Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/18/2007: "Bericht uit de VS-goelag: gimpies als moordwapen oftewel de Jena Six"

Zie je die boom daar? Dat is een witte boom! Daar mogen geen zwarten onder zitten! Als er zwarten onder gaan zitten hangen we touwen in een lus er aan om aan te geven wat we met die zwarten gaan doen, begrijp je?
Een geschiedenis uit Louisiana, 2006-2007.

Jena+6+tree (17k image)
De witte boom, intussen kaalgehakt
Klik op meer

Donderdag 20 september zou er een uitspraak komen in de zaak tegen de dan zeventienjarige Mychal Bell. 4 december 2006 werd Justin Barker (wit) aangevallen door zes zwarte medescholieren, uit wraak over eerdere snoeverij dat een vriend van Barker een van de zes eerder in elkaar gerost had. Zes tegen een. Niet fraai. Barker had een blauw oog en een lichte hersenschudding, niet erg genoeg om niet naar het schoolbal te gaan die avond. De zes zaten inmiddels in de cel. Hun wordt tweedegraads ernstige mishandeling ten laste gelegd (ik ben wel een beetje juridisch geschoold, en ik geloof niet dat die gradaties in het Nederlandse of Belgische recht voorkomen) - eerst was het poging tot moord. De officier van justitie wees op het overtuigende moordwapen: de gimpies waarmee Mychal Bell had geschopt tegen Justin Barker. De geheel witte jury stemde hiermee in. De schuldigverklaring was gereed. Voor een ordinaire ruzie op het schoolplein kon Bell 22 jaar gevangenisstraf krijgen.
Inmiddels is in beroep bepaald dat Bell niet als volwassene berecht had mogen worden, evenmin als zijn vijf medebeklaagden. Ook is in hoger beroep de aanklacht van zware mishandeling ingetrokken. De officier is hiertegen in beroep. Bell moet negentigduizend dollar betalen als borgtocht. Hij zit derhalve al ruim negen maanden vast.

Tot zover is het een verhaal uit de vele - van het gelijke recht voor ongelijken dat altijd harder toeslaat tegen donkerder-dan-wit getinte mensen in de Verenigde Staten. Een zie-je-wel verhaal voor zwart en wit (Bell was al vaker veroordeeld wegens geweldpleging).

Maar hieraan was een opmerkelijke zuidelijke-staten-situatie vooraf gegaan. In Jena, Louisiana, waar de middelbare school staat waar zich de vechtpartij afspeelde, staat een boom op het grasveld. Of liever, stond - hij is nu weggehakt. Het was een ongeschreven regel dat onder deze boom alleen witte scholieren in de schaduw mochten gaan zitten.

Op 31 augustus 2006 vroeg een jonge scholier aan de directeur of hij als zwarte ook eens onder die boom mocht zitten. De directeur antwoordde dat hij mocht zitten waar hij wilde. De dag daarop gingen zowaar twee zwarte scholieren onder de boom zitten.

De dag daarna hingen er drie touwen met een lus aan de boom, om de lynching aan te kondigen.
Het valt moeilijk te zeggen hoe gewoon of ongewoon dit is. Intussen is in het keurig-liberale Maryland bij een multiculturele universiteit ook wat met lynchtouwen in een boom gedaan, omdat er een actiebijeenkomst over de Jena Six was. Twintig september gaan er veel mensen naar deze moeilijk gelegen plaats toe om alsnog te demonstreren - tienduizenden mensen die alsnog de burgerrechtenbeweging mogen gaan overdoen.


Een goed verhaal over de affaire is hier Wikipedia-artikel over hen, de site Jenasix.org.Powered by Greymatter