Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/13/2007: "Stakingen in verscheidene Afrikaanse landen"

Dezer dagen zijn in zeker drie Afrikaanse landen omvangrijke stakingsbewegingen aan de gang. Het is tekenend voor de interesse voor dit werelddeel buiten Afrika zelf dat het nieuws en beeldmateriaal moeilijk zoniet niet te achterhalen is. Misschien wordt het beter naarmate de beewegingen langer duren en sterker worden. Of bij buitensporig overheidsgeweld. Misschien.

egystrijk (128k image)

Klik op meer


De grootste stakingsbewegingen sinds mensenheugenis zijn gaande in Egypte respectievelijk Zuid-Afrika. In het eerstgenoemde land zijn gehele industriële sectoren stilgelegd. Maar het nieuws is verbrokkeld en er is zware repressie en zo goed als geen vrije pers. Voor wie geen Arabisch beheerst is er vooralsnog weinig te vinden.

Dit geldt nog sterker voor Guinea, waar naar men zegt een afdeling van de IWW zou zijn, maar waar de berichtgeving schaars of afwezig is. Er is op grote schaal gestaakt tegen het zittende regime, dat met de staat van beleg heeft gereageerd. Vervolgens ging het leger muiten. En verder? Zoals voor alle Afrikaanse landen geldt: het voetbaleftal doet het nog...

In Zuid-Afrika is eveneens de grootste stakingsgolf in tijden (of uit de geschiedenis) aan de gang. Op veel plaatsen staakt het overheidspersoneel. De politie staakt evenwel niet en schiet met rubberkogels en traangas op postende verpleegsters. Genant is dat de grote vakcentrale COSATU officieel deel uitmaakt van de regering, terwijl de vakcentrale achter de eisen van de stakers heet te staan. President Mbeki heeft zijn leedwezen uitgesproken over het geweld - van de stakers, zegt hij. Wellicht komt in de loop van de dag of week meer nieuws of beeldmateriaal boven water over wat er in Zuid-Afrika aan de hand is.


Powered by Greymatter