Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/18/2007: "Bericht uit de VS-goelag: uitstel is nog geen afstel"

Een zitting van een raad van beroep aangaande strafomzetting of vrijlating (parole board) heeft er gisteren 16 juli toe geleid dat Troy Anthony Davis niet ongeveer op het tijdstip waarop dit geschreven wordt, wordt doodgespoten. Hij heeft negentig dagen uitstel, waarin hij zijn zaak opnieuw aanhangig zou kunnen maken.

troy (6k image)

Klik op meer

19 augustus 1989, omstreeks 1 uur in de ochtend, breekt er een vechtpartij uit bij het Greyhound Busstation in Savannah Georgia. Politieagent Mark McPhail, die bijklust als beveiligingsman, komt op de herrie af en wordt doodgeschoten.
Als schuldige wordt door het openbaar ministerie aangewezen Troy Davis, trainer van de politie-atletiekploeg. Een aantal aanwezigen bij de vechtpartij wordt opgevoerd als getuige à charge tegen Davis. Deze ontkent. Naar een motief wordt niet gevraagd. Een wapen wordt niet gevonden. In 1991 wordt hij ter dood veroordeeld. Op het budget van toegevoegde advocaten in Georgia wordt drastisch bezuinigd terwijl zijn beroep loopt. Een advocaat verschijnt dronken op de zitting. Een ander liegt dat hij met Davis overlegd heeft. In het kader van de terrorismebestrijding wordt de beroepsmogelijkheid van terdoodveroordeelden afgeknepen (we schrijven 1996).

Davis houdt vol dat hij onschuldig is en gaat waar mogelijk nog in beroep.
Inmiddels zijn er van zes van de getuigen ä charge schriftelijke verklaringen (affidavits) dat zij onder druk van de officier van justitie Davis hebben aangewezen als schuldige en dat hij dit in feite niet is. Een beroepsmogelijkheid heeft Davis echter al niet meer. Dus inderdaad - op het laatste ogenblik is de kans om de getuigenverklaringen opnieuw te horen alsnog verleend. Een eventuele nieuwe zitting kan evenwel alleen leiden tot omzetting in levenslang. En de nabestaanden van McPhail jammeren dat ze Davis dood willen zien. Een witte politieman, een zwarte man die tot verdachte wordt bestempeld - de doodstraf is onvermijdelijk.

Het is heel wat dat de parole board dit uitstel heeft verleend. Senatoren, aartsbisschiop Tutu, Helen Prejean, Harry Belafonte en andere prominenten en een heleboel niet-prominenten hebben zich uitgesproken ten gunste van Davis - uw correspondent heeft de parole board ook gebeld om clementie te vragen - , maar dit wil niet zeggen dat de gifspuit van de baan is.
In ieder geval heeft hij nu een goede advocaat. Mogelijk maakt dit wat uit.

Site gewijd aan de zaak-Davis.
Redelijkerwijze zou men denken: ook als hij het wel gedaan heeft, is achttien jaar zitten beslist wel genoeg. Maar zo steken de Verenigde Staten niet in elkaar.


Powered by Greymatter