Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/02/2007: "Op bezoek bij monniken en boeddha's..."

Een paar dingen vooraf over Burma: de protesten van de afgelopen weken, die nu met geweld neergeslagen lijken te zijn, gingen in de eerste plaats over een vervijfvoudiging van de prijs van brandstoffen - die uiteraard een algehele prijsstijging met zich mee heeft gebracht. Dat protesten hiertegen vanzelf een protest tegen het regime werden, en voor democratie, lag voor de hand. Maar de monniken van Burma vormden niet de voorhoede van het protest om een soort CDA (Boeddhistisch-Democratisch Appèl?) aan de macht te brengen. Al was het maar, omdat monnik hier niet een levenslang geachte roeping hoeft te zijn, maar een tijdelijke levensfase kan zijn. Dus in feite was het 't volk zelf dat de straat opging (ook nonnen demonstreerden) en dat is weggeschoten en gedeporteerd - met hoevelen, weten we niet.

monnikendemo (58k image)
Dan gaan we het hierna over Nederlandse en Belgische investeerders daar hebben.
Klik op meer

Er zijn nauwelijks weerzinwekkender teksten te vinden dan de aanbevelingen van arme landen waar donkergetinte mensen wonen aan doorgaans witte rijke mensen, die vooral naar die armoede moeten komen kijken. (In de tropen is het warm en de mensen zijn er arm, in de trooopen, in de trooopen... - om met trefzekere Joop Visser te zingen).

Bijvoorbeeld:

- Het onbekende, maar prachtige Burma (Myanmar) is een zeer exotische reisbestemming. Burma is ook een omstreden reisbestemming, vanwege het politieke regime. Het eens zo rijke land lijkt enkele decennia geleden haar ontwikkeling een halt te hebben geroepen. Een reis naar Burma lijkt een reis terug in de tijd. Uit een ver verleden vindt u er prachtige tempels. Het dagelijks leven is er nog zeer traditioneel.
VNC ASIA TRAVEL
Catharijnesingel 70, Postbus 79, 3500 AB Utrecht
T (030) 231 15 00. F (030) 231 02 32. E Mail.

Dat weet u dan weer. Baobab Reizen schrijft het zo:

- In Myanmar beleef je het Zuidoost-Azië van een eeuw geleden. Gouden tempels en mystieke pagodes vormen de centra van religie en devotie. Je trekt door ongerepte natuur en vindt sporen van een rijk en roerig verleden. Op bezoek bij monniken, boeddha’s...

Geheel gespecialiseerd in Myanmar/Burma: Tabula Rasa Travel (reizen, laat staan toerisme, klinkt voor dit soort consumenten altijd te gewoontjes, travel moet het heten).

Nog eentje, die advertenties voor Burmareizen koppelt aan de meestgebruikte zoekmachine:
Koning Aap:
Meidoornweg 2
1031 GG Amsterdam
Mail.

Een ontmoedigende hoeveelheid treffers krijg je in die zoekmachine als je "myanmar + reizen" intikt - niet aan te beginnen de resultaten op te sommen.

Aan de Britse Burma Campaign ontleende Nederlandse en Belgische firma's:

SBM Offshore
SBM Offshore is een Nederlands bedrijf, vroeger bekend als IHC Caland. Het is een management holding company van een groep internationale maatschappijen die als leveranciers werken in de buitengaatse olie- en gaswinning, op wereldwijde schaal. Het heeft een drijvend opslag- en overslagsysteem voor brandstoffen in Burma onder een langlopend leasecontract met Petronas.

SBM Offshore N.V.
Postbus 31
3100 AA Schiedam
Fax: +31 (0) 10 232 0999

Swift
Swift is een samenwerkingsverband op het gebied van financiële diensten, in eigendom van en bestuurd door vele van de grootste banken ter wereld, zoals Citibank, HSBC en ABN Amro. Swift heeft een elektronisch netwerk waardoor banken geld naar elkaar overmaken. Nadat de regering van de VS financiële sancties heeft afgekondigd in augustus 2003 kon het regime geen dollars meer gebruiken in financiële transacties. Swift is het regime te hulp gekomen (Belgische zetel dan ook in Terhulpen) door vier Burmese banken in het netwerk op te nemen. Hierdoor kan het regime de VS-sancties ontwijken door eurotransacties uit te voeren via het Swift-netwerk.

Jaap Kamp
Chairman, Swift
p/a ABN AMRO Bank N.V.
Hoofdkantoor
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam

Leonard H Schrank
Chief Executive Officer
Swift
Avenue Adèle 1
B-1310 La Hulpe
België
Fax: 00 32 2 655 32 26
Email: mailadres.

Managing Director
Swift
7th floor, The Corn Exchange
55 Mark Lane
London EC3R 7NE
Fax: 020 7762 2222

Worldwood
Worldwood is een Nederlands houtbedrijf datoo ki nhet VerenigdKoninkrijk actief isa Dutch timber company which also operate in the UK. Worldwood haalt teak uit Burma. De export van teak is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het regime.

Managing Director
Worldwood
Hoefweg 210
2665 LE Bleiswijk
Email: adres.

Zie verder ook hier.

De vrijblijvende oproep van de linkse oppositiepartijen om de Franse oliemaatschappij Total te boycotten ziet totaal de Nederlandse belangen in Burma over het hoofd - al dan niet moedwillig.
2 Reacties


Het is een beetje buiten het onderwerp maar zeer belangrijk.
Morgen is er een grote meren overleg in de tweede kamer. Je weet wel,daar waar al 4 miljoen doden zijn gevallen en waar meisjes niet naar school kunnen en vrouwen massaal verkracht worden.
Waar enorme grondstoffen aanwezig zijn voor rijke geindustrialiseerde landen. Grondstoffen voor mobieltjes,vliegtuigen,laptops,auto's ,nintendo's,goud,koper en ga maar zo door.
Hoe kunnen wij er achter komen wie die BLOEDgrondstoffen gebruikt,wie rijk wordt door de dood van anderen,welke landen zaken doen met de Congo er hier door de ellende in stand houden?
Wie heeft meer informatie over de "grote meren"?

zei: jose op 02/10/2007 om: 22:33u

Nee hoor, het is een volstrekt legitieme vraag, in het verlengde van de Burmahypocrisie. Een tamelijk oud artikel dat namen noemt van afnemers - de mijnbouw werd en wordt gedaan door allerhande gewapende bendes.

zei: Prul op 03/10/2007 om: 01:13u


Powered by Greymatter