Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/21/2007: "Taakstraf voor bezetters taxibaan Schiphol"

Het Amsterdamse Gerechtshof heeft vandaag in hoger beroep 32 activisten van Milieudefensie die vorig jaar een taxibaan van luchthaven Schiphol bezet hielden, veroordeeld tot 40 uur taakstraf.
MDTaxibaan200601 (13k image)
Milieudefensie bezet taxibaan Schiphol op 2 juni 2006
Milieudefensie voerde vandaag actie bij het gerechtsgebouw tegen de milieuvervuiling door Schiphol en overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het Amsterdamse Hof van vandaag.
Klik op meer.

Met de veroordeling tot 40 uur taakstraf nam het Hof een eerdere uitspraak van de politierechter over. Milieudefensie is teleurgesteld en noemt de uitspraak van de rechter een bittere pil. Milieudefensie protesteerde in juni vorig jaar tegen uitbreiding van het aantal vluchten op Schiphol, die voor meer geluids- en milieuoverlast zou zorgen. De politierechter bepaalde vorig jaar dat door de bezetting van de taxibaan gevaar te duchten was geweest voor het vliegverkeer.

De advocaten van de verdediging verweerden zich door er op te wijzen dat het vliegverkeer tijdens de actie geen enkel moment in gevaar kwam. De luchtverkeersleiding was door Milieudefensie van tevoren zelfs op de hoogte gebracht van de actie en kon zo tijdig maatregelen treffen. De rechter vond echter feit dat de actievoerders het luchthaventerrein betraden al voldoende aanleiding om te veronderstellen dat het luchtverkeer in gevaar had kunnen komen, of dat gevaar nu reŽel was of niet.

De actievoerders overwegen in cassatie te gaan, omdat zij de concrete bewijsvoering in het dossier en in de uitspraak van de rechter missen.

Tientallen activisten van Milieudefensie hebben donderdagochtend gedemonstreerd voor het gerechtsgebouw aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze protesteerden tegen de milieuvervuiling door luchthaven Schiphol. Bij de actie van donderdag legden de demonstranten opblaasvliegtuigen van ongeveer anderhalve meter lang aan een ketting. Ook deelden ze flyers uit met teksten als 'Schiphol klimaatramp' en hingen ze spandoeken op.

Sinds de actie van vorig jaar nam het vliegverkeer al weer met vier procent toe met bijna 20.000 extra vluchten. Milieudefensie vindt het onacceptabel dat de luchtvaartsector, nu al verantwoordelijk voor tien procent van de Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect, steeds meer broeikasgassen mag uitstoten en herrie mag maken. Reden voor de actievoerders om voorafgaand aan de rechtszitting drie vliegtuigen symbolisch aan de ketting te leggen


Powered by Greymatter