Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/13/2007: "En hoe gaat het verder met Volendam?"

Het is een gerecht dat als een grote zonde loert en trekt als je er mee wordt geconfronteerd als niet-geboren vegetariër - een broodje paling. Het wordt nu een delicatesse die ongetwijfeld duur zal zijn en dus mensen zal trekken die er nu hun neus voor ophalen. En in Japan wordt het een luxegerecht. Als het dat al niet was.

300px-524px-Eel-life-circle2p (37k image)
Klik op meer

Palingen zie je tot in Scandinavische bergbeken rondzwemmen. Of zag je ze? Het is de eerste diersoort die naar Europese standaard drastisch tegen (over)bevissing beschermd gaat worden. We moeten het nog zien.

Zowel die Scandinavische paling als het spartelende beest dat een "sport"visser ophaalt aan de wallekant van de Amsterdamse gracht is geboren in de Sargassozee. Volgens dit Wikipedia-artikel is nog nooit door mensen waargenomen hoe palingen paaien (moeten we daar dan bij zijn als voyeurs? het maakt het dier evenwel geheimzinnig en dat mag best). Deel van de geheimzinnigheid is de trek van het dier over land waar dit kan (vochtige weilanden in Nederland en Belgi&eumlwink.

Voor de Franse en Spaanse kust wordt tot nu toe veel glasaal opgevist die wordt vervoerd naar China, waar de vissen worden grootgevoerd voor luxeconsumptie in Japan. De Europesepaling geglobaliseerd.
Als we dit bericht mogen geloven is dit in 2009 afgelopen. Dan pas? Wie dan leeft dan zorgt, valt te vrezen. Bescherming zal bijvoorbeeld de tijger ook niet redden, valt te vrezen.


Powered by Greymatter