Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/09/2007: "Succesvolle blokkadeacties tegen G8 top beëindigd"

Vanochtend werden de blokkadeacties tegen de G8 in het Duitse Heiligendamm beëindigd. Opnieuw werd er ’s nachts doorgeblokkeerd.
G8stille43 (18k image)
De politie gaf toe dat deze activist een vermomde politieagent was
’s Middags namen zo’n 5000 mensen deel aan de slotmanifestatie en demonmstratie in Rostock. Vermoeid maar tevreden over het bereikte resultaat.
Klik op meer.

De nacht van donderdag op vrijdag verliep ontspannen. Zo’n 1300 mensen zouden op dat moment nog bij blokkadeacties betrokken zijn volgens de politie. Er heerste een vreedzame sfeer. ’s Ochtends vroeg liet de politie weten dat er 298 arrestanten in verzekerde bewaring waren gesteld.
G8Ontwaken99 (27k image)
Ontwaken op de weg

Enkele uren later liet Lea Voigt van Block 8 weten dat de blokkades in de loop van de ochtend opgeheven zouden worden zodat de deelnemers in Rostock aan de slotbijeenkomst kunnen deelnemen. Volgens haar zijn er op dat moment nog blokkades gaande op de oostelijke toegangsweg nabij het controlepunt Rennbahn en nabij de plaats Rethwisch. Ze verklaarde meer dan tevreden te zijn over het verloop van de acties. “We zijn er in geslaagde de G8 top op straat de gehele tijd lam te leggen. En dat was ons doel.”

Rond 11.00 uur waren de blokkades opgeheven. Slechts 50 activisten bij de Rennbahn volhardden in hun actie tot het einde van de top. De blokkade daar heeft twee volle dagen en nachten geduurd.

Greenpeace voerde ’s ochtend actie middels een luchtballon die tussen Rostock en Heiligendamm werd opgelaten. Deze werd echter boven Rostock door helikopters van de Duitse politie tot stoppen gedwongen. De twee inzittenden werden gearresteerd. De drie gewonde activisten van Greenpeace die gisteren door de Duitse politie in de Oostzee werden overvaren verlieten ’s ochtends het ziekenhuis. Ze zijn er slechts met kneuzingen vanaf gekomen.
G8Greepeaceballon6 (11k image)

Rond het middaguur verzamelden zich in de stad Bad Doberan zo’n 1500 deelnemers aan de blokkade die demonstratief door de stad trokken waarbij het verkeer lam kwam te liggen. De tocht verliep luidruchtig maar vreedzaam. De stemming is opperbest aangezien de activisten uiterst tevreden zijn over de blokkadeacties. De politie hield zich op de achtergrond. De groep wilde per trein naar Rostock vertrekken waar om 13.00 de slotbijeenkomst van de G8 critici van start ging. Twee overvolle treinen en vier bussen bleken niet afdoende om alle activisten te vervoeren.

De organisatoren van de slotbijeenkomst keken kritisch terug op de demonstratie van afgelopen zaterdag in de stad. “We hebben hatelijke beelden geproduceerd”, stelde Werner Rätz van de Demo AG. Hetzelfde verwijt uitte hij ook richting de politie. Hij merkte voorts op dat van de 80.000 demonstranten op die bewuste zaterdag er 20.000 gedurende de protestweek waren gebleven, een ‘immens aantal om van te dromen’ meende hij.

Aan de afsluitende demonstratie in Rostock tegen de G8 zouden volgens Die Welt zo’n 5000 mensen hebben deelgenomen.
G8demo06 (24k image)
Demonstratie in Rostock

Tegelijkertijd slaagde een kleine groep activisten er in het afgesloten strand nabij het mediacentrum in Kühlungsborn binnen te dringen. Daar gaven zij een protestverklaring tegen de G8 af voordat ze werden gearresteerd waarbij een aantal van hen naakt waren.
G8arrestantenstrand52 (22k image)
Gearresteerd in hun nakie...

Bij de slotmanifestatie in Rostock zouden 150 vermomde zwarte blokkers door de politie zijn ingesloten nadat ze kenbaar hadden gemaakt te demonstreren bij de bedrijfshal die als gevangenis fungeert. Slechts een van hen werd gearresteerd. Een half uur later hief de politie de insluiting op.

Toch zouden er in het begin van de avond zo’n 1000 mensen demonstreren nabij de bedrijfshal waar arrestanten vastgehouden worden om hun vrijlating te eisen. De politie was met drie waterwerpers aanwezig.

De politie gaf vandaag dan eindelijk toe vermomde agenten in burger te hebben ingezet bij de protestacties tegen de G8, ook wel stillen of ‘agent-provocateurs’ genoemd. De woensdag gegrepen agent raakte lichtgewond toen zijn identiteit in de blokkadeactie waar hij zich bevond, bekend werd en hij vervolgens aangevallen werd. Dat de agent in kwestie opdracht zou hebben gehad andere activisten tot strafbare feiten aan te zetten zouden iedere grondslag missen, aldus de politie.

Een aantoonbare leugen al was het maar omdat bij dit voorval ook de aanwezige Duitse journaliste Freia Peters van Die Welt zag hoe de in het zwart geklede man opriep om stenen te gooien. De perfect geklede man wekte meteen de achterdocht van andere demonstranten waarvan er één meteen riep dat het een stille was. Daarop renden honderden andere activisten af op de man die met stomheid was geslagen om hem helemaal verrot te schelden. Block 8 activist Henning Obens kwam daarop met zijn megafoon op de stille af en vroeg hem hoe hij heette en leidde hem vervolgens naar de politielinie waar hij achter verdween.

Later op de dag liet het openbaar ministerie in Rostock weten dat de mogelijkheden om een gerechtelijk onderzoek in te zetten tegen deze stille wordt overwogen. Dit vanwege het aanzetten tot strafbare feiten zo liet officier van justitie Peter Lückemann aan de „Hamburger Morgenpost“ weten. De politieeenheid Kavala bevestigde inderdaad het al geuite vermoeden dat deze burgeragent afkomstig was uit Bremen. Hij zou Tsjechische deelnemers aan de blokkade tot stenen gooien hebben aangezet wat de politie opnieuw ontkende.

Vandaag werd een 31-jarige man uit Stuttgart, volgens de politie een bekende uit de linkse scene van die stad, tot tien maanden onvoorwaardelijk veroordeeld vanwege landvredebreuk en zwaar lichaamsletsel. Advocaten stelden andermaal de omstandigheden aan de kaak waaronder de arrestanten dienen te verblijven. Velen zaten reeds zes dagen vast in de bedrijfshal van Siemens. ’s Nachts werden er geen dekens verstrekt maar slechts dunne isoleermatjes. Ook de gang naar het toilet bleek problemen op te leveren aangezien er steeds een agent mee moest. Advocaten kregen moeilijk toegang tot de arrestanten en vrijlatingen lieten vaak uren op zich wachten nadat ze waren afgekondigd.
G8gevangenonderkomen7 (20k image)
Het onderkomen van de arrestanten

Er zouden volgens de politie 1060 personen tijdens de G8 zijn gearresteerd.

4 Reacties


Als je in een politiecel zit moet de smeris je altijd fijn begeleiden als je iets te lozen hebt. Als het langer duurt dan het type bevalt laten ze weten: moet ik je helpen? En het wonderlijkste: ze verwachten niet dat je je handen na afloop wast. Dus je loopt naar het kraantje en dan zegt de smerisd: "Wat ga jij doen?" "Mijn handen wassen. Zou jij ook eens moeten doen af en toe." Onvergetelijk die smeris die bromde "Dat heb ik nog nooit meegemaakt" toen ik dat deed. "Dan maak je het nu eens mee."

zei: Prul op 09/06/2007 om: 12:14u

smile smile smile

oke oke oke oke oke

liefde liefde liefde

we are EvErYwHeRe....

de vijf vingers liefde

zei: henri arvon op 09/06/2007 om: 12:57u

Het volgende verslag vond ik op een blogsite van de NOS. Vond het wel een sympathiek stuk, vandaar deze copy-paste.

Grt, s.

'Duitse politie hard en irritant' 5-06-07

Door Klaas Stutje

Ik ben een student Geschiedenis van 21 jaar en woonachtig in Amsterdam. Samen met 15 vrienden heb ik enkele maanden geleden besloten om deel te nemen aan de protesten rond de G8 in het Noord-Duitse Heiligendamm. We vinden het belangrijk om een protest te laten horen op het moment dat de machtigen der aarde bijeen komen.

In de media is al veel besproken over gebeurtenissen in en rond Heiligendamm. Blijkbaar werden er 1000 politie en demonstranten gewond tijdens ongeregeldheden op de eerste dag. Wat de sfeer is onder activisten en de ervaringen zijn tijdens de demonstraties is wellicht minder bekend. Ik sta op een camping dertig kilometer van de plaats Rostock.

Ik kan niets anders dan lovend zijn over het kamp en de organisatie. Vanuit het niets is er een camping verrezen waar, naar schatting, 5000 mensen eten, slapen, wassen, internetten en vergaderen. Bovendien is dat alles gebeurd op basis van vrijwilligheid, autonomie en basisdemocratie. Het kamp is opgedeeld in wijken van 200 mensen die elke dag vergaderen en dingen organiseren.

Praktische zaken
Het gaat hierbij over acties en demonstraties maar ook over praktische zaken. Wie houdt het terrein schoon? Wie controleert de hygiene bij de toiletten? Wie onderhoudt contacten met andere wijken en wie helpt er mee bij de volkskeukens? Ons kamp, Reddelich, is een van de drie kampen in de omgeving waar rond de 20.000 actievoerders verblijven.

Over de politie ben ik minder te spreken. Op zaterdag, de dag van de massademonstratie, waren er meer dan 100.000 demonstranten op de been.
De ongeregeldheden begonnen elders dan waar ik was. Ik kan dus geen uitspraken doen over provocaties of het politie-optreden. Wel weet ik dat het er behoorlijk heftig aan toe ging, zowel bij demonstraten als bij politie.

De volgende dagen echter ben ik regelmatig getuige geweest van uiterst hard en irritant optreden van politie. De ME loopt rond in bataljons van 40 en blokkeren om de haverklap demonstratieroutes. Gisteren heb ik, in een volkomen legale demonstratie, zes uur in de kou gestaan omdat de mars van 10.000 mensen niet de oorspronkelijke route mocht lopen.

Gefouilleerd
We waren van alle kanten ingesloten door rijen ME en het was aan de aanwezige illegale immigranten, die niet opgepakt mochten worden, en aan de sfeer onder demonstranten te danken dat de bom niet barstte. Een vriend van mij is reeds zeven keer gecontroleerd en gefouilleerd en verscheidene bussen en treinen zijn "uit voorzorg" nooit in Rostock aangekomen.

Vanochtend werd ik gewekt door een laag overvliegende straaljager en er circelen voortdurend helicopters boven zowel het kamp als de demo´s. Ik herhaal nogmaals: ik ben niet te spreken over de Duitse politie en de vrijheid van demonstratie wordt lang niet altijd gerespecteerd. De komende dagen zullen verscheidene groepen trachten de G8-top te blokkeren.

zei: s op 11/06/2007 om: 12:42u

Zo'n G8 is natuurlijk een uitgelezen plaats om massaal te demonstreren; eigenlijk moet dit elke week. G8 of niet

zei: spooky op 18/06/2007 om: 19:45u


Powered by Greymatter