Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/28/2007: "Russische anarchisten valselijk beschuldigd van bomaanslag op trein"

Twee Russische anarchisten uit St. Petersburg zijn opgepakt wegens een bomaanslag op de trein van Moskou naar St. Petersburg, de Nevskiy Express, nabij Novgorod. Zestig mensen raakten gewond bij de aanslag op 13 augustus j.l.waaronder zes ernstig terwijl 800 meter spoor werd vernield.
Russia46c1f2aab1a85 (17k image)
De gedeeltelijk ontspoorde trein
Eťn van de twee gearresteerde anarchisten, Andrei Kalyonov, is inmiddels twaalf dagen in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie.
Klik op meer.

De Russische autoriteiten beschuldigden aanvankelijk Tsjetjeense groepen van de aanslag. Daarna zouden Russische nationalisten de aanslag op hun geweten hebben. Vervolgens werd een Tsjetjeen gearresteerd, genaamd Khasan Didigov. Deze zou contact hebben gehad met en een bezoek hebben gebracht aan anarchisten uit St. Petersburg.

Uiteindelijk werden op 16 augustus twee anarchisten, Andrei Kalyonov en Denis Zelenyuk, gearresteerd. en sindsdien vastgehouden in de gevangenis van Novgorod. Kalyonov is meteen in hongerstaking gegaan uit protest tegen de valse aanklacht. Beiden zijn lid van de Anarchistische Liga van St. Petersburg.

De anarchistische initiatieven van St. Petersburg hebben in een verklaring de vrijlating van het tweetal geŽist en wijze elke betrokkenheid van anarchisten bij de aanslag af. Zij stellen dat 'anarchistische opvattingen geen geweld tegen onschuldige mensen toelaten'. Bovendien beweren ze dat er getuigen zijn die kunnen bevestigen dat het tweetal elders verbleef op het moment van de aanslag. Ze waren namelijk op weg naar een anarchistische bijeenkomst.

Ook wijst de verklaring op de huiszoeking van het onderkomen van Kalyonov waarbij geen getuigen aanwezig zijn geweest, hoewel omwonenden geen bezwaar hadden om hiervan getuige te zijn. De moeder van Kalyonov die in dezelfde flat woont heeft geen huiszoekingsbevel te zien gekregen. De anarchisten spreken de vrees uit dat er geknoeid zal worden met bewijsmateriaal.

De Russische anarchisten menen dat de Russische geheime dienst FSB en de politie uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de provocatie richting de twee vastzittende anarchisten. Een aanslag op een trein een half jaar voor de parlementsverkiezingen doet de anarchisten denken aan september 1999 toen bommen uit de koker van de geheime dienst in Moskou en Volgodonsk tot doel hadden de tweede oorlog tegen TsjetjeniŽ te ontketenen en de machtsgreep van Putin werd ingeleid.

Toenemende spanning in Rusland zo stellen de anarchisten uit St. Petersburg is slechts in het belang van degenen die de macht in Rusland tegen elke prijs wensen te behouden. "Niets gaat hen te ver, ze zijn tot elke misdaad bereid, tot terroristische aanslagen en provocaties toe om hun doelen te bereiken."

In St. Petersburg is inmiddels een afdeling van de Anarchist Black Cross opgezet om de twee anarchisten te ondersteunen. Beiden beschikken nu over een advocaat wat aanzienlijke kosten (3000 euro) met zich meebrengt. Afgelopen zondag is een anti-oorlogspicket in het centrum van de stad gebruikt om informatie over de zaak te verspreiden.


Powered by Greymatter