Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 





 

 

07/23/2007: "Anarchistische eco-activist door nazi's vermoord in Siberie"

Zarerdag 21 juli werd een anti-kernenergiekamp in Angarsk in Siberië overvallen door een bende nazi's. De eerste kampeerder die ze tegenkwamen sloegen ze dood: Ilja Borodaenko.

iljaboradaenko (58k image)


Bij de reacties een oproep tot een demonstratie naar aanleiding hiervan, Den Haag 25 juli

Klik op meer

De kampeerders waren van tevoren gewaarschuwd voor de overval en hadden de toegangswegen van het kamp met wachtposten toegerust voor de nacht. De nazi's waren zwaar in de meerderheid en gingen de kampeerders met ijzeren staven, messen en luchtbuksen te llijf, en staken tenten in brand.

De 21-jarige Ilja Borodaenko werd als de eerste die ze tegenkwamen zo geslagen dat hij later in het ziekenhuis overleed. Een andere activist heeft ernstig hoofdletsel, van weer een ander werden beide benen gebroken. Er zijn nog negen andere ernstig gewonden.

Uit een verklaring van de organisatoren van het kamp:

"...we zullen niets vergeten en we zullen de moordenaars de dood van Ilja Borodaenko niet vergeven (afgezien van het succes of gebrek daaraan van het officiële onderdrukkingssysteem bij het onderzoek naar de misdaad). Wij zullen de activiteit van ons milieu-protestkamp niet afbreken en we zullen onze strijd tegen de fascitische pest en de nucleaire maffia niet staken - onze strijd tegen autoritaire ideeën en racisme, tegen alles wat de natuur en het menselijk leven en de menselijke waardigheid vernietigt.
Vandaag treuren wij.
Morgen zetten we onze strijd voort."

Engelstalige site van de actiegroep.

Tip: Stela.

2 Reacties


Fuck all nazi's

zei: spooky op 24/07/2007 om: 18:36u

Oproep voor demonstratie bij Russische ambassade

Naar aanleiding van de aanval door nazi’s op een antikernergie-kamp in Angarsk, waarbij een dode viel en twee zwaar gewonden roepen wij op tot een protestactie bij de Russische Ambassade morgen (woensdag 25 juli 2007) van 11:30 tot 13:00 uur bij de Andries Bickerweg 2 in Den Haag.

Rusland moet geweld extreemrechts bestrijden
eerste stap is dat men erkent dat extreemrechts een probleem is

Neem borden of spandoeken mee met leuzen tegen nazi’s, fascisme en tegen kernenergie

Bij een overval van met stalen pijpen, messen en luchtdrukpistolen bewapende nazi’s op een antikernenergie-kamp in het Siberische Angarsk zijn een aantal zwaargewonden gevallen en één dode. De overval gebeurde zaterdagmorgen vroeg (21 juli) toen ongeveer 20 activisten op het kamp bij de uraniumverrijkingsfabriek in Angarsk verbleven. Het kamp was een voorbereiding op een groot internationaal actiekamp, dat donderdag 26 juli gaat starten, tegen het uraniumverrijkingscomplex .

We vinden dat de Russische overheid het geweld van extreemrechtse groepen serieus moet nemen, moet bestrijden en alles in het werk moet stellen om de daders te vinden en te straffen. Behalve dat inmiddels 20 van de 60 extreemrechtse skinheads zijn gearresteerd, wordt er weinig actie ondernomen door de autoriteiten. In Rusland wordt geweld van extreemrechts vaak geen strobreed in de weg gelegd, onder andere bij de aanvallen op demonstraties van homo’s, maar ook van andersglobalisten, anti-oorlogsdemonstraten, antifascisten. Integendeel vaak is er sprake van hulp in plaats van voorkomen.

Daarvoor is allereerst belangrijk dat de wil er is om te erkennen dat er een probleem is en dat het geweld van extreemrechtse groepen niet steeds opnieuw worden afgedaan als ‘hooliganisme’, als een paar criminelen die uit waren op diefstal van eigendommen..

Maar we denken ook dat een staat die direct in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen, tot moordaanslagen aan toe, op oppositieleiders, journalisten, ex-kgb’ers, milieuactivisten, etc, het slechte voorbeeld geeft en direct medeverantwoordelijk is aan geweld dat in de maatschappij ontstaat.
Zeker als dat keer op keer als een incident wordt afgedaan en zelfs wordt gebruikt om oppositionele bewegingen monddood te maken. Zo werden de overgebleven antifascisten en anti-kernenergie activisten aangeraden de streek te verlaten: voor hun veiligheid kan volgens de politie niet worden ingestaan.

Rusland heeft er alle belang bij om protesten tegen kernenergie in de kiem te smoren, dit complex moet immers het paradepaard van de Russische nucleaire industrie worden. De activisten hebben inmiddels laten weten het actiekamp voort te zetten. Wij ondersteunen hun eisen dat alle uraniumverrijkingfabrieken moeten worden gesloten en dat Nederland stopt met het dumpen van kernafval in Siberië. De verrijkingsfabriek in Angarsk is één van de fabrieken waar het Engels/Duits/Nederlands consortium Urenco haar afval (‘grondstof’) dumpt omdat dat voor hen de goedkoopste oplossing is.

routebeschrijving:
De Andries Bickerweg is vanaf Den Haag Centraal Station te bereiken met stadsbus 24 (richting Kijkduin; halte banstraat) die vanaf het busplatform vertrekt of met tramlijn 17 (richting Statenkwartier; halte Groot Hertoginnenlaan (Oost)) bij CS beneden. En vanaf Den Haag HS met tramlijn 9 (richting Noorderstrand; halte spui stadhuis) met een overstap op stadsbus 24 naar halte banstraat; of rechtstreeks met tramlijn 1 (richting Noorderstrand; halte Ary van der Spuyweg).
Eeen kaartje met de lokatie van de ambassade is te vinden op:
www.netherlands.mid.ru/emb_e.html

AFA-Nederland
Solidariteitsfonds XminY
Stichting Laka, documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie
WISE Amsterdam

zei: antifa op 25/07/2007 om: 02:16u


Powered by Greymatter