Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/05/2007: "Hooggerechtshof IsraŽl verklaart Muur van Apartheid bij Bilin deels illegaal"

Het hooggerechtshof in IsraŽl heeft gisterochtend (dinsdag 4 september) bepaald dat een deel van de Muur van Apartheid bij het op de Westoever gelegen Palestijnse dorp Bil'in verplaatst moet worden zodat de boeren uit het dorp weer bij hun landerijen kunnen komen.
300bilin_TA (12k image)
Feest in Bil'in
De gerechtelijke uitspraak is een belangrijke morele overwinning voor de geweldloze strijd van Palestijnse bewoners, IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur en internationale activisten die al twee en een half jaar wekelijks actie voeren tegen de Muur. Bil'in groeide hierdoor uit tot het symbool van het geweldloze verzet van de Palestijnen tegen de IsraŽlische bezetting.
Klik op meer.

De inwoners van Bil'in procedeerden al geruime tijd tegen de landroof van de IsraŽlische bezetters. Zij raakten hierdoor meer dan twee derde van hun landerijen kwijt. De Muur loopt dwars door hun grond waardoor hun huizen zich aan de Palestijnse kant van de Muur bevinden, maar hun landbouwgrond en hun boomgaarden aan de andere kant.

De IsraŽlische regering voerde aan dat de Muur zo wel moest lopen omdat alleen op deze wijze de bewoners van de nabijgelegen joodse nederzetting Modi'in Illit adequaat beschermd konden worden.
Dit argument werd dinsdag unaniem verworpen door het driekoppige hooggerechtshof, bestaande uit de rechters Beinish, Prokachya en Rivlin. Ook het argument dat rekening moest worden gehouden met de uitbreiding van de nederzetting met de wijk Matityahu Oost legde geen gewicht in de schaal.

Opvallend is dus dat het hooggerechtshof het in IsraŽl haast onaantastbare argument van veiligheid aan de kant heeft gezet en zondermeer ontmaskerd heeft als foute nederzettingenpolitiek.

De staat IsraŽl dient nu binnen afzienbare tijd een andere route van de Muur te kiezen zodat de Palestijnse boeren weer bij hun land kunnen. Tot die tijd blijft de doorgang in de Muur dagelijks open van 6.00 tot 20.00 uur.

De uitspraak leidde in Bil'in zelf onmiddellijk tot een dorpsfeest. 's Ochtends werd er een feest gegeven voor de internationale en nationale media. Het feest werd daarna op straat en in het gemeentehuis voortgezet. 's Middags arriveerde een belangrijk deel van de Anarchisten tegen de Muur uit IsraŽl die de bewoners steevast hebben gesteund, wat als een feestelijk hoogtepunt werd gevierd in het centrum van het dorp.

Daarop trokken de honderden bewoners samen met de anarchisten naar de route van de Muur. daar troffen ze slechts enkele soldaten aan die hen met rust lieten waar men anders steevast wordt aangevallen. Na er enkele minuten de uitspraak te hebben gevierd trok de stoet al dansend en zingend terug naar het dorpscentrum. 's Avonds werd er in de nabijgelegen stad Ramalla nog een feestje gevierd door de activisten die al lang bij de strijd betrokken zijn.

De zaak is uitgebreid in de nieuwsuitzendingen van vrijwel alle televisiestations in IsraŽl geweest (en haalde zelfs het NOS-journaal)

Ondanks deze overwinning voor de tegenstanders van de Muur blijft natuurlijk staan dat de Muur hierdoor niet loopt lang internationaal als wenselijk geachte grenzen en in strijd blijft met internationaal recht zoals vastgesteld door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de Veiligheidsraad van de VN.

1 Reactie


Ik was vandaag (7 sept) bij de celebrating. Het was geweldig! De vorige vrijdagen dat ik er was, waren het demonstraties. Nu hebben we met z'n allen gedanst gezongen en blij gedaan.
Geweldig.
Sara.

zei: Sara op 07/09/2007 om: 19:20u


Powered by Greymatter