Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/20/2007: "Stakers zetten produktie in Duitse fietsenfabriek in zelfbeheer voort"

De 135 werknemers van de fietsenfabriek Bike Systems GmbH in het Duitse Nordhausen die de fabriek sinds 10 juli bezetten, hebben besloten de produktie in zelfbeheer voor te zetten.
Striebike001 (5k image)
Om dit doel te kunnen bereiken dienen ze voor 2 oktober a.s 1800 bestellingen binnen te slepen. de groep wwerkt nauw samen met de Duitse anarcho-syndicalistische vakbond FAU.
Klik op meer.


Al meer dan twee maanden houden de werknemers van de fietsenfabriek hun fabriek in een drie ploegendienst bezet om te voorkomen dat de zaak wordt verkocht en ontmanteld. Op 10 augustus is het faillisement uitgesproken. Daarvoor was de fabriek al deels leeggehaald. De werknemers ontvangen een werkloosheidsuitkering en hoopt op een nieuw concept en een nieuwe investeerder

Gedurende de bezetting en door toedoen van verschillende discussies tijdens bezoek van sympathiserende groepen ontwikkelde zich bij de werknemers het idee om de produktie voor korte tijd in zelfbeheer voort te zetten. Behalve om de tijd te overbruggen tot een nieuwe investeerder zou zijn gevonden en te voorkomen dat de laatste machines ook zouden worden verwijderd, won het idee om 'Strike-Bikes ('Staakfietsen') te maken steeds meer veld bij de betrokkenen.

Het plan heeft kans van slagen indien er op korte termijn voor 1800 fietsen bestellingen binnenkomen. Een fiets kost je 275 euro!

De plannen worden gesteund door de Freie Arbeiter Union (FAU) die speciaal voor dit doel een website in het leven heeft geroepen, genaamd www.strike-bike.de en de publiciteit rond het voornemen verzorgd.

Meer informatie over de achtergronden van de strijd rond de fabriek vind je hier.

Voor contact en orders kun je hier terecht:

»Bikes in Nordhausen e.V.«
c/o. André Kegel,
Bruno-Kunze-Str. 39 - 99734 Nordhausen
Telefon: 03631 - 622 124 and 03631 - 403 591
Fax: 03631 - 622 170
eMail: fahrradwerk@gmx.de

1 Reactie


Wij ook solidair

Deze mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Mocht je een bestelling willen plaatsen maar heb je geen plek om de fiets naar toe te sturen, of geen mogelijkheid om na levering uit de fabriek de fiets rijklaar te maken, biedt Rijwielhandel ‘t Mannetje Amsterdam misschien uitkomst. Via ons kan de fiets besteld worden, en ons adres kan (in overleg!) als leveradres dienen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid de fiets rijklaar af te leveren.
Dus wil je een Strike-Bike uit Duitsland, neem contact met ons op, vandaag/morgen, of mail ons voor zondag. Alle bestellingen die we uitelijk maandag ochtend rond hebben kunnen er voor zorgen dat het lukt om de productie opgestart te krijgen! Het is belangrijk dat bij de bestelling al het geld betaald wordt, omdat de mensen bij Strike-bike het materiaal zelf moeten kunnen aankopen omdat de eigenaar de boel al heeft leeggehaald.

Rijwielhandel ‘t Mannetje Amsterdam
Kastanjeweg 20
nl-1092 CG Amsterdam
tel: +31-(0)20-6651137
winkelamsterdam@tmannetje.nl
www.tmannetje.nl

Kan je niet overdag, vanavond 28 september zijn we in de Molli (van ostadestraat 55hs amsterdam) vanaf ong 20 tot 24 uur.
Zaterdagavond zijn we een uurtjetijdens de voku in: No Retreat Hip Hop kraakpand
Hoek Prinsengracht/Leliegracht 51 te amsterdam

zei: rijwielhandel t mannetje amsterdam op 28/09/2007 om: 14:27u


Powered by Greymatter