Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/02/2007: "125-ste demonstratie tegen Muur van Apartheid in Bilin"

Afgelopen vrijdag (29 juni 2007) vond in het Palestijnse dorp Bilíin (West Bank) de 125-ste vrijdagdemonstratie plaats tegen de Muur van Apartheid.
Bilin0407 (20k image)
Spandoek tijdens een vrijdagdemonstratie in april 2007
Zo'n 200 Palestijnen, internationale activisten en IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur trachtten vergeefs het afscheidingshek te bereiken waarmee IsraŽl de helft van het land van het dorp heeft geroofd.
Klik op meer.

Zoals de laatste weken te doen gebruikelijk had het IsraŽlische leger halverwege de route naar het afscheidingshek op een heuvel een prikkeldraadversperring opgeworpen om te voorkomen dat de demonstranten de doorgang in hethek zouden bereiken.

Meteen bij aankomst schoten de soldaten traangas op de stoet af waardoor het gros van de demonstranten zich moest terug trekken. De commandant had immers verklaard dat het gebied tot een verboden militaire zone was uitgeroepen. Een handvol activisten wist het gas te trotseren waaronder een voormalige IsraŽlische soldaat die een tijd lang tegen zijn voormalige collegaís stond te praten alvorens hij werd gearresteerd. De anderen doofden in een olijfgaard het vuur dat door toedoen van het traangas was ontstaan.

Behalve traangas werden ook geluidgranaten tegen de geweldloze actievoerders ingezet. Ook een IsraŽlische vrouw werd gearresteerd. Beiden werden na afloop van de actie weer vrijgelaten.
De demonstranten trachtten meerdere malen een stap in de richting van het hekwerk te zetten maar werden telkens door traangas en later ook rubberkogels verdreven.
In het zuiden van Bethlehem Ďvierdení Palestijnse bewoners, internationale activisten en Anarchisten tegen de Muur dat ze zes maanden gezamenlijk actievoeren tegen de bezetting van IsraŽl. Van de drie geplande acties ging evenwel slechts die in Artas door.

Daar slaagden de activisten er wonderwel in de boomgaard te bereiken die door de IsraŽliŽrs is gerooid ten behoeve van een pijpleiding voor de nabij gelegen IsraŽlische nederzetting. Wekenlang werd dit verhinderd maar nu er veel internationale deelnemers aan de demonstratie deelnamen, werd dit door de betreffende legercommandant die enig verstand werd toegedicht, wel toegestaan.


Powered by Greymatter