Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/11/2007: "De Vrije verwelkomt een naamgenoot (min of meer)"

De Vrije online heeft de pretentie - nou ja, een beeje - een voortzetting te zijn van het blad dat in 1898 door Ferdinand Domela Nieuwenhuis is opgericht, De Vrije Socialist. Naast deze Vrije zijn er twee Vrije Communisten geweest, en nu is er een derde verschenen.

vrijecommunist-1 (17k image)

Klik op meer

De geschiedenis even: van 1905 tot 1908 verscheen namens de Landelijke Federatie van Vrijheidslievende Communisten de eerste Vrije Communist. Van 1920 tot 1925 gaf de Bond van Religieuse Anarcho-Communisten een blad onder deze titel uit, dat vervolgens Bevrijding ging heten - een titel die een veel langer leven beschoren was.
De nieuwe Vrije Communist beoogt aan te sluiten bij de tweede VC - het is bedoeld als religieus-anarcho-communistisch tijdschrift. Het is een voortzetting van Woorden van rebellen.
Onderwerpen: Peter Kropotkin, staatskapitalisme en libertair socialisme, een anarchistisch congres, stakingen, verkiezingen en democratie, vervolging van activisten, racisme, revolutie en geweld, Ploegscharenakties en demonstraties tegen bont.

Er is moed voor nodig om het goede oude woord communist op deze wijze in ere te herstellen - want het is van huis uit een eervol woord, verwisselbaar met het nu nauwelijks minder moeilijk liggende socialist - maar zeker in anarchistische context verwijst het speciaal naar volgelingen van Kropotkin (naar wiens Paroles d'un révolté het blad eerst genoemd was).
Ook moedig en opmerkelijk is het idee een nieuwe Bond van Religieuze Anarchistische Communisten op te richten (de vroegeren spelden hardnekkig religieuse - vraag mij ook niet waarom).
Wie interesse heeft maile hier heen.

Het blad is te vinden en te kopen op de vertrouwde adressen.

2 Reacties


mooi.

Alleen vat ik niet waarom het persÚ religieus moet zijn, en eigelijk ook niet hoe je religie kan rijmen met anarcho-communisme. Natuurlijk kan je religieus Ún (anarcho-)communistisch zijn, maar waarom zou je dat met elkaar verbinden in een organisatie (of blad, wat op hetzelfde neerkomt want daarvoor heb je enige vorm van een organisatie nodig om het maken en verspreiden ervan te ondersteunen)?

De belangrijkste vraag is nog, hoe onderscheiden deze religieuze anarcho-communisten zich in analyses over wereldgebeurtenissen en onderliggende theorie van "gewoon" anarcho-communisme?

In ieder geval spreken me de onderwerpen wel aan, maar zijn er ook van die "vertrouwde" adressen in limburg of is alles weer eens beperkt tot de randstad? (niet dat ik moet zeiken want ik ga drnaartoe verhuizen maar ok)

zei: NKOS op 19/07/2007 om: 18:17u

Nog maar een paar maanden geleden zat nummer 36 van Woorden van Rebellen er aan te komen. Het meeste daarvan kwam uiteindelijk in De Vrije Communist nummer 1 terecht. Het religieuze element is dan ook niet zo sterk aanwezig. Dat zal in de komende nummers wat sterker worden, ook in de doelstelling.
Waarom religie? Het anarchistische communisme heeft heel wat te melden over wat er moet gebeuren, maar minder over de redenen waarom dat zou moeten. Daarvoor kun je moeilijk zonder religie.
Het adres van De Vrije Communist is nu in Amsterdam, maar het is niet beperkt tot Amsterdam of de Randstad. Het zou leuk zijn als mensen uit andere nederlandstalige gebieden iets zouden willen doen.
Omdat in lang niet alle artikelen religie aan de orde komt lijken veel artikelen op artikelen uit het vroegere Woorden van Rebellen. De Vrije Communist is zeg maar Woorden van Rebellen plus religie.

zei: Rob op 28/07/2007 om: 01:24u


Powered by Greymatter