Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/29/2007: "Na de regen verder zwaar weer in zicht"

De naam is kitsch, maar je weet nooit. In België is goed brood te koop - het leukste vonden wij de broodautomaat, waar je op ieder ogenblik van de dag een brood uit de muur kon halen, gewoon in een portiek - vers en lekker, een heel gesneden grijs voor een schappelijke prijs. Onze dierbare automaat is verdwenen. En hier in Amsterdam... Pain de grand'mère noemen ze het, zes euro? Mijn oma zou steil achterover vallen (haar zou eerst nog uitgelegd moeten worden wat een euro is).
Toch.. de broodprijs, en de prijs van voedsel in het algemeen, er is iets mee...

180px-Maize_ear (15k image)

Klik op meer

In 1984 werden op stel en sprong de broodprijzen in Tunesië drastisch verhoogd. Het leidde tot de Broodopstand, massale demonstraties en plunderingen, die het regime in gevaar brachten. De president had als zondebok zijn premier, verklaarde de prijsverhogingen nietig en zette de door hem zelf benoemde premier af. De koning is goed, zijn dienaren deugen niet.
Tot op heden is Tunesië wel bekend als toeristenoord en niet als de waarschijnlijk meestgeslaagde Arabische politiestaat. In meer dan vijftig jaar twee presidenten - zover heeft zelfs Egypte het niet geschopt.

In Jordanië, nog zo'n Voorbeeld Van Een Gematigd Arabisch Land, waren er in 1989 en 1996 vergelijkbare opstanden, die de koning (een echte!) kon doen bedaren door de prijsverhogingen af te blazen en de premier te ontslaan. Ach ja. De spelen heeft het volk wel, het brood dient gegarandeerd.

In februari en eerder vorig jaar moeten er in Mexico grote demonstraties en, zoals men dat noemt, rellen, geweest zijn vanwege de scherpe stijging van de prijs van volksvoedsel nr. 1, tortilla's. Deze prijsstijging is te verklaren aan de hand van de hype die nu rondwaart, en die ook George W. Bush heeft gegrepen: bio-energie. De maisteelt in de Verenigde Staten heeft een plotselinge impuls gekregen van de vraag naar bio-energie. Er wordt niet minder auto gereden, maar anders. En in plaats van fossiele planten moeten nu netgeoogste levende planten voor de koolstoffen zorgen in de explosiemotor. De vraag naar mais is enorm gestegen (en dit geldt voor andere korensoorten evenzeer). Hoewel mais oorspronkelijk uit Mexico afkomstig is, komt de meeste mais die er gegeten wordt uit de Verenigde Staten. Prijsstijgingen worden meteen scherp gevoeld, en raken natuurlijk de armen het hardst - voor wie het grootste deel van het dagelijks budget aan voedsel opgaat.

Het regime in China, waarvan het einde toch al voorzegd is, heeft bio-energie hoog op zijn prioriteitenlijst staan, maar dient ook de bevolking te voeden. Voedseloproer is het laatste dat het regime kan gebruiken bij alle toch al bestaande onrust. Dus koopt China zijn grondstoffen voor bio-energie elders, waardoor wereldwijd voedselschaarste dreigt - in de eerste plaats in landen die van voedselhulp afhankelijk zijn gemaakt.

Maar zoals u wellicht weet is de grootschalige verbouw van koren - over de genetische manipulatie hebben we het maar even niet - zeer afhankelijk van pesticiden, kunstmest en tractoren en oogstmachines die draaien op - brandstof. Een Australische boer aan het woord:
"Maar koren vraagt een enorme inzet van middelen - land, water, kunstmest, brandstoffen. Ik weet niet zeker of de aarde hier nou echt beter van wordt, wat de koolwaterstoffen betreft. Maar de boeren profiteren er zeker van." Bron. Het zijn naturlijk altijd grote boeren,van de zogeheten agri-business, die profiteren.

Met een impuls voor de onderbevolkte landbouwstreken van de VS steunt Bush een achterban van zijn partij die deze niet kan missen. Vandaar zijn wonderlijke bekering tot biofuel, terwijl zijn regime zo bloed-druipt van de oliebelangen - maar die olie blijft nodig om het koren te verbouwen op de enorme schaal van de midwesterse staten van de VS.

Aangezien een groot deel van het verbouwde koren wordt gevoerd aan dieren die tot vlees moeten dienen kan men ook in deze sector flinke prijsstijgingen verwachten.

Goed - niet-fossiel-plantaardige energie is deel van het probleem, niet van de oplossing.
Hoewel de prijzen van plantaardig voedsel in Nederland merkbaar stijgen (en de natte zomer zal hier zeker toe bijdragen) en misschien nog meer stijgen, verwacht ik niet direct een broodprijsoproer hier, of elders in West-Europa.
Mexico, Jordanië, Tunesië - zogeheten Derdewereldlanden, maar net niet in de armste categorie. In feite zijn demonstraties en stakingen over de benzineprijzen in olielanden Nigeria en Iran vergelijkbaar met broodoproeren, maar ook deze landen zijn niet de armste.
We kunnen er om wedden welke schakel in de wereldwijde kapitalistische keten het begeeft. Dat er zwaar weer voor de deur staat, staat vast. Als het een land als Egypte is (goede kans) dan heeft het leger van de VS - dat klaarblijkelijk op werk zit te wachten, als je het lijstje nagaat van landen die het nu wil aanvallen - ook weer iets te doen. Zwaar weer, zoals ik al schreef.


Powered by Greymatter