafzaken dan.

gusanosenaccion (103k image)

De vice-presdent van de Verenigde Staten noemt Chávez een dictator, en het volk van Peru verdient beter. Tja, het ligt allemaal in Amerika, en Amerika, dat is toch eigenlijk waar Cheney vice-president van is, dus wat maakt het uit, zal hij zelf ook wel denken, ze zijn er toch allemaal gekleurd. En aangezien het de net- en rijkgeklede en nogal witte types zijn die de straat opgaan in Venezuela is het moeilijk daar sympathie mee te hebben. Ze worden evenwel met traangas en knuppels en zelfs kogels belaagd. Er is een anarchistische beweging in Venezuela, daar zijn we dan maar voor. Heeft deze een standpunt in dit geval? Dat moeten we nog opzoeken...
Het gaat er om dat Chávez zich onbeperkt herkiesbaar wil laten stellen - en de bourgeoisie ziet de bui al hangen, hun partijen komen er niet meer aan te pas.
Hoewel een blik op de kaart (of voorhanden geografische kennis) enige vragen zou kunnen oproepen hoe dit kan, is Chávez anti-westers en anti-Amerikaans, begrijpt u? Dus geen vragen stellen!

mijnheerroelofs (73k image)

Pro-westers is natuurlijk wel de met zo'n overweldigende meerderheid gekozen president van Georgië (met zijn charmante echtgenote uit Terneuzen, strijdster voor mensenrechten, die officieus deel uitmaakt van een harem, maar geen nood - Georgië is een christelijke natie). Als je met 96 (of was het 98?) procent van de stemmen gekozen bent, spreekt het vanzelf dat aanhoudend protest op straat - waardoor de pro-weserse machten juist de macht hebben overgenomen - een staatsgreep vormt waar het antiwesterse Moskou achter zit. Namens het Vierde Rijk wordt u aanbevolen het toe te juichen dat de radio- en televisiezenders van de oppositie gesloten worden (dat is heel anders dan in Peru, pardon, Venezuela - over Pakistan mogen we geen mening hebben).

Omdat ik de niet te onderdrukken neiging heb niet voor met traangas en knuppels zwaaiende smerissen te zijn, die met zijn tienen een op de grond liggende demonstrant in elkaar trappen (BBC-nieuws gisteravond), is vanuit mijn anarchistisch standpunt wel duidelijk voor wie ik niet ben. Wat de oppositie in Georgië voorstaat behalve dat ze de met zo'n Sowjetmeerderheid gekozen prowesterse president zat is, wordt ons verder niet duidelijk gemaakt. Dat wordt weer zelf uitzoeken, onbetaald en al...

2 Reacties


De Georgische parlementaire oppositie (bestaat die dan?) heeft Rupert Murdoch achter zich. Tot zover het gejammer over pro- en antiwesters.

zei: Prul zelve op 08/11/2007 om: 10:56u

http://www.devrije.nl/emoticons/cool.gif
Van de bovenstaande text kan ik helaas weinig soep trekken, maar over de situatie in Venezuela laat ik onze vrienden het liefst zelf aan het woord (zie onderaan).

Over mijn les uit de verleden: de Cubaanse anarchisten (thans gemarginaliseerd en vrnl. in ballingschap) werden na de installering van Fidel Castro's staatscorporatistische regime helaas niet aangehoord en gesteund door de meeste Europese anarchisten. Het (positieve) beeld van gewapende mannen met 'revolutionaire anti-imperialistische' baarden, was toen hier helaas sterker dan een nuchtere anarchistische analyse.
Of het staatscorporatische regime van Chavéz de lange doodlopende weg van Castro op zal gaan of de verradelijke wegen zal volgen die de corrupte Mexicaanse PRI of de Argentijnse Peronisten hebben bewandeld, zal de toekomst uitwijzen, maar in alle gevallen heeft het doorgaans weinig positiefs opgeleverd.

For more info about Venezuela and the Venezuelan anarchists.
See the English section in www.nodo50.org/ellibertario
At this website is a detailed public declaration -in Spanish- setting out our position with regard to the Referendum for Constitutional Reform, as well as those of different Venezuelan human rights groups and other groups of the radical autonomous left.]

"Faced with this panorama, those of us who don’t renounce liberty and social justice must prepare ourselves to confront a general increase of coercion and collective control. This must be done without becoming paranoid; we know that we are not faced with the military government of Myanmar but rather an expression of neo-militarism as an efficient model for maintaining the despotic domination of Venezuelan society, in the service of, we repeat, the global energy market. All of this suggests that we must prepare, from taking measures for personal security to making ready for the escalation of repression that will be legitimized by the constitution that will be approved in December and that will consecrate the architecture of the totalitarian State. Moving beyond the conservative and reactionary elements of the media driven opposition, the social struggle must confront the governmental Leviathan developing new, creative and unexpected forms of organisation and resistance."

This text is taken from the editorial of the latest edition of El Libertario(Venezuela, #51, November 2007


cool eh?

zei: sjaak M. op 11/11/2007 om: 06:59u


Powered by Greymatter