Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/07/2007: "Activisten zetten blokkade van G8-top voort"

Op de tweede dag van de G8-top hebben activisten de toegangswegen naar Heiligendamm opnieuw geblokkeerd. Twee blokkades werden afgelopen nacht zelfs voortgezet.
G8waterkanon05 (23k image)
Opnieuw waterkanonnen tegen vreedzame zitblokkades
De politie zette opnieuw waterkanonnen in om de demonstranten te verwijderen, maar desondanks slaagden groepen geweldloze activisten er wederom in het veiligheidshek te bereiken. De politie hanteerde niet langer de verbodszone rond het veiligheidshek, waarvan gister al afdoende was gebleken dat deze door de ordetroepen niet te handhaven bleek..
Klik op meer.

Twee blokkadeacties van gister werden afgelopen nacht gewoon voortgezet, zoals bij de hoofdpoort van de Galopprennbahn. Daar brachten zo’n 1000 actievoerders de nacht door in isolatiedekentjes waarmee ze op het wegdek lagen. Oostelijk van Heiligendamm bij Börgerende overnachten zo’n 500 demonstranten.
G8isoleermatjes01 (20k image)
Met isoleermatjes de nacht door op de weg

Er zou volgens de politie sprake zijn geweest van zware schermutselingen tussen tegenstanders van de G8 en de politie. Desondanks verklaarde de politie vroeg in de ochtend dat de situatie ’s nachts rustig was gebleven. Bij de Rennbahn bij Börgerende waren zo’n 500 demonstranten betrokken in een zitblokkade. In het ZDF “Morgenmagazin” verklaarde een politiewoordvoerder dat ingezet wordt op de-escalatie maar dat de infrastructuur van de top goed zal blijven functioneren. Toch werden er ’s nachts zo’n 300 mensen gearresteerd.

In hetzelfde programma verklaart de organisatie Attac dat ze tevreden is met de protestacties tot dusver tegen de G8 waaronder de blokkades van de toegangswegen. Het verbod van de zogeheten ‘Sternmärsche’ zal de organisatie respecteren, zo stelde Peter Wahl uit respect voor de rechtsstaat. Hij verklaarde voorts dat Attac had ingezet op verrassingstactieken en de ‘vijf vinger-strategie’. Daarmee wordt aangegeven dat een gesloten groep (een vuist) zich verspreid zodra de politie opduikt. De politie heeft vervolgens het nakijken omdat ze zich niet op kan delen.

Rond 9.30 uur werd duidelijk dat de blokkadeacties vandaag zouden worden voortgezet. Dat maakte ondermeer de woordvoerder van Block G-8, Christoph Kleine, bekend. Hij gaf aan dat er in de voormiddag een toeloop op twee blokkades zou zijn en merkte tevens op dat de acties doorgezet zouden worden zolang daartoe de kracht aanwezig zou zijn. De blokkadeacties op de eerste dag van de G8 noemde hij politiek geslaagd met zo’n tienduizend deelnemers.

Om 10.00 uur maakte de politie bekend dat er vier toegangswegen naar Heiligendamm werden geblokkeerd. De weg bij de Galopprennbahn nabij het veiligheidshek zou door zo’n 500 activisten worden geblokkeerd. Een zelfde aantal zou een zitblokkade uitvoeren bij Börgerende. Ook de snelweg 105 in Bad Doberan zou afwisselend wel en dan weer niet geblokkeerd worden. Daarbij werden in totaal 100 mensen gearresteerd. Ook tussen Kühlungsborn en Rostock zaten demonstranten op de weg. Over de hele linie hadden de acties een vreedzaam karakter. De politie gaf te kennen de weg slechts vrij te maken indien dit nodig was voor (politie)transporten en reddingswerkzaamheden.

Na het middaguur zette de politie evenwel op verschillende plekken waterkanonnen in om blokkades op te heffen. Zo werden bij Hinter Bollhagen zo’n 1500 demonstranten verwijderd die zich ongeveer 400 meter van het veiligheidshek vandaan bevonden. Door toedoen van het waterkanon en het gebruik van pepperspray raken diverse mensen (waaronder ook journalisten) aan de ogen verwond.
G8bollhagen06 (19k image)
Ontruiming bij Hinter Bollhagen

Een blokkade bij Steffenshagen met zo’n 2000 demonstranten trof hetzelfde lot. Desondanks blijft de stemming bij de demonstranten vreedzaam.

De situatie bij Hinter Bolhagen bleef nadien grimmig wanneer kleinere groepen demonstranten alsnog bij het veiligheidshek trachtten te komen. Daar worden ze door bereden politie vandaan gejaagd. De politie trachtte de kleine groepen in te sluiten. Daartoe worden met behulp van 20 helikopters versterkingen aangevoerd. Aan het einde van de middag is de blokkade opnieuw geformeerd en telt zo’n 2500 deelnemers. Opnieuw worden waterkanonnen ingezet nadat een vuurpijl wordt afgestoken.

Geheel anders is daarentegen de situatie bij controlepunt Galopprennbahn. Daar heerste een ontspannen situatie. Slechts een paar meter van het veiligheidshek verwijderd werd uitbundig gejongleerd, muziek gemaakt, en brachten clowns de politie aan het lachen gemaakt. Enige agenten lieten hun gezicht met zonnebrand insmeren. Het was er namelijk 28 graden.
Bij de blokkade bij Bargeshagen gingen tientallen activisten uit de kleren om zich als ‘Nackter Block’ te presenteren, een parodie op het zwarte blok.
G8naaktblok02 (10k image)
Naakt blok

Aan het einde van de middag werd vanuit de Block G8 organisatie aangegeven dat de blokkadeacties tot vrijdagmiddag zullen worden voortgezet.

Organisatoren van de blokkadeacties zijn vandaag in gesprek geweest met de politie over de twee ‘agent-provocateurs’ die gisteren werden ontmaskerd in de rijen van de activisten. Henning Obens van Block G8 verklaarde dat wanneer de politie de inzet van de vermomde stillen zou ontkennen foto’s van het tweetal vrij zouden worden gegeven om identificatie mogelijk te maken. Vermoed wordt dat het tweetal afkomstig is uit Bremen. Ze werden herkend door activisten uit deze stad. Politiewoordvoerder Axel Falkenberg verklaarde dat hij ‘het voorval niet kon bevestigen’ en deed het verhaal af als poging om de politie in een kwaad daglicht te stellen!

In Rostock vond vanmiddag een demonstratie plaats bij het gebouw dat door het bedrijf Siemens ter beschikking is gesteld om dienst te doen als gevangenis. Er zijn inmiddels 1020 arrestaties verricht waarvan 196 nog vast zitten. Ze zijn ondergebracht in stalen kooien van 20 vierkante meter waar zo’n 20 tot 30 arrestanten in dienen te overnachten op matten. Aan de bovenkant zijn de kooien met netten afgesloten. Douchen en bewegen is onmogelijk en het licht blijft 24 uur per dag aan. Pers wordt geweerd.

Voorts deden zich bij een supermarkt in Rostock schermutselingen voor met extreem-rechts. Daarbij werden 120 personen gearresteerd.

G8-greenpeace-boot27 (12k image)
Politie vaart gewoon over Greenpeaceboot heen wat drie gewonden tot gevolg had

1 Reactie


De geruchtenstromen en desinformatie zijn hier gigantisch, zowel in de media, vanuit de politiewoordvoerders als ook onder de activisten. Elk verhaal dat je hier 'van horen zeggen' krijgt, moet je minstens driedubbel checken en zelfs dan weet je nog niet veel zeker.

Indrukwekkend vind ik hier de poging om zo'n groot kamp op basisdemocratische wijze te laten functioneren, wat natuurlijk moeilijk is maar toch redelijk lijkt te gaan. Wel hoorde ik kritiek over het soort mensen wat zichzelf naar voren duwt als gedelegeerde naar de grote vergaderingen - de verschillende barrio's zouden zich meer bewust moeten zijn om gedelegeerden te sturen die een betere afspiegeling geven van wat er zoal leeft aan ideeen en meningen, ipv de opgewonden standjes die zichzelf aanbieden.

Overigens is hier in de linksburgerlijke pers (junge Welt, TAZ) vandaag ook aandacht voor het verschijnsel politie-provocateurs - er is er een ontdekt bij een blokkade, gefotografeerd en overhandigd aan de eigenaren (d.i. de smeris). De provocateurs probeerden een groepje Tsjechische anarcho's op te hitsen om de politie aan te vallen.
Verder alles goed, gisteren mooie wandeling gemaakt naar 13de eeuws bakstenen kerkje binnen het veiligheidsgebied, kortom: de verdwaalde toerist uitgehangen. Je raakt dan voortdurend in de meest surrealistische situaties, zoals tussen de inderhaast opgeworpen barrikades van boomstammen en omgetrokken jachthutten, midden in het bos. Of in zo'n grappig kerkje met middeleeuws stenen doopvont met mooie reliefs, vriendelijk ontvangen door zo'n mevrouw van de evangelische Kirche die kennelijk wel met de protesten sympatiseert, ons de toren laat beklimmen (een stoffige bouwval, niet goed met mijn hoogtevrees) en alle passanten water aanbiedt. Prachtig natuurgebied, dan weer een schijnbaar verloren info-punt van de G8-protesten met autonoom spandoek, je tas wordt doorzocht bij een checkpoint van de smeris, je ziet plotseling dwars door de korenvelden de sporen van een massa die zich richting de poorten van Heiligendamm bewogen heeft. Nog steeds voortdurend helicopters in de lucht, er raast weer een kolonne smerisbussen voorbij met zwaailichten, nog wat waterkanonnen, gejoel en gejuich van demonstranten in de verte. En dan is het weer rustig, de vogels fluiten, klaprozen korenbloemen, enz.
Vanavond terug naar Berlijn.
Tot zover,
S

zei: S. op 08/06/2007 om: 13:21u


Powered by Greymatter