Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/16/2007: "GroenFront! blokkeert Betuwelijn bij openingsfestijn"

Op de dag dat koningin beatrix de Betuwelijn feestelijk heeft geopend, blokkeerde GroenFront! op zes locaties deze omstreden spoorlijn.
GFdat_lukt_niet (51k image)
Vergeefse poging om actievoerders te verwijderen bij Papendrecht
Hiermee wilde GroenFront! duidelijk maken dat dit megalomane project geen feestje waard is. De Betuweroute is een nationale ramp alsmede een doelloos en geldverslindend project.
Klik op meer.

Bij Papendrecht, Sliedrecht, Giessenland, Meteren, Zetten/Andelst en Ressen werden blokkade-acties uitgevoerd. In deze drie laatste plaatsen kraakte GroenFront in het verleden meerdere panden als protest tegen de Betuwelijn. In februari 2000 had de politie meer dan 2 dagen en meer dan 800 mensen nodig om deze panden te ontruimen.

Buurtbewoners reageerden enthousiast. Een groep kreeg biertjes van omwonenden. In Ressen plaatsten de activisten een grote partytent over het spoor om zich daaronder vast te maken aan het spoor. Activisten kregen van de politie te horen dat zij de tunnelbak waar de blokkade zich bevond niet in mochten vanwege ARBO-wetgeving. De politie kan daar dus blijkbaar ook niet optreden bij eventuele calamiteiten.

De politie heeft zaterdag bij Papendrecht een tiental actievoerders van Groenfront! aangehouden die de Betuwelijn hadden geblokkeerd. Zij hadden geen identificatiebewijs bij zich, aldus een politiewoordvoerster. Ook de veiligheidspersoon van GroenFront! werd gearresteerd. Deze persoon was er juist voor om te overleggen met politie en te zorgen dat alles veilig verloopt. Hiermee bracht de politie de veiligheid van zichzelf en van de activisten in gevaar.

Hoewel aanvankelijk de vrees werd geuit dat de eerste feesttrein niet zou kunnen rijden vanwege de acties, gebeurde dit toch. De Projectorganisatie Betuweroute wilde hoe dan ook het PR-offensief door laten gaan. De zogenaamde feesttrein reed nu slechts 7km van het 170km lange traject oftewel vanaf het rangeerterrein Kijfhoek tot de eerste blokkade bij Papendrecht. “Dit is een erg zielige show-oplossing van de Projectorganisatie en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar hun ongelijk erkennen of de dialoog aangaan zijn die clubs nooit goed in geweest” aldus GroenFront!-activist Bert Spoor.

Volgens GroenFront! is de Betuwelijn overbodig en heeft het project te veel natuur gekost. De prominent bij de opening aanwezige Minister van Verkeer Eurlings deed later schamperend over de actievoerders: „Te verwachten folkore”. Hij noemde de acties „goedkoop” en „laag”, betogend dat de Betuweroute juist goed is voor het milieu en het nodige vrachtverkeer van de weg zal afhalen.

Bij Schelluinen werden kabels doorgeknipt, zei een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail. GroenFront! ontkende 's middags daar iets mee te maken te hebben. Om wat voor kabels het ging, werd niet duidelijk. Er stond op de bovenleiding 25 kV spanning, een dodelijke hoeveelheid bij aanraking, die volgens ProRail na het stopzetten van de trein 'uitgezet' is. Volgens planning zou de eerste vrachttrein maandag over de lijn gaan rijden. Het hangt af van de schade of dat ook gaat lukken.

'Foto's van de actie vind je hier.


Powered by Greymatter