Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/26/2007: "De toespraak die niet doorging"

Bij zijn arrestatie had de man een pamflet op zak met de aankondiging van een bijeenkomst waarop hij een voordracht zou houden:
SaccoEnVanzetti003 (15k image)
Sacco & Vanzetti
"You have fought all the wars. You have worked for all the capitalists. You have wandered over all the countries. Have you harvested the fruits of your labors, the price of your victories? Does the past comfort you? Does the present smile on you? Does the future promise you anything? Have you found a piece of land where you can live like a human being and die like a human being? On these questions, on this argument, and on this theme, the struggle for existence, Bartolomeo Vanzetti will speak."
Klik op meer.

De toespraak zou nooit gehouden worden, zo vertelt Howard Zinn in een voorpublikatie uit zijn nieuwe boek. Hij zou samen met zijn kameraad Nicola Sacco zeven jaar lang door de juridische hel gaan om uiteindelijk op 23 augustus 1927 - precies tachtig jaar geleden - in de gevangens van Massachusetts geelectrocuteerd te worden. Ze waren veroordeeld door een rechter die ze 'anarchist bastards' noemde omdat ze een geldloper vermoord zouden hebben, terwijl bewijs daarvoor grotendeels ontbrak.

Hun arrestatie leverde een van de grootste mondiale solidariteitscampagnes ooit op. Massale demonstraties op uiteenlopende plekken op de aardbol. Ook na de terechtstelling waren er rellen in Londen en Duitsland, aanslagen op jurieleden en executeurs en in 1932 moest ook de beruchte rechter Thayer eraan geloven. Een bom legde zijn huis in de poeier maar de eerwaarde zelf bleef ongedeerd. Hij heeft de rest van zijn leven als een gevangene onder zware bewaking doorgebracht...

De belangstelling voor de zaak van Sacco en Vanzetti blijft en groeit de laatste tijd zelfs weer. Naast Zinn's boek is er verleden jaar een documentaire over hen uitgekomen.

Bijdrage van Kees Stad


Powered by Greymatter