Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/02/2007: "Jacht op de Militante Gruppe in Duitsland"

In Duitsland wordt de laatste maanden jacht gemaakt op leden van de zogeheten Militante Gruppe, een ondergrondse groep die sinds 2001 actief is.
burntv (19k image)
Op 31 juli werden in de omgeving van Berlijn drie mensen gearresteerd op verdenking van het plaatsen van brandbommen onder militaire voertuigen, een vierde wordt er van verdacht de schrijver van de persberichten van de groep te zijn. Drie anderen worden net als de eerder genoemde personen beschuldigd deel uit te maken van een terroristische organisatie (artikel 129a).
Klik op meer.

In Duitsland hebben de laatste drie maanden drie van dergelijke operaties plaatsgevonden. In mei vonden er enkele invallen plaats op grond waarvan vier gerechtelijke onderzoeken zijn ingesteld op basis van artikel 129a. Het betreft hier personen in Hamburg, Berlijn, Bremen, Strausberg en Bad Oldesloe. Achtien personen werden beschuldigd van “het vormen van een terroristische organisatie met als doel het stoppen van de G8” als ook “lidmaatschap aan een terroristische organisatie” wat voor drie personen geldt.

Tussen 13 en 19 juni was het opnieuw raak. Opnieuw werden beschuldigingen geuit voor “het vormen van een terroristische organisatie, dit maal gekoppeld aan brandstichting van legervoertuigen en een wapenproducent in Glinde (2002), Bad Oldesloe en Berlijn (2004 en 2006). Op 31 juli werden vier personen gearresteerd en drie anderen verdacht van “het vormen van een terroristische organisatie”.

Het openbaar ministerie verklaarde enkele keren aan de pers dat de latere huiszoekingen niets van doen hadden met de invallen op 9 mei of met de anti-G8 beweging. Eerdere rechtszaken hebben uitgewezen, dat met behulp van artikel 129a de autoriteiten forse onderzoeksinstrumenten mogen inzetten en dat is precies wat er momenteel in Duitsland dus gaande is om de radicaal-linkse beweging in kaart te brengen.

Naast de invallen en omvangrijke onderzoeksrapporten zijn talloze vergunningen voor telefoontaps verstrekt als mede het plaatsten van microfoontjes onder auto’s en afluisteren van vergaderingen. Slechts 20% van de artikel 129a zaken leidt tot vervolging.

Sommigen van de verdachte personen worden ervan beschuldigd een “militante groep” te hebben willen opzetten tegen de G8 die in dit jaar in Duitsland werd gehouden. De verdachtmakingen zijn erg ver gezocht! Ze zijn bijvoorbeeld gebaseerd op een telefoongesprek waar leden van de “Global Agriculture” werkgroep spraken over het ‘opvoeren’ van hun campagne. Wat hen tot verdachten maakt bestaat onder meer uit bezoeken van de websites van de bedrijven die ze bekritiseren, of omdat zij over de telefoon spraken over de locaties van deze bedrijven.

Een groot deel van de dossiers bestaat uit analyse van teksten die groepen hebben geschreven. Vergeleken wordt hoe zinnen zijn geformuleerd, regelmaat, grammaticale fouten als “moeite hebben met de tweede naamval” en welke letters hoofdletters zijn. Gekeken werd naar waar de datum was geplaatst (links of rechts op de pagina), of er wel of niet nullen stonden geschreven, naar het gebruik van woorden als ”imperialisme” of “precair”, verwijzingen van de auteur naar specifieke campagnes en linkse groepen, of de spelling “dissent!”, “dissent” of “Dissent” is (G8 of G-8) enzovoorts.

Na iedere analyse is er een profiel gemaakt van potentiële auteurs van de tekst: stad van herkomst, politieke verwantschappen, onderwijsachtergrond en de positie van de auteurs binnen hun politiek spectrum. Sommige teksten zijn nadien toegekend aan specifieke personen. Er is informatie verzameld over de huisgenoten van de beschuldigde personen, met wie zij hebben gebeld, hun telefoon en internet providers, bij welke demonstraties deze mensen opgepakt werden, aan welke projecten werd meegewerkt.

Duidelijk is dat de autoriteiten diep gegraven hebben naar informatie over de radicaal linkse en de beweging die zich tegen de G8 in Duitsland keerde. Vergunningen werden aangevraagd om de eerste twee “Dissent” vergaderingen in Hamburg en Berlijn, beiden bezocht door 250 mensen, in de gaten te kunnen houden.

Na de eerste invallen in mei vonden dezelfde nacht vonden er overal in Duitsland demonstraties plaats, vooral in Hamburg en Berlijn. In Hamburg vond een spontane demonstratie plaats met meer dan 2000 mensen en in Berlijn gingen 5000 mensen de straat op, allen onder het motto: “We zijn allen 129a!” “We zijn allen Militante Gruppe!”. Er volgden in de dagen daarop eveneens veel directe acties, waaronder een van Militante Gruppe, die twee politie bussen in de fik stak.

In het noorden van Duitsland zijn enkele personen door de openbaar aanklager “uitgenodigd” om verklaringen af te leggen over hun kameraden die verdacht worden inzake de ‘13-19 juni operatie’. Wanneer je in Duitsland opgeroepen wordt te getuigen, maar weigert te verklaren, kan je tot 6 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de beruchte Magdeburg rechtszaak, waar verscheidene mensen weigerden te getuigen tegen hun kameraden. Een van hen zat bijna 6 maanden vast omdat hij weigerde mee te werken.

Thans zitten drie mensen vast die ervan worden verdacht lid te zijn van de Militante Gruppe. Een vierde verdachte, een medewerker van een universiteit, is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. De openbaar aanklager heeft laten weten in beroep te gaan tegen deze beslissing. Er hebben twee manifestaties plaatsgevonden voor de gevangenis waar zij worden vastgehouden. Beiden werden door ongeveer 300 mensen bezocht.

Op 22 september staat een grote demonstratie gepland waarin ondermeer de afschaffing van artikel 129a wordt geëist. Het gevaar bestaat dat gebruik van dit artikel criminalisering van verzet in de hand werkt, zoals in landen als Spanje en Italië in het bijzonder het geval is.


Powered by Greymatter