Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/02/2007: "Muur van beton en staal in Sydney voorafgaand aan APEC-top"

In Sydney is afgelopen week een muur van staal en beton verrezen om de topbijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) ongestoord te laten plaatsvinden.
SydneAPEC2007aaa (17k image)
Het plaatsen van de muur
Op 8 en 9 september komen 21 ‘wereldleiders’ naar de Australische stad om aan de top deel te nemen. De veiligheidsmaatregelen zijn ongekend voor het land.
Klik op meer.

De muur is maar liefst 2.80 meter hoog en zo’n 5,5 kilometer lang. Samen met 3500 politiemanschappen, 1500 speciale antiterreur militairen uitgerust met gevechtsvliegtuigen en –helikopters en marinevaartuigen die de haven bewaken zal de veiligheid van Bush, Putin en de Chinees Hu Jintao gewaarborgd worden. In een straal van 80 kilometer rond Sidney mag niet gevlogen worden.

De stad zit sinds vandaag op slot in de grootste veiligheidsoperatie die Australië ooit heeft gekend. Sommige wegen en treinstations zijn gesloten en dat geldt ook voor veel winkels. Als aanmoediging om het weekend van de top op te rotten uit de stad is vrijdag 7 september uitgeroepen als vrije dag!

Het centrum is wel aangekleed met fleurige bloembedden en kleurrijke spandoeken waarop de gasten welkom worden geheten.

Alex Bainbridge van de Stop Bush Coalition die op 8 september vreedzaam wil protesteren (verwachte aantal deelnemers: 5000), noemt de maatregelen overdreven. De muur is niet nodig en verdeeld de stad in tweeën, liet hij de pers weten. De autoriteiten wensen geen risico te nemen gezien de gewelddadigheden in Melbourne in 2000 tijdens het Wereld Economisch Forum en afgelopen november tijdens een G20-top van economische ‘leiders’.

Een groep uit Melbourne die zich tooit met de naam AC/DC en door de pers wordt beschouwd met de politieke anarchistische beweging verbonden te zijn, heeft afgelopen week een oproep op diverse internetfora geplaatst om de top gewelddadig te verstoren met een massale en strategische interventie. Zelf kondigt de groep aan als een ‘mobiele stoorzender’ op te zullen gaan treden. De APEC wordt door deze groep gezien als ‘promotor van uitbuiting, ongelijkheid en vernietiging van de planeet’.

Inmiddels heeft de eerste actie tegen de APEC al plaatsgevonden. Elf Greenpeace-activisten werden vandaag gearresteerd na het bekladden van een tanker geladen met kolen met de tekst "Australia Pushing Export Coal" in de haven van Newcastle. Deze APEC keerde zich tegen de Australische regering die bij monde van premier John Howard de topbijeenkomst gaat gebruiken om de export van Australische kolen te beschermen. Hij laat zich dus niks gelegen laat liggen aan klimaatverandering zo stelt Greenpeace want kolen produceren immers uitstoot van CO2.


Powered by Greymatter