Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/17/2007: "Zonder baas"

Naomi Klein en Avi Lewis weten in The Nation zowaar wat bemoedigend zoniet hartverwarmend nieuws te brengen, naar aanleiding van het verschijnen van het afgebeelde boek, de vertaling van een Argentijns boek over de zelfbeherende, coöperatieve bedrijven in dit land.

sinpatron (114k image)

Klik op meer

Toen Argentinië was kapotgeplunderd in 2001 en vele fabrieken en andere ondernemingen gesloten werden gingen velen niet bij de pakken neerzitten onder het motto: uw macht'ge hand heeft het zo gewild, dus heel het raderwerk staat stil.
Fabrieken werden bezet en heropend door de werkenden zelf - waarbij aangetekend moet worden dat de witteboordenwerkers vaak niet meededen.
Maar zo'n vijftienduizend mensen werken in wat ook officieel herwonnen bedrijven (empresas recuperadas) heten, in zelfbeheer. In de context van wat volgens de berichtgeving een "zich herstellende economie" heet - wat dit ook moge zijn, in ieder geval een kapitalistisch Argentinië. En een voorbeeldfunctie kunnen de gerecupereerde bedrijven wel hebben: de overheid van Buenos Aires biedt zelf een overzicht.

Een opmerkelijk voorbeeld van zo'n zelfbeherend overgenomen bedrijf is driesterrenhotel Bauen. Hieronder de lounge.

bauenba (22k image)

Het boek Sin patrón is nog niet in Nederland waargenomen...

2 Reacties


Misschien kan jij het vertalen? wink

zei: H Mus op 17/07/2007 om: 13:29u

Een vertaling zou geen kwaad kunnen, lijkt mij. Maar het zelf doen?
Omdat het toch bijna komkommertijd is, mensen: ik ben met een kameraad ooit begonnen aan een vertaling van een Spaans boekje over de Burgeroorlog en de zoals bekend schandelijke rol die de communisten hierin gespeeld hebben. Mijn maat bleef na een paar pagina's hangen bij de voor hem onbekende mededeling Sin embargo. Hoezo, zonder embargo? Ik zocht het toch (hm) maar op in het woordenboek en we konden concluderen dat als je zo'n elementaire uitdrukking niet kent je er niet verder mee moet gaan. Ons beider Spaans is sindsdien wel verbeterd, zonder embargo denk ik dat iemand die er goed in thuis is dit moet doen.
Is hier iemand op een idee gebracht nu?

zei: Prul op 17/07/2007 om: 17:46u


Powered by Greymatter