Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/25/2007: "Anarchistisch pand in Montreal bestaat 25 jaar"

In het Canadese Montreal wordt komende vrijdag (28 september) het 25-jarig bestaan van het anarchistisch pand in de stad gevierd.
Montrealanrchist1(chase_moser) (16k image)
De boekhandel in het pand
Met een vegetarische barbeque, muziek en kameraadschap wordt het jubileum gevierd.
Klik op meer.

Rond 1972 was er een homoboekhandel in Montreal, Androgyne genaamd, en gelegen in het westelijk deel van de stad dat anarchisten welkom heette en tevens anarchistische literatuur begon te verkopen. Aan het einde van de jaren zeventig startten enkele anarchisten met de Alternatieve Boekhandel in een klein pand in de St.-Laurent. In 1982 werd het pand aangekocht die hiertoe een organisatie vormden genaamd AEELI (Association des espèces d'espaces libres et imaginaires). Dit om de toekomst van de boekwinkel alsmede van het pand zelf veilig te stellen.

Zoals het elk anarchistisch project vergaat, had ook de AEELI te kampen met problemen die hun weerslag hadden op de anarchistische kringen in Montreal. In 2004 liepen de conflicten zo hoog op dat de boekwinkel Alternative moest sluiten. Enkele maanden later in november 2004 had de organisatie achter het pand al een nieuwe anarchistische boekhandel op poten gezet, L'Insoumise ("de Ongehoorzame"). Het bleek de organisatie van het project, nu gevormd door de AEELI en Insoumise, goed te doen. Daarin zijn verschillende richtingen in het anarchisme vertegenwoordigd.

Het pand huisvest momenteel ook een bibliotheek, de DIRA, en een andere organisatie van geestverwanten, de L'Ocal geheten.


Powered by Greymatter