Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/06/2007: "Ruim tienduizend activisten blokkeren G8-top in Duitsland"

Vandaag hebben ruim tienduizend mensen deelgenomen aan de blokkadeacties van de G-top in het Duitse Heiligendamm om de bijeengekomen ‘wereldleiders’ duidelijk te maken dat ze ongewenst zijn.
G8heiligendamm01a (19k image)
Duizenden activisten trekken velden door om de G8-top te blokkeren
Vroeg in de middag waren alle toegangswegen naar de topbijeenkomst geblokkeerd en had de met duizenden manschappen aanwezige politie veelal het nakijken.
Klik op meer.

De activisten waren al vroeg in de ochtend op pad gegaan om de start van de top te vertragen. Om naderbij de plaats te komen waar de regeringsleiders van de acht belangrijkste industriestaten zich zouden treffen, werden politieversperringen omzeild. Ook speciale objecten werden geblokkeerd zoals de spoorbaan waarover de aanwezige journalisten naar het hotel zouden worden vervoerd. Dat gold ook voor de snelweg rond het het vliegveld Rostock waar deelnemers aan de G8 zouden arriveren. De journalisten zouden uiteindelijk met boten over de Oostzee naar het hotel worden vervoerd.
G8-heiligendamm_map416 (22k image)

Ondanks de inzet van waterwerpers en traangas wisten de duizenden activisten al rond het middaguur het verboden gebied van de veiligheidszone van de G8-top te bereiken alsmede het 12 km tellende hekwerk waarmee het hotelcomplex van de buitenwereld is afgescheiden. Ook daar werden vervolgens waterkanonnen ingezet om de activisten te verdrijven. Massale inzet van helicopters moest de politie in staat stellen om overzicht in het immense gebied te behouden als ook om manschappen te vervoeren.

Rond 15.00 uur stond een groep van 5000 demonstranten tegenover een angstige kleine politietroep van 200 manschappen bij het hekwerk, zo bericht Die Welt. De activisten stelden zich vreedzaam op maar zouden volgens de aanwezige journalist in staat zijn geweest door het hekwerk heen te breken indien ze agressief zouden zijn geweest. Een half uur later berichtte de politie dat Heiligendamm niet meer per weg bereikbaar is, een situatie die overigens niet van lange duur is, aangezien één van de blokkades door toedoen van de politie werd opgeheven. Daarbij werden hoofdzakelijk waterkanonnen ingezet.
g8270820g (20k image)

Vroeg in de avond werd door 'autonomen' een poging ondernomen het hekwerk omver te krijgen. Bij het blokkadepunt Galopprennbahn werd een stille in 'autonomenoutfit' aangevallen nadat deze door verschillende activisten als politieman was herkend. Leden van de 'nooddienst' van de activisten wisten de man vervolgens de blokkade uit te gooien en verdere escalatie van de situatie te voorkomen.

Bij de blokkade van de hoofdpoort van het hekwerk werd een andere agent-provocateur die oproept tot het gooien van stenen uit de blokkade verwijderd. De man verdween achter de politielinies, waarna ook hier de situatie de-escaleert. (Hulde aan de activisten die dergelijke ratten weten te ontmaskeren!) Daarna provoceerde de politie met waterwerpers en een ontruimingsvoertuid de blokkeerders die zich vreedzaam opstellen.

De politie meldde rond 21.00 uur dat twee blokkades waren beëindigd. Daar zouden 141 personen bij zijn gearresteerd. In Börgerende zou een blokkade van 70 mensen vrijwillig zijn stopgezet. Verder zouden er voor andere vergrijpen 24 activisten zijn gearresteerd.

Tot slot gaf de politie te kennen dat het anti G8-kamp in Rostock door enige manschappen is bezocht vanwege een niet nader omschreven akkefietje. Agenten zouden het kamp zijn binnen getreden en er weer zijn uitgelopen. Volgend de kamporganisatie is het kamp omsingeld en wordt iedereen die het kamp binnentreedt en verlaat onderzocht.

Vandaag vonden in Rostock ook diverse processen plaats tegen activisten die zaterdag bij de rellen in deze stad werden opgepakt. Voor het gooien van stenen werden onvoorwaardelijke straffen uitgedeeld tot maar liefst 10 maanden.

2 Reacties


Nog even een berichtje uit actiekamp Reddelich, tussen de Duitse vakbondsjeugd, de Europese Groene jongerenorganisaties en de Hare Krishna's. Het lijkt er evenwel op dat een kleine minderheid hier min of meer libertair georienteerd is.
Inmiddels twee nachten achter elkaar op onchristelijke tijden uit m'n tent gehaald wegens alarm, vanwege politiedreiging. Veel helicopters en eindeloze kolonnes politiebussen.

Om toch nog even terug te komen op de demo van afgelopen zaterdag. Er hangt hier een niet ondertekende persverklaring die waarschijnlijk van het kamp afkomstig is. Hierin wordt gereageerd op de uitlatingen van ATTAC na zaterdag. Zo heeft ATTAC aangekondigd nauw met de politie te zullen gaan samenwerken en moedwillige wetsovertreders aan te zullen wijzen (Junge Welt, 5 juni). Ook vergeleek ATTAC de rellen van 2 juni met de pogroms die in 1992 drie dagen lang in Rostock werden gehouden, waarbij de politie beweerde niet op te kunnen treden tegen het racistische geweld tegen een asielzoekerscentrum (ik kan me de tegendemo van destijds toevallig nog herinneren: toen was de politie plotseling wel massaal aanwezig - wat mij betreft verdienen ze nog steeds een stevig pak slagg voor die ongein). Die laatste vergelijking is echt te absurd en walgelijk voor woorden!!!
Tot slot: ATTAC wil voortaan mensen die in het zwart gekleed zijn uitsluiten van de openbare protesten.
In de persverklaring vraagt men zich af waar ATTAC het recht vandaan denkt te halen om al dit soort bullshit te debiteren en wordt iedereen opgeroepen om zich in het zwart te kleden.
Tot zover. Groeten,
S.

zei: s. op 07/06/2007 om: 09:30u

Een kleine doch niet onbelangrijke correctie: ik wilde schrijven dat het erop leek dat een kleine MEERDERHEID in het kamp min of meer libertair georienteerd was. Dan heb ik het uiteraard alleen over het kamp in Reddelich en echt zeker weten doe ik het ook niet - het kan ook een zeer grote minderheid zijn geweest. Het aantal tijdelijke bewoners van het kamp moet ergens tussen de 5000 en de 9000 hebben gelegen (zeker als je alle mensen meetelt die ook maar een nacht of een paar dagen aanwezig waren).

zei: s. op 09/06/2007 om: 13:17u


Powered by Greymatter