Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/15/2007: "Yiannis Dimitrakis verklaart sociale bankrover te zijn"

De van een bankoverval verdachte Griekse anarchist Yiannis Dimitrakis heeft afgelopen donderdag tegenover de rechtbank verklaard dat de overval waar hij in januari 2006 in Athene bij betrokken was, een 'sociale overval' betrof en een slag was tegen het 'buitensporig banksysteem'.
gevangenisoproerGriekenland0407 (18k image)
Grieks gevangenisoproer vanwege de afranseling van Yannis Dimitrakis in april
Hij wordt er van verdacht deel uit te maken van de 'Overvallers in Zwart' die meerdere banken hebben overvallen.
Klik op meer.

Dimitrakis verklaarde voorts dat hij tijdens de overval slechts één keer in de lucht heeft geschoten. Drie mensen raakten gewond nadat de politie en de Overvallers in Zwart op straat in het centrum van Arhene op elkaar schoten. Zelf raakte hij bij de mislukte bankoverval zwaar gewond. Bij de schietpartij kreeg Dimitrakis drie kogels in het lichaam.

Volgens de politie behoort Dimitrakis tot een ordinaire dievenbende van vijftien man die bekend staat als de 'Overvallers in Zwart’ omdat ze tijdens hun overvallen altijd zwarte kleren dragen.

De 29-jarige verdachte verklaarde dat de overval op de Nationale Bank aan de Solonosstraat in Athene eind januari 2006 de eerste was waar hij aan deelnam. Hij zou deel hebben genomen om geld voor de anarchistische beweging te verkrijgen en om niet meer te hoeven werken.

De openbaar aanklager beweert dat Dimitrakis zou zijn opgeleid om banken te overvallen en verklaarde hem schuldig aan drie berovingen alsmede aan drie pogingen tot moord met voorbedachte rade. Wel moest hij werkennen dat er onvoldoende bewijs is om Dimitrakis te vervolgens voor vier andere bankovervallen.

Een honderdtal anarchistische jongeren staat iedere dag voor het rechtsgebouw slogans te roepen ter ondersteuning van Dimitrakis. Voor hen is hij een moderne Robin Hood.

Dimitrakis schreef zijn aanhangers onlangs een brief vanuit de cel. De zelfverklaarde anarchist vergeleek zichzelf met het personage Mac The Knife van Bertolt Brecht : ‘Wat is een bankovervaller in vergelijking met de oprichter van een bank?‘

Afgelopen maandag verklaarde een drietal anarchisten voor de rechtbank dat de 43.000 euro die in een postbus zijn gevonden die op naam van Dimitrakis stond, niet afkomstig zijn van bankovervallen. het geld zou ingezameld zijn om een solidariteitsfonds te vormen waarmee geestverwanten op borgtocht kunnen worden vrij gekocht en advocaten kunnen worden betaald. Dimitrakis was uitverkozen als penningmeester juist vanwege zijn betrouwbaarheid.

7 Reacties


straks wordt knokploegkeesje weer boos razz

zei: nn op 16/07/2007 om: 11:37u

Tja, wellicht niet verkeerd om te vermelden dat er over berichten niet zondermeer gelijk staat met het ermee eens zijn...

zei: Arend op 16/07/2007 om: 18:55u

@nn: goed dat ik zelf niets meer hoef te zeggen en dat je aan mij denkt.
Ik heb er ook een verklaring voor. Op een gegeven moment is er zo weinig anarchistische actie, dat de weinige overgebleven dames en heren anarchisten, tot een soort "anarchistische verzamelaars" verworden. Alles wat maar het etiket anarchistisch draagt of wordt opgeplakt, dat wordt gekoesterd en beschreven, omdat je nooit kan weten of het belangrijk wordt. Daardoor is er geen mogelijkheid meer om een interne discussie over doelen en middelen te voeren. Op een gegeven moment heb je zelf een baan en bent goed verzorgd, maar je hebt nog een hobby, namelijk anarchisme. Geniet er maar van!!!

zei: keesjemaduraatje op 16/07/2007 om: 21:01u

Aha! vandaar dat op uw anarchistische site, mijnheer Maduraatje, Margareth [sic!] Thatcher en Golda Meir en andere democraten voorkomen - als resultaat van uw zoektocht naar iets anarchistisch.

zei: R.F.G.M. Gerritsen op 16/07/2007 om: 23:12u

Quote: "Op een gegeven moment heb je zelf een baan en bent goed verzorgd, maar je hebt nog een hobby, namelijk anarchisme."

Ahum, wie zegt dit nu eigenlijk? Ik dacht dat dat iemand was die succesvol was doorgestroomd richting het bedrijfsleven...

Maar goed... Viva Durruti! Om nog maar eens zo'n anarchistisch verzamelbegrip aan te halen.

zei: x op 16/07/2007 om: 23:44u

@Gerritsen:op mijn website staan wel meer controversiele personen, zoals Domela Nieuwenhuis en Erich Mühsam. Mijn website is niet anarchistisch, maar het bevat de schrijfsels van een "Neocon-Commentator" zoals Cornelis Prul treffend heeft opgemerkt

zei: keesjemaduraatje op 16/07/2007 om: 23:53u

Ik geloof niet dat er wereldwijd sprake is van geringe 'anarchistische actie'. Zelfs in ons over het algemeen bedaard landje vinden geregeld door anarchisten geïnitieerde acties plaats zoals de geregelde lezers van De Vrije wel weten.
Evenmin ben ik van mening dat anarchisme hier (of elders)als 'hobby' bedreven wordt, de betrokkenheid gaat beslist verder dan dan.
Discussies over doel en middelen voeren we bijvoorbeeld zo'n beetje jaarlijks op de Pinksterlanddagen, dat blijft een belangrijk thema.
De lezers van De Vrije schat ik zo hoog in dat wanneer wij schrijven over opmerkelijke zaken uit de Griekse beweging onze lezers best in staat zijn hun eigen conclusies te trekken zonder dat er met geheven vingertjes hoeft te worden gewezen.

zei: Arend op 21/07/2007 om: 16:55u


Powered by Greymatter