Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/14/2007: "Campagne Strike-Bike schrijft geschiedenis"

De werknemers van de fietsenfabriek Bike Systems GmbH in het Duitse Nordhausen die de fabriek sinds 10 juli bezetten en besloten de produktie in zelfbeheer voor te zetten, hebben het geflikt.
strike-bike-team (30k image)
Het Strike-Bike team
De Campagne Strike Bike is geslaagd. Er zijn 1800 bestellingen binnen gekomen waarmee het voortbestaan van de fabriek is gegarandeerd.
Klik op meer.

Sinds gisteren is het volbracht. 1800 strike-bikes zijn besteld, de campagne is vervroegd afgebroken, alle fietsen zijn betaald. Daarmee schrijven de collega’s uit de fietsenfabriek en de ondersteunende anarchosyndicalistische vakbond FAU geschiedenis. Nooit eerder werd er in Duitsland in een bezette fabriek in zelfbeheer geproduceerd.

Misschien is het succes van deze directe actie te danken aan een solidariteitscampagne met een ongekende dynamiek. Binnen nog geen twee weken na de bekendmaking van de bedoeling “strike-bikes” in zelfbeheer te produceren werd de campagne wereldwijd een thema in de sociale en vakbewegingen. Uit nagenoeg alle Europese landen, en uit o.a. Egyte, de Verenigde Straten, Australië, Canada, Zuid-Afrika en Israël kwamen bestellingen.

Op 29 seoptember waren er minutenlange berichten op alle belangrijke Duitse televisiezenders (ARD, ZDF, SAT1, RTL), meer dan tweehonderd Duitstalige kranten brachten meldingen, meer dan 50 kranten zelf geredigeerde artikelen. Ook de persbureau’s DDP, AP en Reuter brachten gisteren vaak geactualiseerde eigen meldingen, vaak met verwijzing van de homepage van de campagne. Televisieberichten waren er bovendien in Frankrijk, Holland, Zwitserland en Oostenrijk.

In Nordhausen zijn de arbeidsters nog steeds overweldigd door de wereldwijde solidariteit. Overal worden zij als voorbeelden genoemd die de weg wijzen. En geleidelijk worden ook de hoofdpersonen er zich van bewust dat ze met hun moed en solidariteit geschiedenis zullen schrijven.

Maar voor wie nog een strike-bike wil bestellen is het te laat. Ze zijn echt uitverkocht. De productie begint op 23 oktober.

(Met dank aan Jan Bervoets)

1 Reactie


De site: http://www.strike-bike.de/

Overigens kun je je voor een nieuwe staakfiets nog wel inschrijven op een wachtlijst. Ook zijn er t-shirts verkrijgbaar via Cafe Libertad (dus binnenkort wellicht ook in het Fort van Sjakoo?).

zei: x op 15/10/2007 om: 21:14u


Powered by Greymatter