Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/20/2007: "Klassenjustitie!"

Die dag dat Ahmed Isa werd veroordeeld vanwege de Schipholbrand, zat ik zelf gedurende twee uur tegenover een politierechter.
VrouweJustitia (15k image)
Geen lol aan, zon rechtszaak. De officier van justitie zit te zeuren, te dreigen en te eisen. Je advocaat biedt weerwoord en tot slot mag je nog wat zeggen.
Klik op meer.

Al die tijd zit je te denken dat het tijdverspilling is, dat je net zo goed verstek kunt laten gaan en dat je toch wel veroordeeld zult worden omdat de wetten nu eenmaal ten gunste van die machthebbers zijn gemaakt die je nu juist zit te bestrijden met je actie en daar zijn ze niet blij mee.

Na afloop van de zitting reed ik naar Haarlem, naar de uitspraak over Ahmed Isa. In mijn naviteit dacht ik nog dat het toch niet anders kon dan dat Ahmed Isa, in tegenstelling tot mijzelf in die zaak die morgen, vrij zou worden gesproken. Immers, het was toch overduidelijk dat het hier om een ongeluk ging, en dat de elf doden die er te betreuren zijn, het gevolg zijn van hun opsluiting in die brandgevaarlijke bajes?

Drie jaar. Hij werd meteen weer opgesloten. Schuldig aan opzettelijke brandstichting, heet het. Hoe kan het ook anders? Indien hij onschuldig zou zijn bevonden, zou de schuldvraag direct weer terecht zijn gekomen waar hij thuishoort: bij de politiek.

t Is daarom dat Ahmed Isa schuldig is bevonden aan de dood van elf medegevangenen.

Na 15 maanden voorarrest, korte vrijheid, terug die cel in.

Na 8 maanden volledige isolatie van de buitenwereld n andere gevangenen.

Na zware verhoren, nachtelijk licht aan, psychische mishandeling.

Na een kunstmatig instandgehouden coma van bijna een week, omdat hij ernstige brandwonden had.

Na het proberen te doven van het vuur waarvan hij was wakker geworden die nacht.

Nadat hij was opgepakt omdat hij geen papieren had, en opgesloten in Schiphol Oost.

Na jarenlange doelbewuste risicos, genomen door de ministeries van Vrom en justitie, want het was bekend dat die bajes onveilig was.

Na gekluns van bewakers die nooit goed hadden geleerd wat te doen bij brand.

Na het opsluiten van zoveel mensen zonder papieren in zo goedkoop mogelijke bajessen, ten behoeve van een voorspelbaar failliet migratiebeleid.

De overlevenden van de Schipholbrand steunen Ahmed Isa. Het had hen ook kunnen gebeuren. Dit soort ongelukken gebeuren zo vaak, bij mensen thuis, in huizen waarvan deuren en ramen open kunnen, waar mensen kunnen beschikken over branddekens, rookmelders en brandblussers. Waar mensen voor hun veiligheid niet afhankelijk zijn van de overheid.

Juist die gevangene, die meende die sigaret gedoofd te hebben, kan voor de gevolgen van die fatale brand niet verantwoordelijk worden gehouden!

Juist die minister, die kiest voor dit beleid, die kiest voor deze opsluiting, die kiest voor deze goedkope en gevaarlijke containerbouw, juist de, die is verantwoordelijk!

De veroordeling van Ahmed Isa is de zoveelste zet in de criminalisering van mensen zonder papieren, die om niets worden opgepakt, waar een jacht op wordt gemaakt waarvoor altijd wel een excuus te vinden is. De zoveelste zet in het schoonwassen van de handen van de echt verantwoordelijken die in plaats van in de tweede kamer in de cel van Ahmed Isa zouden moeten zitten. Met zn drien, minstens; Dekker, Donner en Verdonk.

Het is niet te verwachten dat rechters hen verantwoordelijk zullen houden en daarnaar zullen handelen. Dat zal u moeten doen, of ik. Wij allemaal. Door ons mond open te trekken, door te blijven wijzen naar degenen die werkelijk verantwoordelijk zijn, niet alleen voor het groot onrecht dat Ahmed Isa is aangedaan, maar nog veel meer anderen: de doden, de overlevenden, de nabestaanden van de Schipholbrand. En zoveel onrecht dat nog steeds zoveel mensen wordt aangedaan door hen maanden-, zelfs jarenlang, in onzekerheid, voor onbepaalde tijd op te sluiten, onschuldig en illegaal verklaard. Duizenden tegelijk zijn dat er in Neederland!

Het is alles n grote doofpot, een misdaad, een beerput en bovenal: klassenjustitie. Ik zal er aan denken als ik zelf de volgende keer naar zon rechter moet. Wie de toga past, trekke hem aan!

Joke Kaviaar, 19/6/07


Powered by Greymatter