Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/30/2007: "Omdat mijn bad daar stond"

Het leek wel of een beetje kraker Kees heette, in de tijd waarin mensen het nodig vonden te denken dat er zoiets als een kraakbeweging was. Het waren inderdaad de dagen waarin een gast die zijn kamer op de studentenflat onderverhuurd had aangehouden - zeker is zeker - en gekraakt woonde in de Staatsliedenbuurt ook maar even - axi tegen die vuile speculanten - een optrekje op de Prins Hendrikkade het zijne noemde - daar had hij dan een echt bad. Ernstig tegen de staat zijn, maar wel bijstand vragen. Zulke grapjasserij had geen pers. Was het alleen in Amsterdam zo?

kl_vondelatraat_8-1980 (8k image)
Klik op meer

Je hebt de arbeidersbeweging en de beweging van de arbeiders. Bij het eerste hoort bijvoorbeeld ook de sociaal-democratie, dus je weet dat het niet als geheel deugt. Zo had je ook kraken en had je een kraakbeweging. Bij die kraakbeweging hoorde een hoop ellende waar je als beetje krakerster niet mee te maken wilde hebben. Maar er stond zoveel positiefs tegenover dat het mij allang spijt dat ik die intro zo heb geschreven.

Een van de toenmalige Kezen schrijft dit weekeinde in de bijlage Letter en geest van Trouw - over de verwording van de kraakbeweging. Het ergste neocongespuis is met de oude redacteur van de bijlage naar elders verdwenen, maar een warmhartige constatering wie er allemaal met terroristen in het algemeen en met moslimterroristen in het bijzonder sympathiseert en hoe erg dat is - dat kan er altijd in. Kees heet Kees Broer, en heeft in de Madurastraat te Amsterdam gewoond. U denkt al meteen aan onze regelmatige neoconcommentator, ik had het niet meteen door.

Citaat 1:
- De kraakbeweging veranderde in de loop der jaren van een idealistische actiegroep tegen woningnood in een sektarische, gewelddadige beweging. Ik kan die ontwikkeling het beste beschrijven vanuit mijn eigen ervaringen als kraker, in de Amsterdamse Indische Buurt. Daar woonde ik van 1979 tot 1985. -

Eerlijk gezegd, als Amsterdammer die zonder veel genoegen is opgegroeid in de Indische Buurt, wist ik niet hoe ver ervandaan ik moest gaan wonen, eenmaal zelfstandig wonend. Het was een rare gewaarwording deze buurt van arbeiders en lage ambtenaren plotseling een halve studentenbuurt te zien worden. (Nu is het daar weer heel anders, maar dit terzijde). Maar je mocht het nooit over het studentengehalte van de kraakbeweging hebben.

Citaat 2:
- Rond de kraakbeweging groeide een heel netwerk van restaurants, theaters, sauna’s en poppodia. Er werden buurthuizen en kraakcafés opgericht. Studentes gaven Nederlandse les aan Marokkanen. We aten vaak in een kraakpizzeria in de Pijp, waar een heel goede Italiaanse kok werkte. Later werd hij gearresteerd. De kok bleek een bankrover te zijn die zich de hele tijd had schuilgehouden. -
Afgezien van de eerste geciteerde zin merk je hier welke kant het opgaat. Niet: wat goed dat een bankrover op deze manier resocialiseerde (en jammer dat hij gepakt is). Nee, de strekking is: de kraakscene was een vrijplaats voor bankrovers.
Die hele tegenculturele infrastructuur van vrijplaatsen - later nog broedplaatsen genoemd - is zo goed als geheel verdwenen. Het heeft de stad, weet iedereen inmiddels, saai gemaakt.

Citaat 3:
- Toch is het de mooiste tijd van mijn leven geweest. Nooit heb ik meer solidariteit ervaren als toen. -

Maar deze mooie herinnering is niet het belangrijkste.

Citaat 4:
- Op een gegeven moment pleegde iemand uit het pand op een enorm knullige manier een aanslag, waarbij veel sporen achterbleven. Lange discussies midden in de nacht. Uiteindelijk werd een ander teruggestuurd naar de plaats des onheils om de sporen uit te wissen. En zo groeide een clubje naïeve en idealistische studenten dat graag op een alternatieve manier wilde wonen uit tot sektarische terreurgroep. -
In het pand waarover het hier gaat woonde namelijk een lid van RARA. Werd iedereen hierdoor sektarisch terrorist?

Citaat 5:
- Ook in de kraakpanden die nu nog over zijn, vinden radicale groepen onderdak. Dat leidde er onder meer toe dat Pakhuis Afrika, gelegen tegenover de Ferry-terminal in Amsterdam, ontruimd moest worden. De Amerikaanse schepen die daar aanleggen kunnen een dergelijk veiligheidsrisico niet accepteren. De krakers zouden terroristen in huis kunnen halen, die een bedreiging vormen voor zulke schepen. Na wat ik heb beleefd in kraakpanden, zie ik dit als een reëel scenario. Het kraakpand Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat herbergde aanhangers van de Spaanse terreurbeweging ETA en organiseerde benefietfeesten voor deze terroristen. Is dat een ontwikkeling van de laatste jaren? Ik ben bang van niet.

Als ik heel diep in mijn herinnering terugga, dan weet ik dat dit soort sympathieën altijd ruimte hebben gekregen binnen de kraakbeweging. -

Voelt u 'm? Solidariteit met de Baskische verzetsbeweging ETA - die inderdaad de gewapende strijd had moeten staken toen het franquistische regime mede door hun toedoen verdwenen was - wordt hier al een voorafschaduwing van de klamme solidariteit van die o zo verworden kraakbeweging, die evenwel van begin af aan besmet is geweest, met al-Qaeda, die besloten ligt in deze originele schets van de reden waarom Pakhuis Afrika ontruimd is.

Kees Broer - zich noemende Keesje Maduraatje - heeft zijn drol gedraaid. De aanleiding is het komende proces tegen Marcel T., die ervan verdacht wordt Louis Sévèke vermoord te hebben, en die er een Teken van is hoe verloederd die kraakbeweging altijd al geweest is. Mag ik even vangen, Letter en Geest? Ik weet nog een leuk opinieblaadje waar ik ook terechtkan. De spelfouten die ik overal achterlaat werkt u er zelf even uit, niet?

21 Reacties


Hartelijk dank, Cornelis Prul, voor je commentaar. Je antwoord geheel in de stijl van de jaren 80 en dus draagt jouw commentaar alleen maar bij tot de feestvreugde.
Alleen door iemand neocon of gespuis te noemen ben je er nog niet vanaf. Maar het laat wel zien tot welk niveau De Vrije gedaald is als je alleen maar dat soort opmerkingen er tegenin kan brengen. Ik weet wat ik heb beleefd en wat ik heb gezien, er is niets bijverzonnen. Denk daar maar eens over na.

zei: keesjemaduraatje op 30/06/2007 om: 22:03u

r. Je antwoord ..
Is "antwoord" hier een zelfstandig naamwoord of is het als werkwoordsvorm bedoeld? Enfin, QED, neem ik aan.
"De spelfouten die ik overal achterlaat"

En mag ik als authentiek Indischebuurter misschien een pesthekel hebben aan studentjes die er hun zogenaamde woningnood kwamen verhelpen en verder voor de rest van hun leven bourgeoissnulletje blijven?

zei: Prul op 01/07/2007 om: 12:41u

jouw commentaar is zo op de persoon gericht en weinig inhoudelijk.
De mensen die met mij de Molli Chaoot binnengingen en verhaal gingen halen, zijn leden van bekende toenmalige Amsterdamse anarchistische groepen en ook jullie welbekend. Die zeiden in 1986 precies hetzelfde als wat ik nu zeg: dat het krankzinnig is om terreurorganisaties te steunen.
Maar ga gewoon maar door met de ABC steunen en bankrovers en gijzelnemers op jullie website te promoten. Als je denkt dat dat anarchisme is. Durrutti zal je dankbaar zijn. (of heb ik die naam nu weer fout geschreven)

zei: Keesjemaduraatje op 01/07/2007 om: 22:37u

Kees Broer is uiteraard het toppunt van individualistische vrijheidslievendheid, ook al heeft hij geschreven voor een blaadje waar de risjes vanaf droop - hij beroept zich erop voor zijn pseudoniem. Hij is ook een deskundige op het gebied van anarchisme.

Bij De Vrije daarentegen is iedereen automatisch een deel van een vrijheidhatend collectief dat staat te juichen bij een bankroof, een gijzeling of een aanslag. Zo goed, Keesje?
En toch vind ik dat jij niets in mijn buurt te zoeken had.

zei: Prul op 02/07/2007 om: 12:26u

Met het verhaal halen op de mollie bedoelt Kees op een fascistoide knokploeg overval op de mollie waarbij hij met zijn maatjes Tom Welschen dikke Willem(Willem Gruppen) en anderen o.a met barkrukken op de aanwezigen insloegen.
De gebroken flessen komen uit de dikke duim van Kees maar waren achteraf gezien misschien wel gerechtvaardigd geweest.Buren die dachten dat de mollie werd overvallen door neo nazies belden de politie waarop de overvallers op de vlucht sloegen.

zei: X op 02/07/2007 om: 12:58u

Het is de eerste zin die ik niet begrijp. "De kraakbeweging veranderde in de loop der jaren van een idealistische actiegroep tegen woningnood in een sektarische, gewelddadige beweging."
Gaat het hier nou om een beweging of om een actiegroep?

Een beweging is geen groep. Er kan beweging zijn in een groep. In een stadion kan de wave worden ingezet bv. Of een vakbond kan gaan demonstreren. Of buurtbewoners kunnen dingen gaan doen.
Ook een actiegroep kan natuurlijk best in beweging zijn.

Maar hoe kan een beweging veranderen in een actiegroep die weer verandert in een beweging? Verdwijnt de actiegroep dan in de beweging of andersom?
Hoe zit dat?

zei: Qarel Quantum op 02/07/2007 om: 10:14u

"En toch vind ik dat jij niets in mijn buurt te zoeken had", schrijft Prul. Onwillekeurig komen de woorden 'sieg heil' in me op, kan er niks aan doen. help!!

zei: vikkie op 02/07/2007 om: 10:46u

Nog voordat ik een nadere uitleg, die duidelijk nodig is, kon geven was vikkie er al tussengekomen..
Mijn uitval over Mijn Buurt en Mijnheer Broer is bedoeld als reactie op zijn verhalen over Italiaanse bankrovers en Spanjaarden die hem te lijf gaan met kapotte flessen (wat uit de grote duim blijkt te komen, het liep ook verdacht goed af - was dan ook nog eens mooi zwaargewond geweest voor de Goede Zaak).

Broer speelt voor de xenofobe Bühne, en uit die zak kan hij ook een cadeautje krijgen. Want bittere gevoelens over studenten die neerstrijken in een buurt die heel weinig studenten heeft voortgebracht (ik hoor tot dit selecte gezelschap), en dan ook nog grote smoelen opzetten over buurt en woningnood, ja die heb ik. Dit is een klassenmaatschappij, weet u? Ik weet waar ik vandaankom. En waar de gemiddelde krakerster vandaankwam.

Als de klassenlijn mij aan de zijde van een CPN-er brengt, amen - lees over de Indische Buurt verder:
Verhalen langs de linker oever- Bram Hoeksema vertelt over zijn leven en zijn werk voor de CPN.

zei: Prul op 02/07/2007 om: 12:16u

En nog even over xenofobie, klassenmaatschappij en de Amsterdamse Indische Buurt.

Een bekeerling als onze heldhaftige krakerster Keesje weet waar het gevaar zit: bij de islam. En de moslims natuurlijk. Je moet er niet aan denken wat voor opvattingen zo'n gast heeft over hoe "de moslims" in Nederland gekomen zijn, al heb ik wel een idee. Maar ik wil nog wel even zeggen hoe het eecht zat, hoor.
Ze kwamen hier om te werken, in de industrie waar de witte geboren Nederlander m/v zich inmiddels te goed voor voelde.
En toen die industrie naar de Derde Wereld zelf werd verhuisd zijn zij gebleven. Nee, ze zijn hier niet gekomen om een gezellige kleurrijke multiculturele samenleving op te bouwen, of door terreur "de boel hier over te nemen", zoals Keesje wel zal rondtoeteren. Ze zijn vastgelopen in de fuik, de doodlopende weg van het kapitalisme in Nederland anno nu. En welke tegen-ideologie kan geslaagd concurreren met een identiteitsislam(isme)?

Ik wil er nog even op wijzen dat Keesje suggereert dat al-Qaeda in de kraakbeweging is geïnfiltreerd. Terroristen altijd welkom, is de strekking van zijn betoog.

Dit hoort bij mijn hartekreet: wat had jij in die buurt te zoeken?

zei: Prul op 02/07/2007 om: 15:36u

@X:zo als jij het beschrijft is het niet gegaan en die afgebroken flessen zijn geen verzinsel.
@Prul: het artikel in Trouw gaat helemaal niet over moslims en het valt me op hoe weinig je tegen mijn betoog in te brengen hebt.

zei: keesjemaduraatje op 02/07/2007 om: 20:53u

Hier laat ik het verder bij:
als een neocon ademt liegt hij.

zei: Prul op 02/07/2007 om: 23:49u

@keesje
Ook al zou er iemand met een gebroken fles rondgelopen hebben dan was het gerechtvaardigde zelfverdeging tegen een fascistoide knokploeg overval op de mollie.

zei: X op 03/07/2007 om: 12:17u

Quote: "Durrutti zal je dankbaar zijn. (of heb ik die naam nu weer fout geschreven)"

Inderdaad, de naam van mijn favoriete anarchistische bankovervaller is Buenaventura Durutti - bij mijn weten is dat de juiste spelling. Maar treurt niet: zelfs wikipedia weet het niet precies!

zei: Y op 03/07/2007 om: 12:44u

Ik wist niet dat Trouw zo ver gezakt was dat'ie de hysterisch duim van kmaduratje af is gaan drukken...

zei: Klaas op 03/07/2007 om: 15:12u

Oh nee, het is toch Buenaventura Durruti, met tweemaal r en eenmaal t. Maar mijn favoriete anarchistische bankrover is en blijft 't!

zei: y op 03/07/2007 om: 16:50u

Heren,

Ik vind het bijna zonde van mijn energie, maar dit soort heen en weer gezwets is de vrije onwaardig.
Ga weer eens wat goeds doen met jullie tijd.

zei: Bas op 03/07/2007 om: 20:01u

Nou Bas, je oproep blijkt effect te hebben!
N.a.v. de eerste rechtszitting in de zaak tegen Marcel T. zou ik het volgende willen zeggen.
De kraakbeweging anno 1995 in Nijmegen had weinig van doen met een sfeer van 'sfeer van verraad, intimidatie en radicalisering'.
Het blijkt dus te gaan om een jongen met een stoornis. Daarvan zijn er wel meer in onze samenleving.
Ik vind het prima dat Kees bepaalde heftige zaken aanroert uit zijn kraakverleden maar de conclusies die daar al dan niet expliciet of suggestief aan verbonden worden, deel ik niet.
Net als Anton Constandse ben ik van mening dat je niet moet spugen in de bron waaruit je gedronken hebt.
Kritisch terugkijken is uiteraard prima, niet alles was koek en ei, maar scheidt wel hoofd- van bijzaken.
Het beeld dat de kraakbeweging is ontaard in een sektarische, gewelddadige beweging is niet juist. Na 1990 speelt dit in ons land geen rol van betekenis meer.
Kraken heeft daarna veeleer weer een positieve sociale betekenis gekregen: als drukmiddel tegen speculatie, als middel om woningnood op te lossen, als middel voor jongeren een eigen leven te leiden en als anarchistisch middel om vrijplaatsen te bewerkstelligen.

zei: Arend op 04/07/2007 om: 22:01u

opmerkelijk, dat bij Marcel T. wel een onderzoek wordt gedaan naar de ziekte van Asperger en bij Volkert van der G., die aan dezelfde afwijking lijdt, niet. Waarschijnlijk is Marcel T. helemaal doorgedraaid, maar dat is juist zo gevaarlijk als dat soort mensen de ideologie van een beweging napraten en hun criminele energie daarna kunnen botvieren. Dat weet je nooit, of iemand een gewelddadige aanslag pleegt, omdat hij zo ideologisch verontwaardigd is, of dat hij gewoon een gestoorde crimineel is.
De bron waaruit ik gedronken heb is niet de kraakbeweging, want daar was weinig inhoud, maar wel de anarchistische beweging en de bijeenkomsten in Appelscha. En daar heb ik, met het artikel in Trouw, nog niet in gespuugd. Dus voor mij er is nog redding mogelijk.

zei: keesjemaduraatje op 05/07/2007 om: 07:47u

Waarmee Keesje zijn fortuynistische inslag wel voorgoed duidelijk maakt. Volkert is namelijk wel degelijk door justitie psychologisch onderzocht, waarbij men onder andere tot de conclusie kwam dat hij niet aan het syndroom van Asperger leidt. De bewering dat hij dat wel deed, kwam uit de koker van fortuynisten, waarbij er zelfs psychologen of -aters opstonden die meenden deze diagnose te kunnen stellen zonder de persoon in casu ooit te hebben ontmoet, maar zich slechts baseerden op vage berichten in de media. Daarmee gingen ze alle gedragscodes van hun beroepsgroep volledig te buiten en ik meen mij vagelijk te herinneren dat ze daarvoor zelfs op de vingers zijn getikt.
Dat dit soort praatjes nog steeds de ronde doen in fortuynistische kringen hoeft niemand te verbazen - die lui pruttelen waarschijnlijk nog jaren door in hun tomeloze verongelijktheid en onzinnige complottheorieen. Dat dit soort bagger ook nog eens herhaald moet worden op sites als devrije.nl door ver naar rechts opgeschoven anarchisten is echter weer een veeg teken.

zei: y op 05/07/2007 om: 13:57u

ach keesie is de weg wel verder kwijt,nasst zijn ellelange tirades tegen moslims heeft ie lijstje met foto's van zijn helden staat (thatcher, van gogh en nog meer van dat fraais) maar waar wil mijn oog nou als eerste op vallen? Mohammed Ali....
Ik mag er toch vanuit gaan dat hij weet dat ali ali heet omdat hij een nation of islam/malcom x suporter was
of zou keesje hem nog altijd cassius clay noemen?

zei: nn op 08/07/2007 om: 15:58u

maar er staan ook afbeeldingen van Domela Nieuwenhuis en Mühsam bij. Of mag dat ook niet?

zei: keesjemaduraatje op 08/07/2007 om: 16:48u


Powered by Greymatter