Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/22/2007: "Honderd dagen in het land; een rituele dans"

Telkens wanneer een politicus iets belooft, zich uitspreekt hoe iets veranderd moet worden, zich 'engageert' met de 'kleine man' in de straat, telkens weer is deze politicus bezig de status quo in stand te houden.
Ridderzaal05 (15k image)
Het enige wat er gebeurt, mocht de politicus zich aan beloftes houden, is de vorm van de status quo aanpassen. Het plaatje met de ezel, een hengel en een wortel blijft bestaan.
Klik op meer.

Het aanpassen van de status quo is wat we democratie durven te noemen. Maar elke verandering gaat er van uit dat het systeem goed is en alleen verbetering behoeft. Dit is een geloof, een idee, niets meer dan dat, wat niet strookt met de werkelijkheid. De werkelijkheid wordt door geen enkele politicus diep ondervraagd. Wie gelooft hoeft ook niet te ondervragen.

Het geloof dat het beter wordt, dat de wereld langzaam maar zeker een prachtige, vrije plaats wordt, is een toekomstdroom. Met geloof komt hoop. Het is hoop wat maakt dat mensen om sterke leiders blijven vragen. De hoop maakt blind voor het feit dat leiders van hoop geen werkelijkheid kunnen maken. Hoop is goede moed houden, maar geen basis om op te bouwen.

Maar aan die hoop; de toekomst, wordt hard gewerkt, in de machtsfabriek die voor ons zegt te zorgen. De macht gaat er dus vanuit dat wij dat niet zelf kunnen.

Democratie bestaat niet; het is geloof, hoop, en droom wat de boel gaande houdt. Geloof, hoop en droom in een systeem dat niet werkt. Het woord ‘systeem’ komt uit het Latijn en betekent: riool. Dat zegt genoeg.

Ook gaat de macht ervan uit zichzelf te moeten beschermen. Een oprecht goed gelovige politicus zegt dat omwille van ons te doen. Dat betekent feitelijk dat de macht dus beschermd wordt tegen ons, voor onze eigen bestwil! Tegen ons, omdat wie of wat anders dan wij, de burgers, kan de macht doen inéénstorten? Een natuurramp misschien. Of een oorlog. En oh, ja, terroristen. Maar dit zijn gebeurtenissen die niet op grote schaal voorkomen in dit deel van de wereld. Daarbij, oorlog en terreur zijn de uitkomsten van Staten met een zelfde type idee van de machtsfabriek.
De onderliggende verschillen van ideeën in de machtsfabriek zijn nihil, maar opgeblazen. Ze zijn eerder gelijk dan verschillend, het is de grondvorm die telt. Soms is de een aan de macht, dan weer de ander. Alle bepalen wat vrijheid is. Of beter; hoe we vrijheid mogen dan wel moeten ervaren, zonder dat de staat gevaar loopt. Het maakt weinig uit wie de macht heeft. Want hoewel het een voelbaar verschil kan zijn, de wortels blijven hetzelfde. Misschien dat de ene vrucht anders smaakt dan de ander; het blijven vruchten. Tamelijk verrotte vruchten in dit geval.

Zij die vechten tegen de status quo, het geloof, worden verweten de democratische weg niet te lopen. Maar er zijn er veel die deze weg lopen. En er verandert niets. Sterker; het wordt almaar erger. Dus het verwijt van de Staat dat een burger via directe actie iets doet, en zo van ‘burgerlijk ongehoorzaam zijn’ tot ‘terrorist’ wordt beschuldigd, ligt aan het idee van de Staat zelf; over zichzelf. Niet aan de burger die geen heil meer ziet in de democratische weg. Deze burger is wakker geworden, lees; ongelovig en dus realistisch geworden.

De democratische weg is kwijt, opgelost in een illusie, een schouwspel van brood en spelen, waar kleine meningen grote rollen spelen. Persoonlijk denk ik dat we op twee keuzemogelijkheden afstevenen; word een slachtoffer of word een activist. De tijd om rond te hangen, vrijblijvend te blijven als vorm van valse vrijheid is voorbij. It's your choice, it has always been your choice and always will be your choice.

Bijdrage van Chantar Chandar

1 Reactie


Volgens het grote Griekse woordenboek van Liddell & Scott is de voor moderne westerlingen opmerkelijkste betekenis van sustèma - een Grieks, geen Latijns woord uiteraard - kudde. Geen riool dus, maar wel aardig natuurlijk. (De gangbaarste betekenissen hangen geheel samen met wat het woord in de moderne talen nog steeds betekent).

zei: Prul op 23/07/2007 om: 12:36u


Powered by Greymatter