Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/30/2007: "Veteranendag valt in het water"

Met de publieke belangstelling voor de tweede Veteranendag in Den Haag was het al net zo gesteld als met de prestaties van het Nederlandse leger; niet echt om over naar huis te schrijven!
AlternatieveVeteranendag2308 (85k image)
Een van de debatten tijdens de Alternatieve Veteranendag (foto: Boyd)
Ook de belangstelling voor de Alternatieve Veteranendag die op het Plein werd gehouden verdiende beter.
Klik op meer.

In ons land doen we nooit iets bijzonders voor postbodes, vuilnismannen, straatvegers, machinisten, buschauffeurs en al die anderen (doktoren, verpleegsters) die uiterst nuttig maatschappelijk werk verrichten. Maar uitgerekend degenen die zich sinds het rampjaar 1672 niet meer in positieve zin hebben weten te onderscheiden, namelijke onze militairen, kunnen rekenen op een nationale troeteldag, genaamd Veteranendag.

In werkelijkheid figureren de oud-werknemers van Defensie (dit jaar zo'n 3200 veteranen en 1000 actieve) in een politieke propagandashow die nodig is om het militaire bedrijf van enige glans te voorzien. Dus is er een defilť die werd afgenomen door prins Willem-Alexander en stonden premier Balkenende en de minister en staatssecretaris van Defensie, Van Middelkoop en Van der Knaap er naast.

De veteranen liepen of reden in een militair voertuig in parade naar het Malieveld. Er waren bijvoorbeeld trucks, bussen en jeeps uit de Tweede Wereldoorlog te zien, maar ook voertuigen die in latere missies zijn gebruikt, zoals witte Unifil-trucks (Libanon) uit de jaren 80. Voor het defilť was er een zogenoemde fly-past van 33 toestellen boven de Hofvijver wat voor de stad een enorme geluidsoverlast opleverde.

Met zo'n 25.000 tot 30.000 bezoekers is duidelijk dat er door de regen veel minder mensen waren dan vorig jaar. Toen trok het defilť 45.000 mensen.

Het officiŽle programma begon met een plechtigheid in de Ridderzaal. Daarbij waren onder anderen prins Willem-Alexander en premier Balkenende ook al aanwezig. Voorzitter Loudon van het Comitť Nederlandse Veteranendag sprak over de lege stoel met daarop een boeket, die elk jaar symbool staat voor allen die tijdens een missie zijn gevallen. "Het spijt me bijzonder te moeten vaststellen dat deze lege stoel dit jaar een wel hele directe relatie heeft met de inzet in Afghanistan, waar zeer recent meerdere doden en gewonden te betreuren zijn geweest." Had niemand deze beste man dan verteld dat de grap van oorlog voeren er nu juist uit bestaat dat er doden en gewonden vallen?

Ondanks de regen waren er op het Plein een kleine honderd belangstellenden aanwezig bij de Alternatieve Veteranendag in Den Haag die door het Haags Vredes Platform was georganiseerd. Hier spraken een aantal deskundigen die een ander beeld scheppen van de huidige oorlogspraktijk die zich als vredesmissie aandient.

Sjors Beenker van de Non Violent Peaceforce ging in op een aantal verreikende en moeilijk oplosbare problemen waarmee veteranen ook geconfronteerd worden. Henk van de Keur gaf een angstaanjagende uitleg over de gevolgen van de inzet van munitie met verarmd uranium (depleted uranium). Hij vertelde tevens dat in BelgiŽ redelijk kort geleden bepaald werd dat geen clusterbommen en verarmd uranium gebruikt mogen worden. Krista van Velzen (SP-kamerlid), die min of meer toevallig langskwam, gaf te kennen dat ze de clusterbommen al op de kameragenda had gezet en dat ze daarna ook het verarmd uranium bespreekbaar gaat maken.

IndiŽ-veteraan Jan Glissenaar (82) vertelde over zijn tijd in IndiŽ, waarbij hij bekende dat hij zichzelf eigenlijk als oorlogsmisdadiger zou moeten beschouwen vanwege de zaken waar hij toen bij betrokken was geweest. Hij vertelde hoe hij in 1991 naar IndonesiŽ was gegaan om in de dorpen waarin hij toen geweest was, zijn verontschuldigingen aan te bieden en hoe goed hij daar door de bevolking ontvangen was. Hij vermeldde ook hoe hij op een gegeven moment te horen had gekregen dat hij maar beter niet meer naar bataljonsreŁnies kon komen, omdat hij kritische opmerkingen maakte.

Het is precies dit soort schijnheiligheid in Defensiekringen waarom activiteiten als Veteranendagen per definitie gewantrouwd dienen te worden. Ze bieden slechts het officiŽle jubelverhaal maar verbloemen al het verschrikkelijke leed dat er achter schuil gaat.

Voorts waren er leuke, maar vooral ook scherpe gedichten van de Haagse stadsdichter Harry Zevenbergen en originele liedjes van singer/songwriter Timo de la Mar.

Verder waren er ook nog interessante presentaties van Jitske Ypma van de Stichting Nahid (over een vrouwenhuis in Afghanistan) en van Saskia Kouwenberg (over conflicthantering, die wel moeilijk, maar desniettegenstaande wel degelijk mogelijk is). En aan het begin van de dag was er nog een presentatie (verlicht met een deel van een VPRO-documentaire uit 2001) over Defensie als werkgever.

Dwarslezer ging in op de politieke betekenis van de Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan, namelijk dat het hier handelt om een gevechtsmissie. De rode lijn van zijn betoog was dat politici nooit de waarheid vertellen. In het gunstigste geval vertellen ze een deel ervan en verzwijgen ze de rest.

Min of meer toevallig liep ook Van der Knaap, al vier Balkenkabinetten lang staatssecretaris van Defensie, langs en hij was maar al te bereid om wat vragen te beantwoorden. Zijn antwoorden bevestigden het beeld van gelieg en gedraai van politici: de Nederlandse missie in Uruzgan is een opbouwmissie en we moeten daarmee doorgaan.

Met bijzondere dank aan Dwarslezer!

1 Reactie


Al en met een geslaagde dag ook omdat veteranen die ik heb gesproken vrij open waren.
Een veteraan die niet in uniform liep maar wel de veteranendag bezocht,vertelde mij dat hij altijd voor een werkgever had gewerkt en dat defensie dat ook doet,namelijk de multinationals. Hij had voor Shell gewerkt.
Duidelijke taal geloof ik.
van Baalen,ja die Hans van de VVD wist bij Nova te vertellen dat vanaf het begin het een vechtmissie was. Opbouwen doe je op Soesterberg ,vechten doe je tegen de Taliban en al kaida anders komen ze naar Nederland.
Dus Iran preventief bombarderen anders komen de Iranezen naar Nederland,dat kunnen we natuurlijk niet hebben.
Weer is het volk voorgelogen en laat zich voorliegen,ook de veteranen laten zich gebruiken en voorliegen.

zei: jose op 30/06/2007 om: 20:29u


Powered by Greymatter