Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/21/2007: "PROTESTEREN HELPT !"

img015 (59k image)
DE GROTEN LIJKEN ALLEEN ZO GROOT
OMDAT WIJ OP ONZE KNIEËEN LIGGEN
STA OP !

Klik op meer


In 2005 begon het, maar in het voorjaar 2006 radicaliseerde de beweging. Middelbare scholieren, studenten en ook jonge arbeiders gingen in heel Frankrijk massaal de straat op. Zij protesteerden tegen de ophanden zijnde invoering van een jongeren arbeidscontract, het CPE (contract première embauche; het eerste arbeidscontract). De protesten hebben toen hun vruchten afgeworpen: de nieuwe arbeidsrechtelijke regelgeving op het stuk van de CPE werd door de Franse regering ingetrokken.*

Deze problematiek vormt de aanleiding voor het verhaal van André Thomaso, Comme si rien ne s’était passé (Alsof er niets was gebeurd). In deze roman laat de auteur een zestigjarige gerenommeerde Franse journalist meelopen in een betoging tegen de CPE in Parijs, bevolkt en georganiseerd door jongeren. De journalist waant zich weer een twintiger en is in gedachte onder meer terug bij de studentenopstand van mei 1968.

Een aantal jongeren herkent hem en spreekt hem aan. De volgende dag wordt hij door die jongeren op een zachtzinnige en vriendelijke manier in gijzeling genomen. Ze voeren discussies over sociaal-economische problemen die hen raken en waarover hij vaak in de krant schrijft. In het boek gaat het vooral over die problemen.

Door het boek heen komt men het zoeken naar gelijksoortige of parallelle problematieken tegen zoals die zich in de loop van de twintigste eeuw hebben geopenbaard. Zo is er aandacht voor migratiestromen: begin 1900 gingen leden van arme bevolkingsgroepen uit Frankrijk en Italië richting Algerije en Tunesië; vanaf begin tweede helft 20ste eeuw trokken Algerijnen en Tunesiërs naar de Franse automobielindustrie (omgeving Parijs); heden kennen we veel flexarbeid. Hoe verschillend allemaal, steeds weer levert dit het zelfde op: veel sociale destabiliteit.

Een ander punt vormt de uitbuiting. Zo zijn de arbeidsvormen wel veranderd, bijvoorbeeld is handarbeid ingewisseld voor hoofdwerk, maar de uitbuiting van hen die deze verschillende soorten arbeid verrichten is er niet minder om.

Dit soort zaken vormt de hoofdmoot van het boek van Thomaso. De inhoud zit verpakt in de gesprekken tussen de journalist en de jonge gijzelnemers, in de ontmoeting van de journalist met de Tunisische vader van een van de jongeren — de journalist en de vader blijken samen in Tunis op de lagere school te hebben gezeten — en in de ontwikkelingen van de gijzeling.

Die ontwikkelingen werken toe naar een niet-gewelddadige, strategische afloop. Voor de televisiecamera’s ontmoeten een verantwoordelijk minister, de journalist en enkele van zijn jonge gijzelnemers elkaar om het politiek punt te scoren. Sympathiek en goed bedoeld.

André Thomaso, Comme si rien ne s’était passé, Éditions Amalthée, Nantes, 2007, 117 blz., ISBN 13: 978-2-35027-654-0.

* Uitgebreide informatie over de anti-CPE beweging vindt men onder meer in het boek getiteld Les Mouvements sont faits pour mourir… van het collectief Le Jardin s’embrase, uitgegeven door Éditions Tahin party, Lyon, 2007, ISBN 978-2-912631-16-9.

1 Reactie


En we hebben bij De Vrije volop aandacht besteed aan de Franse studenten- en scholierenopstand van vorig jaar. Tik maar Frankrijk in in de zoekamchine van De Vrije en speur naar voorjaar 2006 in het overzicht.
Kijk bijvoorbeeld hier.

zei: Prul op 21/06/2007 om: 21:57u


Powered by Greymatter