Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/10/2007: "Normen en waarden uitgelaten"

Een boekje met memoires van een Nederlandse christen-anarchist heet Nakend op de fiets!. De titel belooft meer dan je krijgt van het boekje en nee, ik bedoel dit niet ranzig.

nakendfiets (58k image)

Klik op meer

Afgelkopen zondag 3 juni was er waarachtig een ranzige manifestatie in Amsterdam, met hopen naakte mensen op de fiets en in een parkeergarage. Zondagochtend vroeg, half acht, grote kans dat het gemist is door vrijwel iedereen, behalve de gelijkgeschakelde pers die er de volgende dag mee opende. Ze moeten haast onder mijn raam hebben doorgefietst maar mij is het ontgaan. Mijn tante, die een boze brief heeft geschreven aan burgemeester Cohen over waar zijn normen en waarden nu eigenlijk zijn, heeft het zeker ook niet gezien. Ja, mijn tante weet van wanten, om met Eddy Becker te zingen.
Zie, het is kunst, nakende mensen op de fiets of in een parkeergarage. Snap dat dan! Het kunstleven bloeit en wie de aanvechting heeft met niets aan te gaan fietsen kan zich hierop beroepen (lijkt mij helemaal geen prettig gevoel van onderen, maar ik ga niet uitproberen of het misschien meevalt).

Uit de kleren gaan in de vorm van een demonstratie is ook geen gloednieuwe actievorm meer. Ik was er eens bij dat een handvol studenten op de publieke tribune van de Tweede Kamer zich uitkleedde, het ging over de verlaging van de studiebeurzen als ik mij goed herinner (ik deed niet mee, ik was slechts verslaggever). De ontkleden werden snel van de tribune verwijderd en dat was dat.

Of ze in Londen gehoord hebben van die mooie kunstmanifestatie in Amsterdam - het is waarschijnlijk. Een kleine duizend mensen demonstreerden daar vanmiddag 9 juni op de fiets, de meesten (vrijwel) geheel ongekleed - om de kwetsbaarheid en het natuurlijke en groene van fietsen tot uitdrukking te brengen.
Ludiek, zo omschrijven de deelnemenden het zelf.

O ja, dat boekje Nakend op de fiets (van Albert Perdeck) - een eeuw geleden werd dat van mensen gezegd (fietsen was nog niet zo gewoon trouwens) die geen hoed droegen, of misschien zelfs geen sokken in hun sandalen. Een schandaal, een eeuw geleden. Kijk, toen wisten ze nog wat normen en waarden waren.


Powered by Greymatter