Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/04/2007: "John Zerzan houdt lezing in Amsterdam"

De bekende Amerikaanse publicist en anarchist John Zerzan komt naar Amsterdam voor een lezing.
Johnzerzan (13k image)
John Zerzan
John Zerzan is een boegbeeld van het Amerikaanse Primitivisme. Hij is de auteur van onder meer "Future Primitive" (1994) en "Twilight of the machines" (komt uit in 2007) en behoorde tot de redactie van het tijdschrift "Green Anarchy".
Klik op meer.

Hij is vooral bekend omwille van zijn visie op 'beschaving' (= het toppunt van vervreemding) als onderdrukkend en zijn teruggrijpen naar prehistorische levenswijzen als inspiratiebron voor een vrij leven.

Zerzan ziet het 'primitieve' als niet-vervreemdend, wild (dus vrij), niet-hiërarchisch, speels en sociaal
egalitair; in tegenstelling tot het 'beschaafde', de 'civilisatie', die hij beschouwt als vervreemd,
gedomesticeerd (en dus tot slaaf gemaakt, onderdrukt), hiërarchisch georganiseerd, bezeten door werk en sociaal discriminerend. Zerzan pleit voor een "toekomstige primitief/primitieve toekomst" ("Future
Primitive"), voor een radicale reconstructie van de maatschappij gebaseerd op een verwerping van de
vervreemding en van technologie en een omarming van het wilde.

In zijn recent werk spreekt Zerzan zich uit voor een post-links anarchisme waarbij hij betoogt dat
anarchisten met links zouden moeten breken.

Zerzan schrijft zelf waarover hij het in Amsterdam zal hebben: "Modernity/mass society has turned out to a disaster, a wasteland, a swindle. The crisis deepens at every level or sphere of life. Everyday life is
plundered just as much as the physical environment. Technology has replaced the texture or fabric of
living with that of a disembodied, desolate techno-culture characterized by depression, anxiety,
stress, isolation. Postmodern cynicism is another way to describe the reigning ethos, accepting all of toxic Progress. How did this happen? How deep are the roots of this collapsing world? Is a total break with all of it not required? Is the Left not one more obstacle, in its monumental, historical failure? More and more do people know or at least sense that a paradigm shift is urgently needed. This is our hope. A vision and critique that questions all the old assumptions, drawing on the emptiness felt by everyone, drawing on the ageless millennia of life outside of civilization, daring to pose the vista of dismantling all this that imprisons and strangles us!”

De avond vindt plaats op dinsdag 12 juni in Amsterdam in de Molli (van Ostadestraat 55hs). Om 19.00 uur wordt er een maaltijd geserveerd waarvan de opbrengst voor de Greenscare gevangenen in de VS is. de lezing start om 20.30 uur.

De avond wordt georganiseerd door GrooenFront! Amsterdam i.s.m. Anarchistische Groep Amsterdam/de Vrije Bond.

12 Reacties


hij is ook in gent geweest. de lezing was op zich nogal ,euh, bondig en erg veel concreet heb ik er niet gehoord. de daaropvolgende discussie was wel interessant

zei: jagua op 04/06/2007 om: 23:00u

Dit soort discussies zijn er al eerder geweest.

Het lezen alleen al om
Niet met links verder te gaan en anarchisten moeten met links breken is schokkend.

Want wat blijft over.
Rechts natuurlijk.
Dat is wat dit soort mensen willen en zo blijft de ongelijkheid en andere problemen waartegen hij zegt te strijden intact en kunnen we weer rustig slapen.
Of toch niet!

Uit het bovenstaande stuk:

"prehistorische levenswijzen"
"omarming van het wilde"
"Is the Left not one more obstacle, in its monumental, historical failure?"

Mijn reactie:

Prehistorische levenswijzen
hebben we niet nodig want daar hoort ook en prehistories systeem van slavernij,vrouw in de keuken en niet gelijkwaardig aan de man bij.
Problemen worden met grof geweld opgelost.
We gaan op deze manier direkt naar een feodaal en extreem hierarchies systeem.

omarming van het wilde oftewel terug naar de natuur of natuurwetten.
Met natuurwetten kun je alles rechtvaardigen.
Dit is allemaal rechtstreeks uit de koker van Groen(extreem)rechts
en daar wil hij ons blijkbaar hebben.
Oh ja! De homo's en gehandicapten hebben het zeker weer gedaan net als
als vroeger toen het uitroeien van anders-levenden en anders-denkenden enz heel normaal was.

"Is the Left not one more obstacle, in its monumental, historical failure?"
Links is inderdaad een obstakel voor rechts en dat is nu net de bedoeling.
Links is geen historische fout maar links moet meer en beter onderzoek doen naar hoe dingen echt in elkaar zitten en beter netwerken met de rest in de wereld.

Met techniek hoeft niks mis te zijn als er maar verandwoordelijk mee omgesprongen wordt.
Techniek moet niet alles kapotmaken maar gedeeld worden met iedereen.
Het moet dus iets opbouwends zijn oftewel het moet iets zinnigs toevoegen waar we allemaal wat aan hebben.
Kortom het gaat niet om
de techniek maar om hoe je het gebruikt.
En met het milieu moet je ook rekening houden als het om deze dingen gaat.

Er zijn wel meer mensen en groepen geweest die hebben geprobeert om anderen bij hun (extreem)rechtse kamp te krijgen:
Tim Mudde (nationaal anarchisme)
Hr van Empel van Groenrechts in het verleden.
New Age groepen.
En nu John Zerzan van Green Horror.
Er zijn er vele meer.

Wees waakzaam!

zei: Rood alarm ledje op 05/06/2007 om: 01:18u

Zerzan zal vast niet voor rechts kiezen, ik vermoed eerder dat dit over het graf heen nog even een knauw tegen Murray Bookchin is. Toch ben ik geneigd Rood alarm ledje verder gelijk te geven.
Buiten de arbeidersbeweging in de breedste zin van het woord is anarchisme niet meer dan een gedachtenspeeltje. En ik vrees dat dit bij Zerzan ook het geval is. En zijn die sofa en die schemerlamp op de foto van hemzelf? Foei....

zei: Prul op 05/06/2007 om: 09:32u

Gezien de rabiate afkeer van alle technologie kunnen we alleen maar hopen dat bij zijn terugkeer de motoren van de lijnvlucht het begeven en dat deze primitivist in zee stort. Dat is alvast één mond minder te voeden door de toekomstige jagers-verzamelaars. Toegegeven, er blijven dan nog een paar miljard overtollige mensen over, maar voor een ex-linkse anarchist kan en mag een kleinschalig begin geen probleem vormen. Neen, John is helemaal niet inconsequent omdat hij per vliegtuig het einde van de beschaving komt propageren. Vurig hopend op een mooie crash, wacht hij niet langer op de massa maar begint er zelf aan. Goede vlucht moedige John. Dag. We zijn je dankbaar!

zei: Flip op 05/06/2007 om: 11:30u

john zerzan van groen rechtse sympathieën beschuldigen lijkt mij nogal voorbarig. in gent werd er ook een opmerking gemaakt over het feit dat hij met het vliegtuig naar hier was gekomen en dergelijke. zijn antwoord was dat het hele kapitalistische systeem met zijn verdomde technologie ons verplicht er deel van uit te maken of zoiets. maar dat we er wel tegen moeten strijden. nou ja, veel mensen moesten daar wel even bij fronsen. ik raad jullie aan naar zijn lezing te gaan en hem jullie (terechte)kritische vragen zelf te stellen. het probleem dat hij aankaart (technologie die altijd maar verder en verder gaat en zo de mens meer meer vervreemd) is volgens mij wel correct. de zogenaamde oplossingen of alternatieven die hij biedt veel minder!

zei: jagua op 05/06/2007 om: 14:41u

En zal John Zerzan in zijn jagers/plukkers en verzamelaars samenleving dan jagen op 'vegetarische dieren (?)' en gebruik maken van 'veganistische producten van dieren (?)'? gegroet

zei: bart-beluik op 05/06/2007 om: 16:17u

trouwens, wat dat loskoppelen van de linkerzijde betreft: zerzan zegt dat links systematisch het gevaar van technologie heeft genegeerd ,net zoals de problemen met overbevolking trouwens. daar heeft hij volgens mij gelijk in. nu ja, voor een bepaald deel van link welteverstaan. sociaal democraten voorop maar ook marxisten natuurlijk. marx was een op en top 19e eeuws denker die de industrialisatie, technologie en vooruitgang bewonderde. en ook vandaag blijft dat voortleven bij commies, zoals die trotskist die me onlangs verklaarde dat het kapitalisme veruit het meest productieve systeem ooit is en dat dat er goed aan is, daarom is het noodzakelijk eerst langs kapitalisme te passeren en dan pas over te gaan naar communisme. het komt er volgens hen opaan dat de productiemiddelen in handen komen van de arbeiders en dan zal alles wel goed komen. da's onzin natuurlijk!als alle mensen op deze aarde een zelfde hoge levensstandaard krijgen als de westerse gemiddelde mens dan is de wereld op een twee drie naar de kloten. dat kan de aarde gewoon niet aan. natuurlijk moet het volk de middelen in handen krijgen en moet er materiele gelijkheid zijn over heel de wereld, maar dan zullen wij het wel met minder moeten doen (meteriele middelen en technologie zoals mobiele telefoons)!!!
zerzan maakt wel een grote fout: het zijn net de anarchisten die de verdere industrialisatie aanklagen. we gaan niet, zoals de belgische trotskisten, alleen maar roepen dat er meer werk moet zijn! maar wil dit zeggen dat wij daarom minder 'links' zijn en dat wij ons daarom van 'links' moeten afkoppelen? natuurlijk niet!

zei: jagua op 05/06/2007 om: 18:35u

Maar er zijn toch al wat anarchistische/libertaire techniekcritici geweest voordat Zerzan het licht zag: Jacques Ellul, Lewis Mumford en - jawel, let op mensen, daar komt hij, niet te geloven, maar toch: Murray Bookchin. (En veel meer mensen nog). Het is wel degelijk goed, na te denken over het niet-neutrale karakter van technologie. Dat is iets anders dan afwijzen van alle technologie. Enfin, hij is er nu al in geslaagd het een en ander los te maken dus die avond zit gebeiteld, neem ik aan.

zei: Prul op 06/06/2007 om: 12:37u

@Rood Alarm Ledje: schrijft: "Met techniek hoeft niks mis te zijn als er maar verantwoordelijk mee omgesprongen wordt.
Techniek moet niet alles kapotmaken maar gedeeld worden met iedereen.
Het moet dus iets opbouwends zijn oftewel het moet iets zinnigs toevoegen waar we allemaal wat aan hebben.
Kortom het gaat niet om
de techniek maar om hoe je het gebruikt."

Hihihihi. Dit argument gebruikt zo'n beetje elke wetenschapper. De 'grap' is nu juist dat de wereld naar de kloten is geholpen dankzij de winstgevende technologische toepassingen op het gebied van energie, veiligheid, militarisme, communicatie, exploitatie, manipulatie, etc. Kortom, techniek is het speeltje van het kapitalisme, de economische machthebbers, die per definitie niet in staat zijn om er verantwoord mee om te gaan omdat hun filosofie gegrondvest is op exploitatie, dood en verderf.

Nou jij weer, Rood Alarm Ledje... huilen

zei: vikkie op 06/06/2007 om: 10:54u

nou, dat wordt vast een goede discussie-avond. ik hoop wel dat mensen het een beetje van een respectvol niveau kunnen houden ipv makkelijke afkrakende en denigrerende opmerkingen. Je kunt het ergens niet mee eens zij, zelfs hartgrondig mee onneens maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je met modder moet gaan gooien. Ook het flauwe gezeur over het gebruik van technologie door primitivisten is natuurlijk te kinderachitg voor woorden; we vragen een anti-kapitalist zelden waarom ze dan wel geld gebruikt of in loonarbeid is. Of wel soms..? Nou dan!

Ik heb zelf meerder problemen met de de filosofie van Zerzan, zoals zijn utpische visie van een soort van steentijdperk leven of het zeer individualistische karakter van zijn denkbeelden. Desalniettemin is het idee dat de zogenaamde 'beschaving' zeer destructief is voor mens en natuur en de basis is van vele problemen een terechte analyse, die meer aandacht zou mogen hebben binnen anarchistische kringen.

O ja, en ik noem mezelf ook liever niet 'links', omdat het een nogal uitgeholde term is, en het is toch interessant als iemand eens verder kijkt dan de geijkte verdelingen? Jezelf niet met 'links' identificeren hoeft niet te betekenen dat je rechts bent, Een vreemde, rechtlijnige gedachte.!

Dan tenslotte; met het wilde en primitieve bedoeld zerzan uiteraard niet dat de 'vrouw terug moet naar het aanrecht' enzovoorts. Er zijn genoeg volkeren geweest (helaas bijna allemaal uitgeroeid door de 'westerse beschaving', die op zeer gelijkwaardige, collectieve manieren leefden, samenlevingen waar de dingen georganiseerd waren op een 'anarchistische' manier (alleen noemden ze dit uiteraard niet zo). Ook houdt het primitieve niet in terug naar de feudale tijdperk, dit is ook een vorm van de beschaving die zerzan verwerpt.
Ook de opvatting dat homoseksualiteit in het dierenrijk niet zou voorkomen of niet natuurlijk is, een idee dat meer zegt over de schrijver dan over de opvattingen van zerzan...

zei: zwartgeblakerd op 06/06/2007 om: 16:10u

Met modder gooien naar primitivisten... moet ik dat letterlijk nemen? Lijkt me namelijk wel gepast!

zei: x op 06/06/2007 om: 18:55u

Voor de mensen die de docu “Surplus” met Zerzan nog niet kennen/hebben gezien, raad ik aan deze voor de lezing te kijken.

Over die trotskist die door jagua genoemd werd (die het kapitalisme als veruit het meest productieve systeem zag waardoor het noodzakelijk zou zijn eerst het kapitalisme uit te bouwen); naar mijn idee stellen deze types kapitalisme en industrialisatie aan elkaar gelijk, historisch besef van slechts ±250 jaar. Zo houden ze het juist in stand, terwijl ze blijven wachten op economische crises en massastakingen. Lijkt mij teveel op die rampzalige tweestadia theorie van ene Jozef S. met haar centralisme.
Het kapitalisme bestond natuurlijk al veel langer, en in vele verschijningsvormen (mercantilisme, later het liberalisme etc.) en niet alleen in het Westen waar de industrialisatie begon, o.a. vanwege de kapitalistische denkwijze aldaar, dat wel natuurlijk. In ieder geval: het grootschalige gebruik van machines en technologie (en het daaruit vloeiende ontstaan van een arbeidersklasse) impliceert natuurlijk nog geen kapitalistische handelswijze.

En over Zerzan, waarom zouden mensen eenvoudige danwel geavanceerde technieken/industrie niet in hun voordeel kunnen gebruiken op een verantwoorde wijze, zonder schade aan mens, dier en milieu? Ik zie technologie als een stok: het is naar mijn idee toch echt een neutraal middel, het kan negatief of positief gebruikt worden. Waarom zou het niet ons speeltje kunnen zijn? Zie het enorme positieve en stimulerende effect van nieuwe technieken als internet/mobiele telefonie voor het opbouwen en onderhouden van sociale netwerken/bewegingen (bv. opkomst indymedia Seattle ‘99). Een ander goed voorbeeld is dat complexe systemen als een energiecentrale nu door slechts enkele mensen gerund kunnen worden waardoor de managers/white collars overbodig zijn, al willen ze je graag het tegendeel doen geloven (zie “The Takeover”).

zei: Arjan op 11/06/2007 om: 14:19u


Powered by Greymatter