Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/21/2007: "Waarom hebben sommige overheden communicatiemedewerkers?"

Toen ik vorige maand een artikel moest maken over het bioscoopbeleid van de gemeente Katwijk, kwam ik er al achter wat voor doofpotcultuur er binnen de gemeentelijke organisatie van onze stad heerst. En toen vorige week onze persbus door de Duitse smeris gejat werd, wilden de perswoordvoerders van de blauwe mannetjes in het Duitse groen ook al geen duidelijke reden geven (of juist iets teveel, want drie totaal verschillende redenen voor één inbeslagname komt ook niet echt geloofwaardig over). Waarom zijn er eigenlijk perswoordvoerders als ze eigenlijk niets kwijt willen?


Onze geliefde bus waarvanuit we verslag deden in Duitsland

Klik op meer

Mooie bus hè? Daar vanuit hebben we nou verslag gedaan van de demonstraties en blokkade-acties tijdens de G8-top in het Duitse Heiligendamm (deel 1, 2, 3 en 4). In deel 3 van dat verslag kon je al lezen dat we behoorlijk werden dwarsgezeten door de Duitse smeris. Vooral toen ze onze bus in beslag namen, was dat niet echt bevordelijk voor ons werk.

Maar nou komt 'ie. Want wrom was die bus nou eigenlijk in beslag genomen? We vroegen het eens na bij de Duitse smeris. Reden-Roulette, kies uw eigen reden! Om je eigen keuze van je favoriete reden te kunnen maken, heb ik ze hier alledrie even netjes op een rijtje gezet:

Reden 1: De bus werd gebruikt als illegaal radiostation waarvandaan de actieradiozender in Rostock uitzond. Dat de bus in Bad Doberan stond, deed er niet echt toe, er stond een antenne op dak, en dus moest het wel de illegale radiozender zijn waar ze naar zochten. (De antenne op dak diende in werkelijkheid voor het draadloze internet dat we, volledig legaal en al betalende, van een hotspot aan de overkant van de weg afplukten.)

Reden 2: De APK (technische keuring voor voertuigen, voor de auto-leken onder ons) was verlopen danwel voor de keuring golden in Duitsland strengere richtlijnen. De bus, die uit 1970 stamt, was daarom niet gerechtigd om op Duitse wegen te rijden en moest worden herkeurd. Zolang dit niet gebeurd was, bleef de bus in beslag genomen.

Reden 3: De bus werd gebruikt als centraal coördinatiepunt voor het Black Block. Van daaruit zouden de blokkade-acties worden aangestuurd en zouden de actievoerders worden geïnformeerd over waar mensen nodig zijn.

Ziehier het belang van het gescheiden houden van pers en activisten, óók bij media-activisme. Ben je als (alternatieve) pers aan het werk, dan moet je dat niet combineren met andere actie-activiteiten. Mede omdat we dit aardig goed gescheiden hebben weten te houden, had de Duitse smeris geen aanknopingspunt om onze bus in beslag te houden (reden 2 sloeg ook helemaal nergens op) en gelaste de Duitse rechter de onmiddelijke vrijlating van onze bus, aangezien pers in Duitsland wettelijk beschermd is.

Maar ach, de perswoordvoerder van de Duitse politie was in elk geval beter bezig dan de perswoordvoerder van de gemeente Katwijk enige tijd terug. Toen ik ze vroeg welke bioscoop-exploitant enkele jaren geleden een vestiging in Katwijk had willen openen, kon die woordvoerder mij niet verder helpen. Bioscoop in Katwijk? Nooit van gehoord. Pas toen ik op een andere manier precies wist te achterhalen welke exploitant dat was, en met welke gemeentemedewerker destijds was gesproken, kon de perswoordvoerder er niet meer omheen. Okee, er was inderdaad een bioscoopgigant die dolgraag een vestiging in Katwijk wilde, maar ja, de toenmalige gemeenteraad wilde er niet aan. En omdat dit zeer tegen de wil van de bevolking is, hadden ze dat liever geheim gehouden.

De gemeente Katwijk, en de politie van Duitsland, zou enorm op belastinggeld besparen als ze de perswoordvoerders gewoon zouden ontslaan. Ze willen immers toch niets naar buiten brengen...


Powered by Greymatter