Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/16/2007: "Chinese arbeiders die werken voor Disneyproducenten rechteloos en uitgebuit"

Chinese fabrieksarbeiders die Disneyspeelgoed fabriceren zijn overwerkt, worden onderbetaald, staan bloot aan giftige stoffen en zijn gedwongen onder smerige omstandigheden te leven.
Hongkongdisney (34k image)
Topmannen Michael Eisner en Robert Iger van Disney bij Disneyland Hong Kong bij de opening in 2005
Dat maakte woensdag 12 september een onderzoeksgroep naar arbeidsrechten uit Hong Kong bekend.
Klik op meer.

De studie werd gepresenteerd op het moment dat Disneyland Hong Kong twee jaar bestond is gemaakt door de Students and Scholars against Corporate Misbehaviour dat eveneens in Hong Kong is gevestigd. De groep sprak met 35 werknemers die voor Disney werken.

Fabrieksarbeiders klagen dat ze werkdagen maken van 15 uur en dat 28 dagen per maand. Personeel in de fabriek Haowei Toys in Shenzhen mag tijdens drukke periodes geen vrijaf nemen.

“De situatie in de Haowei-fabriek maakt het falen van het Disney-systeem duidelijk om overtredingen van hun eigen gedragscode aan te pakken. Daarin staan ook arbeidsrechten vermeld”, aldus het rapport.

Ruim tien activisten stonden buiten het pretpark te protesteren met een spandoek met daarop "No Disney Sweatshop Toys" en te pleiten dat Disney de arbeidsomstandigheden moet verbeteren.

De arbeiders krijgen 2.50 yuan (Hong Kong $2.59) per uur, 62.5 % van het minimumloon van 4.02 yuan, terwijl ook overwerk beneden het wettelijk minimum wordt betaald. Het management kort werknemers die langer dan 5 minuten op de wc zitten met 5 yuan, terwijl op de weigering overwerk te verrichten 10 yuan boete staat.

Werkers in de verf- en bedrukkingafdeling klagen over slechte ventilatie waardoor ze urenlang bloot staan aan chemische middelen. Ze zijn bovendien niet verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Ook pensioenen ontbreken.

Walt Disney heeft tegenover het Franse persbureau AF verklaard dat het “aantijgingen van kwalijke arbeidspraktijken zeer serieus neemt en deze doorgaans onderzoekt”.

Bron: The Standard


Powered by Greymatter