Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/04/2007: "Massale zaligverklaring rechtse martelaren uit Spaanse Burgeroorlog"

Ruim 40.000 mensen, onder wie 75 Spaanse bisschoppen en drie kardinalen, hebben gisteren op het Sint Pietersplein de meest massale zaligverklaring uit de katholieke kerk bijgewoond.
FrancoxFC_129748h (11k image)
Franco
Deze viel 498 martelaren uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) ten deel.
Klik op meer.

Namens de paus leidde de Portugese kardinaal Martins, prefect van de congregatie voor zaligen en heiligen, de ceremonie. De zaligverklaring was omstreden: de slachtoffers waren allen van het rechtse kamp.

Op zeven na zijn alle nieuwe zaligen geestelijken, in leeftijd variërend van 20 tot 78 jaar. In zekere zin symboliseren zij de ruim zevenduizend Spaanse geestelijken die in de burgeroorlog vaak op gruwelijke wijze werden vermoord als vermeende handlangers van de fascistische rebellen van generaal Franco.

Maar onder de omgekomen geestelijken aan de andere – republikeinse – kant is er niet één zalig is gemaakt. Een groepje linkse radicalen demonstreerde daarom tegen de beatificaties, voor een nabijgelegen kerk die veel wordt gebruikt door de van oorsprong Spaanse reactionaire katholieke beweging Opus Dei.

In Spanje hebben de zaligverklaringen tot discussie geleid. Ze lijken en kerkelijk antwoord op een door de socialisten ingediend wetsvoorstel. Daarin wordt het Franco-regime ondubbelzinnig veroordeeld.

Bericht via Bas

4 Reacties


Overigens hoorde ik op de radio dat reeds eerder (maar dan in de loop der jaren) zo'n 500 Spaanse geestelijken die sneuvelden in de Burgeroorlog werden zalig verklaard. De stand is nu dus circa 1000.

Enige vraagtekens zijn op z'n plaats bij dat 'vermeende handlangers' hierboven. Zo vermeend was dat namelijk bepaald niet. Overigens heeft de Surinaams/Nederlandse schrijver en ex-katholiek Albert Helman in zijn boek over de Spaanse Burgeroorlog, De Spaanse Sfinx (in 1937 gepubliceerd onder zijn werkelijke naam Lou Lichtveld) reeds op een heldere wijze uiteengezet waar de Spaanse volkswoede tegen de katholieke kerk vandaan kwam.

Tja, en toen ging ik even kijken in de digitale zoekmachine en ontdekte daarbij dat dit hele boek inmiddels online staat! Zie: http://www.dbnl.org/tekst/helm003sfin01_01/

zei: x op 04/11/2007 om: 20:04u

Bedankt voor de tip, x. Weer een belangrijk boek waarvoor je de deur niet uithoeft (in dit geval naar het IISG waar ik het gelezen heb).
Die 498 moeten nu hard aan het werk om zieken te genezen die opgegeven zijn en van wie onafhankelkjke artsen moeten beoordelen dat hun genezing onverklaarbaar is.
Dat wordt nog een karwei voor deze hemelse schare. big grin

zei: Prul op 04/11/2007 om: 22:21u

Zou Nederland trouwens zijn excuus maken voor de steun die zij Franco hebben gegeven,voor het leed wat de Spanjaarden is aangedaan?
Onder Nederland beschouw ik de politiek en de katholieke kerk.
van Ormel van het CDA zei laatst tijdens een europa debat dat het met Spanje nu ook goed gaat,geen wurgklem meer. Ik zei dat de katholieken Franco trouwens altijd gesteund hadden. Tja dat kon ik hem toch niet verwijten,zei hij. Niet hem maar wel anderen en nogmaals een reden om goed te kijken welke regiems je steunt nu en in de toekomst.

zei: jose op 04/11/2007 om: 22:54u

Mijn eerste reactie op die zaligverklaring: het écrasez l'infame! van Voltaire is hier volledig van toepassing, tenzij:
... er misschien onder die zaligverklaarde priesters zich óók Basken bevinden, die wegens hun keuze voor de republikeinen door Franco zijn omgebracht.
Tijdens de opstand in Asturië (1934) hebben kloosterlingen, met name religieuzen de opstandige arbeiders geholpen en verpleegd, die het slachtoffer waren van Franco. Daarop zijn ze beslist door de falange afgerekend.

zei: jan bervoets op 18/11/2007 om: 19:29u


Powered by Greymatter