Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/23/2007: "Een op de vijf mensen in Turkije weigerde"

Blowback, zo wordt het tovenaarsleerlingverschijnsel genoemd waar vooral de Verenigde Staten mee geconfronteerd worden. Je bewapent en sponsort islamitische verzetsstrijders tegen de communisten in Afghanistan, en presto: je krijgt de Taliban en 11 september. Enigszins in dezelfde categorie valt de overwinning van de islamisten in Turkije.

blowbackturkije (59k image)

Klik op meer

Enigszins, want de AKP die toch al aan de macht was in Turkije is niet in staat het officiële secularisme in Turkije af te schaffen. Waarschijnlijk is het ook niet eens de bedoeling van deze partij.

Maar blowback is het wel. In 1980 greep het leger in Turkije voor de zoveelste keer de macht, deze keer om definitief de linkerzijde klein te krijgen. Via repressie uiteraard. Via partijverboden. Maar vooral door het opwerpen van een kiesdrempel, toen "de democratie hersteld was", van tien procent. Een partij moet tien procent van de stemmen verzamelen om überhaupt vertegenwoordigd te zijn. Dit geeft een grote vertekening van de feitelijke politieke verhoudingen, maar het betekende effectief het gewenste einde van links. Bij de verkiezingen van gisteren 22 juli passeerden slechts drie partijen de tienprocentsdrempel: de kemalistische partij CHP (vaak sociaal-democratisch genoemd in de gelijkgeschakelde media); de AKP; en de Grijzewolvenpartij MHP. Eigenlijk in zijn geheel een luguber gezelschap. In Turkije is pas goed verwezenlijkt wat winterslaapanarchisten, die alleen wakker worden bij verkiezingen om dan "boe!" te roepen, verkondigen: het maakt niets uit. Maar het is wel verplicht om te stemmen, al was twintig procent van de bevolking zo ongehoorzaam helemaal niet naar de stembus te gaan. Een dergelijke grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid moet gehonoreerd worden, zelfs door een repressief regime.

En wat nu? Er is geen reden te verwachten dat de invasie van Irak niet door zal gaan na deze verkiezingsuitslag. Turkije is het er nooit mee eens geweest dat de sandzjak van Mosoel, waar tenslotte ook nog steeds een slordige miljoen Turken wonen, door de Britse kolonialisten met Baghdad en Basra bijeengeveegd werd tot het land Irak. In ieder geval eist de Turkse regering het recht op, de PKK op te jagen in dit gebied, en eventueel de inheemse Turken ter plaatse te beschermen tegen de etnische zuiveringen die er plaatsvinden.

Turkije heeft wel iets van wijlen de Sowjet-Unie, met overal zijn beelden en andere konterfeitsels van Kemal Atatürk, de Lenin en Stalin van de seculiere republiek tegelijk. Daarnaast is er de verdere kremlinologie, verbonden aan representatie door beeld. En in het geval van een Turkije, geregeerd door een islamistische partij die bijna de helft van de stemmen heeft vergaard, zal het blijkbaar zo heftig symbolische hoofddoekje een hoofdrol spelen. Op bijna ieder kabelnet in Nederland en België is de omroep TRT te zien. Een gedecolleteerde of geminirokte vrouw op de televisie hier is altijd meer dan zichzelf alleen. Zij is ook een demonstratie: dit is de seculiere republiek (meestal is Atatürk voor de zekerheid ook als logo in beeld). Eenvoudig: let op de vrouwen in beeld op TRT in de toekomst.
Mijn vermoeden is dat er niet veel te merken zal zijn en dat de seculiere luchtige kleding zal blijven, als demonstratie van hedendaags kemalisme. Of het leger als het anders loopt nog bij machte is tot een echte ouderwetse putsch, zoals de laatste keer in 1980, is de vraag. Van dit dienstplichtigenleger mag ongeveer de helft geacht worden de islamistische partij te steunen. De druk zal anders zijn, subtieler, maar even zwaar.
Wie zich zorgen maakt over "de democratie" in Turkije mag eerst eens die tienprocentsregel noemen. Maar met het Turkse leger klaar aan de grens met Irak zijn er voorlopig andere en ernstiger ontwikkelingen te verwachten.

1 Reactie


Vele Koerden hebben op de AKP gestemd omdat zij het geweld meer dan zat zijn. Weet nog van jaren geleden dat de AKP bij de gemeenteraadsverkiezing mensen meel gaven,journalisten verboden om te filmen etc etc. De AKP die juist niets voor de koerden heeft gedaan behalve het leger naar de dorpen gestuurd,duizenden militairen in en om Diyarbakir en Dersim.
Geen investeringen in het arme oosten,hoge werkeloosheid en uitzichtloosheid. Waarom zou de AKP het nu wel goed doen?
Met mijn eigen ogen heb ik de gemeenteraadsverkiezingen 4 jaar geleden kunnen volgen en kunnen zien dat er wel moskeeen werden gebouwd maar geen scholen.
Er moet nog een hoop gebeuren in Turkije en het beeld wat men krijgt van de staatstelevisie over hoe modern het is,klopt natuurlijk niet. Het geeft niet het beeld van de arme mensen in het oosten en in de dorpen,de meisjes/jongens die niet naar school kunnen en moeten werken.
Het land is prachtig en de mensen verdienen beter.

zei: rosa op 25/07/2007 om: 08:37u


Powered by Greymatter