Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2007: "Tienduizend trotseren demonstratieverbod tegen APEC in Sydney"

Tienduizend mensen verzamelden zich vanochtend buiten het gemeentehuis van Sydney om te demonstreren tegen Bush, de oorlog in Irak en de top van de Aziatisch- Pacifische Economische Samenwerking (APEC).
SydneyNSWPoliceState (30k image)
Duidelijke taal n.a.v. alle 'veiligheids'maatregelen
De politie was massaal op de been, nadat eerder deze week de oorspronkelijk geplande route was verboden en het centrum van de stad vorige week al met een stalen muur was afgesloten. Diverse straten werden met voertuigen afgesloten terwijl langs de gehele demonstratieroute (van Park street naar Hyde Park North) linies stonden opgesteld.
Klik op meer.

Ondanks de massale aanwezigheid van de politie en diverse provocaties van hun kant verliepen zowel de rally als de tocht grotendeels vreedzaam. De Stop Bush Coalitie die de mars organiseerde sprak van 10.000 deelnemers terwijl de politie het op de helft van dit aantal houdt.

Naast de mensen die bij het gemeentehuis verzamelden, hielden zo’n 500 studenten een bijeenkomst in het Belmorepark waarna ze optrokken naar het gemeentehuis. Eenzelfde aantal voornamelijk vakbondsleden waren samen gekomen bij het pand van de tzeeliedenvakbond. Ook zij trokken daarna naar het gemeentehuis. Daar stonden ook zo’n 20 in zwart geklede neo-nazi’s provocerend een tegendemonstratie te houden. Nadat de politie de aanwezigheid van de nazi’s toestond, kregen deze van de anti-oorlogsdemonstranten de nodige leuzen en spreekkoren te horen.


Zowel bij het gemeentehuis als op de andere verzamelpunten nam de politie spandoekstokken in beslag die langer dan één meter waren. In bepaalde zones van de stad waar noodverordeningen golden had de politie daartoe de bevoegdheid maar dit recht werd door Alex Bainbridge van the Stop Bush Coalitie betwist zodra het de rally en de demonstratie zelf betrof. Overigens werd geconstateerd dat de neo-nazi’s niet hun stokken hoefden in te leveren.

Damien Lawson hield de deelnemers het vreedzaam karakter van deze protestactie voor en waarschuwde er voor dat mensen zich niet moesten laten provoceren. Voorop in de stoet gingen de zeelieden- en de brandweerliedenvakbond. Onderweg werd een sit-down actie gehouden om stil te staan bij het ‘verlies aan democratie’. Spreekkoren werden aangeheven met teksten als "Howard, Bush, USA, how many kids did you kill today?", 'Troops out now!', 'The workers united will never be defeated!' Spandoeken droegen teksten als 'War criminals not welcome here -- Bush go home','Blood for Oil', 'How Many Species Do You Really Need?' and 'Clean Air, Can't Sell It, Who Needs It'

De tocht eindigde in Hyde Park waar het begon te regenen. Ook daar vormde de politie linies die verhinderden dat deelnemers voor het einde van de manifestatie konden vertrekken. Volgens opgave van de politie werden om verschillende redenen 17 mensen gearresteerd.


Powered by Greymatter