Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/09/2007: "Feestelijke vrijdagdemonstratie in Bilin"

Nadat het hooggerechtshof van IsraŽl deze week bepaalde dat de Muur van Apartheid bij het op de Westoever gelegen Palestijnse dorp Bil'in over een lengte van twee kilometer illegaal is, vond er afgelopen vrijdag (7 september) een feestelijke demonstratie plaats.
BilinDSC00447 (18k image)
De stoet op weg naar het hekwerk
Prettige bijkomstigheid was dat het IsraŽlisch leger zich dit maal volstrekt afzijdig hield.
Klik op meer.

Deze vrijdag stond in het teken van een groot feest dat gepland stond op het moment dat er normaal gesproken gedemonstreerd wordt. Meer dan 100 Anarchisten tegen de Muur en de coalitie tegen het hek uit alle regio's uit IsraŽl waren naar Bil'in gekomen. Aangezien niet duidelijk was hoe het leger zich zou opstellen en rekening gehouden werd met wegversperringen, waren velen al vroeg op pad gegaan.

Omdat problemen uitbleven, arriveerde men al vroeg in het dorp en kon het feest met de locale activisten en hun Palestijnse bondgenoten uit de omgeving die van tijd tot tijd ook aan de wekelijkse demonstratie deelnamen, beginnen.

Om het middaguur vertrok de stoet mensen voor de gebruikelijke tocht naar het hekwerk buiten het dorp. Voorop dit maal een auto met een soundsystem. veel palestijnse vlaggen dit maal, gezang en spreekkoren. Bijna alle mannen van het dorp alsmede een aanzienlijke minderheid van de vrouwen (die gewoonlijk niet meedemonstreren in de vrijdagdemonstraties) namen dit maal deel.

Bij het naderen van het hekwerk bleek dat het IsraŽlisch leger zich niet zoals gebruikelijk had opgesteld tussen het dorp en het hek. Ook verhinderden ze deze keer niet dat de demonstranten het hekwerk konden bereiken.

Op een open plek bij de doorgang in het hekwerk verzamelden alle demonstranten zich om toegesproken te worden door talloze betrokkenen waaronder de Palestijnse Autoriteit. Een lid van het Dorpcomitť prees de Anarchisten tegen de Muur die niet alleen kwamen helpen maar zich gedurende de 30 maanden van strijd tegen de Muur als echte partners hadden opgesteld. Nadat alle sprekers hun zegje hadden gedaan werd er langdurig gezongen en gedanst alvorens naar het dorp terug te keren.

Daar werd het feest voortgezet terwijl de IsraŽliŽrs zich opmaakten om naar huis terug te keren. Tijdens de demonstratieve tocht werd veel gesproken over het voortzetten van de wekelijkse vrijdagdemonstraties tot het moment dat de huidige route van het hekwerk zal zijn verdwenen.

Zowel binnen als buiten IsraŽl is veel mediaaandacht geweest voor de uitspraak van het hooggerechtshof en Bil'in. Ook de rol van de Anarchisten tegen de Muur werd daarin veelal benadrukt.


Powered by Greymatter