Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/16/2007: "Ruim vier jaar geŽist tegen Italiaanse anarchist Juan Sorroche"

Afgelopen woensdag (13 juni 2007) vond in het Italiaanse Trento de rechtszaak plaats tegen Juan Sorroche, die wordt beschuldigd van brandstichting en Ďsubversieve samenspanning met terroristische doeleindení.
Barcelona2961 (21k image)
Solidaiteitsdemonstratie in Barcelona voor Italiaanse gevangenen in 2005
Tegen Juan werd vier jaar en vier maanden geŽist terwijl bewijslast ontbreekt.
Klik op meer.

Het openbaar ministerie bracht maar liefst 18.000 paginaís onderzoeksmateriaal in stelling afkomstig uit ondermeer video-opnames en telefoontaps om de beschuldiging van terrorisme te ondersteunen. Dit leidde echter helemaal nergens toe. Officier van justitie Paolo Storari moest zelfs teruggrijpen op de correspondentie van Juan vanuit de gevangenis, een voorafgaande juridische strijd rond het grijpen van de olympische fakkel en een akkefietje met een fascist die een knal voor zijn kop van hem had gehad om van hem een terrorist te maken.

Tijdens de zitting bleek dat er overal afluisterapparatuur was geplaatst (in huizen, autoís, centra, openbare plekken en zelfs in de tas van een vriend) alsmede tientallen cameraís (aan de voorkant van huizen en centraís, en telefooncellen. De kosten hiervan bedroegen een miljoen euro!

Ondanks dat de officier van justitie met lege handen stond, eiste hij vier jaar en vier maanden. De uitspraak zal op 6 juli a.s. plaatsvinden.

De rechtszitting zou aanvankelijk achter gesloten deuren plaatsvinden maar dat pikten de vrienden van Juan niet. Na een blokkade-actie van zoín 30 anarchisten werden dedeuren alsnog geopend en konden een aantal van hen de zitting toch volgen.

Gezien de onderzoeken, huiszoekingen en interventies van staatswege (kortom de heksenjacht op anarchisten in ItaliŽ) en de lynchstemming die in de media opgang deed, zou een spandoek met de tekst ĎDe Staat is de Terroristí gerechtvaardigd zijn, aldus de anarchisten van Rovereto (de woonplaats van Juan) en Trento die verrantwoordelijk zijn voor bovenstaande berichtgeving.

Juan Antonio Sorroche Fernandez werd op 21 december 2006 in Barcelona gearresteerd op grond van het terrorisme-artikel 270 bis. De arrestatie door de Guardia Civil vond plaats in samenwerking met de Italiaanse Carabinieri. Na vastgezeten te hebben in de anti-terreur afdeling van de Soto del Real Apdo gevangenis in Madrid werd hij aan ItaliŽ uitgeleverd. Hij werd er geplaatst in een gevangenis op zeven uur afstand van zijn woonplaats.

De aanklacht tegen hem omvat verschillende sabotage-acties waaronder aanvallen op banken, politievoertuigen en het in brand steken van drie treinwagons van Trenitalia. Deze aanslag waarvoor een anonieme groep de verantwoordelijkheid opeist was het gevolg van de betrokkenheid van dit spoorbedrijf bij de deportatie van vluchtelingen.

Daarvoor zat Juan maanden in de gevangenis wegens verzet tegen politie-identificatie in Rovereto in juni 2006. Hij en drie andere anarchisten verzetten zich tegen agenten die hen in het bureau trachtten op te brengen. Versterkingen werden opgeroepen en politiemannen sloegen en schopten er vervolgens op los. Een van de agenten sloeg een anarchist in het gezicht met een zaklantaarn. De anarchisten lieten zich daarop niet onbetuigd. Ze agenten moesten zich bij de eerste hulp laten behandelen, een politiewagen werd beschadigd.

Juan kreeg negen maanden celstraf voor dit akkefietje. In een verklaring vanuit de gevangenis beschreef hij en zijn vriend Mike hun verzet als een daad van solidariteit met immigranten die ook met dergelijke identificatiesessies worden geconfronteerd maar dan onder de dreiging het land te worden uitgezet.

Eind september schortte een rechter de straf van Juan op onder de voorwaarde dat hij in een andere stad zijn verblijf zou kiezen en daar moest blijven. Hij vertrok daarop naar Spanje, waar hij dus werd gearresteerd.

Juan behoorde ook tot het viertal anarchisten die in Rovereto in januari 2006 werd gearresteerd wegen het pikken van de olympische vlam. Een actie die later in de rechtbank door een van de gearresteerde anarchisten, Massimo, in verband werd gebracht met de uitbuiting van immigranten die werkten aan de met de Olympische Spelen verbonden. Hoge snelheidslijn TAV.

2 Reacties


Wow, wat een gozer hee! Weet natuurlijk verder niks van hem, maar bovenstaande klinkt wel echt strak. Petje af daarvoor.
Heeft iemand bajes adres waar je hem kunt schrijven?

zei: AKO op 18/06/2007 om: 13:50u

Volgens laatste gegevens:

Juan Antonio Sorroche Fernández

Casa Circondariale Ctr.
Castrogno 64100
Teramo
Italië

Voor de zekerheid: Juan is een Spaanse anarchist die (mede) door de Italiaanse politie is gearresteerd in Spanje en vervolgd wordt in Italië.

zei: Prul op 19/06/2007 om: 12:37u


Powered by Greymatter