Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/28/2007: "Wereldmaaltijd Omslag genomineerd voor Duurzame Dinsdag"

Het door Omslag in ons land ontwikkelde fenomeen Wereldmaaltijden is genomineerd om te worden opgenomen in het Duurzame Koffertje, dat op 4 september (Duurzame Dinsdag) zal worden aangeboden aan minister Cramer van Milieu.
Omslagwereldmaaltijdingr (23k image)
De jury van het Duurzame Koffertje nomineerde het voorstel 'Een Wereldmaaltijd voor iedere Wereldburger' als een van de zes 'beste' uit een totaal van 421 ingediende initiatieven.
Klik op meer.

Het idee om overal in het land Wereldmaaltijden te organiseren, in 2001 bedacht en sindsdien verder ontwikkeld door Omslag, is genomineerd als een van de zes beste ideeen in het Duurzame Koffertje, dat op 4 september - Duurzame Dinsdag - zal worden aangeboden aan minister Cramer van milieu.

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, diende het idee in, omdat dat perfect past binnen het thema 'zet duurzaam consumeren op de kaart', dat dit jaar centraal staat op Duurzame Dinsdag.

Een Wereldmaaltijd is een lekker en voedzaam driegangen-diner, waarin per persoon niet meer ingredienten zijn gebruikt dan de hoeveelheden die beschikbaar zijn als al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd eerlijk zou worden verdeeld over alle wereldbewoners. Aanbevolen wordt om in de Wereldmaaltijd producten uit de ecologische landbouw te gebruiken: biologisch geteeld, van het seizoen en zoveel mogelijk afkomstig uit de eigen regio. En om importproducten te betrekken via eerlijke handel (Fair Trade).

Tijdens de maaltijd wisselen de deelnemers met elkaar van gedachten over de brede problematiek van de ongelijke wereldvoedselverdeling, en over mogelijkheden om daar als individu of organisatie iets aan te veranderen. In het idee voor het Duurzame Koffertje roept Omslag ook kamerleden en beleidsmakers op om tijdens Wereldmaaltijden het gesprek aan te gaan over (politieke) maatregelen die nodig zijn om ervoor te zorgen er elke dag voor iedere wereldburger een volwaardige 'Wereldmaaltijd' bereikbaar is.

Het idee van het bereiden van een echte maaltijd, kwam voort uit een poster en berekeningen van Stichting WereldDelen, die zich daarbij baseert op gegevens van de FAO. De berekeningen van de beschikbare hoeveelheden per persoon per dag, inspireerden Omslag tot het bereiden van een echte maaltijd, waardoor de cijfers 'tot leven' kwamen: er bleek genoeg voedsel te zijn voor iedereen, de deelnemers waren soms verbijsterd over de feiten, maar ook enthousiast over de inhoudelijke gesprekken die ze met tafelgenoten voerden.

Sinds Omslag de eerste Wereldmaaltijd - samen met anderen - organiseerde in Eindhoven in 2001, vonden er in het hele land al honderden Wereldmaaltijden plaats, georganiseerd door lokale initiatiefnemers. Omslag ondersteunt deze initiatieven desgewenst met praktische tips, praktijkervaringen (ook van andere organisatoren), publiciteit en een uitgebreide website. Veel organisatoren maken ook gebruik van de praktische informatiemap, die in 2003 werd vervaardigd door Omslag en Stichting WereldDelen.

De jury van het Duurzame Koffertje nomineerde het voorstel 'Een Wereldmaaltijd voor iedere Wereldburger' als een van de zes 'beste' uit een totaal van 421 ingediende initiatieven.

Medewerkers van Omslag zijn uitgenodigd om op 4 september naar Den Haag te komen, waar van 09:00-13:30 een (besloten) bijeenkomst is in de oude zaal van de Tweede Kamer. Aan het slot van deze bijeenkomst, waarbij ook de andere genomineerden aanwezig zijn, wordt het Duurzame Koffertje aangeboden aan minister Cramer van Milieu.

Meer informatie over de Wereldmaaltijd is beschikbaar op de site van Omslag. Omslag's bijdrage aan het Duurzame Koffertje is hier te lezen.

Uiteraard feliciteren we Omslag van harte met dit behaalde resultaat!


Powered by Greymatter