Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/24/2007: "Fré Boerema overleden op 92-jarige leeftijd"

Gisteren (zondag 23 september) is in zijn woonplaats Winsum onze oude makker Fré Boerema overleden.
FreBoeremaWinter2007 (27k image)
Fré Boerema afgelopen winter thuis tijdens opnames voor een documentaire
Fré is 92 jaar geworden.
Klik op meer.

De oudere bezoekers van de Pinksterlanddagen kennen hem allemaal want Fré Boerema was een markante persoonlijkheid op het terrein 'tot Vrijheidsbezinning' in Appelscha. Tientallen jaren werkte hij mee aan de Pinksterlanddagen. Voor de kinderen speelde hij klassiek poppenkast met Jan Klaasen en Katrijn. Voor de groten speelde hij zeer verdienstelijk toneel en ook als declamator (voordrachtskunst) wist hij van wanten. Nog op de jubileumeditie van de Pinksterlanddagen 2003, hij was toen 88, bracht hij op overtuigende wijze een aantal klassiekers ten gehore waaronder het door mij zeer gewaardeerde 'De Daad' van Adama van Scheltema. Hij gaf zich helemaal! (Zozeer dat we vreesden voor zijn gezondheid!)

Ook met latere edities van de Landdagen bleef hij spelen met de gedachte om een nummertje te declameren, maar het zou er niet meer van komen. Het overlijden van zijn vriendin Matty in juni 2005 trof hem zeer. Samen brachtten ze enige zomers door op het anarchistisch terrein en vervulden dan de rol van beheerders. De lol in het leven was er daarna wel grotendeels af, terwijl hij humor hoog in het vaandel had staan. Hij miste haar vreselijk en aansluiting met andere leeftijdgenoten in zijn omgeving vond hij niet meer. De caravan in Appelscha deed hij de deur uit.

Toch bleef zijn betrokkenheid bij de anarchistische beweginggroot. Afgelopen winter is hij gefilmd in het kader van een documentaire over het anarchisme c.q. het anarchistisch terrein in Appelscha. Hij was op dreef en het verbaasde me dat hij het uren volhield, genietend van alle aandacht.

Met de laatste Pinksterlanddagen kwam hij met zoon Gerrie op zondagochtend langs. Hij zag er vermoeid uit en bleef slechts een uur. Niks voor hem eigenlijk. Aan het einde van zijn krachten inderdaad maar geestelijk zo helder en zo scherp als een mens kan zijn. Bij het maken van wat eten is hij zo maar gestorven. Met Fré verlies ik mijn oudste kameraad.

Fré wordt op vrijdag 28 september gecremeerd in Groningen om 14.30 uur.

RouwkaartFre (25k image)

9 Reacties


Sterkte voor alle nabestaanden.
Rust zacht, sloper van de staat...

zei: C. Prul op 25/09/2007 om: 12:15u

De beweging verliest een sterke man en een onuitputtelijke bron. Toch is hij van ons heen gegaan, maar in onze harten leeft hij altijd voort.
Sterkte in deze moeilijke tijden voor familie en vrienden van Frey.

zei: AR op 25/09/2007 om: 01:07u

Ontzettend veel voor de Anarchistiese beweging,waar wij en anderen de vructen van plukken.Alle lof,alle lof voor deze enorme strijdbare persoon.de familieleden veel sterkte toegewenst.

zei: Sjaakweg! op 26/09/2007 om: 14:56u

rust zacht.
x famillie

zei: e. op 26/09/2007 om: 17:45u

We krijgen net het bericht binnen dat Fré gestorven is. We zijn erg onder de indruk. Fré hoorde bij Teun z'n politieke opa's in Appelscha. Verschillende keren heeft hij op Teun z'n verzoek 'Mensch durf te leven' gedeclameerd. We bewaren goede herinneringen aan de zomers met Fré en Matty op het kampeerterrein. We denken bv aan de zomer dat er een week lang een radioprogramma op het kampeerterrein was (Halte 747). Elke dag sloot Fré de uitzending af met een lied of gedicht. Heel bijzonder. Een markant persoon is heengegaan.
We maakten ons meerdere malen zorgen om zijn gezondheid en toch heeft hij de 92 gehaald.
We zullen nog vaak aan hem denken.
Teun Ingrid Iris Astrid

zei: Teun en Ingrid op 28/09/2007 om: 19:51u

In het artikel hierboven word het declameren van 'De Daad' genoemd.
Ook in een documentaire over Appelscha uit 1995 van Omroep Friesland liet Fre dit horen:

http://video.squat.net/fre_boerema.avi

zei: video.squat.net op 30/09/2007 om: 12:51u

Ik ben in Groningen geboren en naar Austalie ge-emigreerd met mijn ouders als kind. Ik spreek nog wel Nederlands en ga vaak terug naar Groningen.
Het volgende is in Engels maar niet te mooielijk te verstaan? Freerk was mijn oom.

We all know:
Freerk was a great storyteller:

A story from Australia.

The Boerema and Bouman families lived together for some time in a very small house in North Curl Curl (Sydney)..... 9 people in the house.
Four young boys were together in one small bedroom:
Siemon & Ger (Boerema
Gerrit & Feiko (Bouman)

So after dinner everyone jumps into beds, which somehow fit into the tiny room, waiting for Fietse to tell bedtime stories.
(It must have been in Dutch, of course.)
One story, was about the "Tour de France" (on fietsen naturally) ..... it was told in a very exciting way and always left (spannend) .... tense for the following night's episode.

A good memory for me - Feiko.
Tot ziens

zei: Feiko Bouman op 01/10/2007 om: 03:42u

Hoi,
Ten eerste wil ik iedereen bedanken voor het meeleven van het overlijden van mijn vader.
Hij was een grote man,goed voor zijn gezin ,een verhalen verteller maar vooral een anarchist,anti militarist,en socialist in hart en nieren.
Voor de oorlog was hij erg actief in de Vrij-socialistische en Anti-militarist
Na de oorlog zijn wij naar Australië geëmigreerd dit ging niet zomaar Fre was dienst weigeraar en die moesten ze daar eigenlijk niet vandaar dat hij 2 maal was afgewezen, maar zijn grote mond en doorzettings vermogen krijg hij toch wel dingen voor elkaar. Na 11jaar keerden wij terug en toen het Pinksteren was gingen wij direct naar Appelscha, dit was zijn grote liefde en zette zich weer voor 100 procent in voor de beweging.
Na mijn moeders dood kwam hij zijn oude vriendin Matty tegen en
samen hebben ze nog veel mooie jaren en veel plezier in Appelscha gehad.
Toen Matty overleed was er voor Fre de lol van het leven er wel een beetje vanaf.
Het laatste jaar sukkelde hij wat af met zijn gezondheid en kwam 2 keer op het IC terecht waar ze hem dan weer even opknapten, maar voor hem hoefde het niet meer.
Zoals hij altijd zei:”Doodgaan is niet zo erg maar de overgang er naar toe was zo beroerd.”
Ik ben blij dat hij mijn vader was.
Siemon

zei: siemon op 02/10/2007 om: 13:02u

Ik hoor het nieuws net pas... Wat verschrikkelijk jammer. Ik had hem erg graag nog eens horen declameren. Fré was misschien wel de laatste mens op aarde die deze kunst echt beheerste.
Ik zal hem missen. Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte.

zei: Bas op 10/10/2007 om: 19:19u


Powered by Greymatter