Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/04/2007: "2 juni 2007, Rostock"

Gisteren 2 juni demonstreerden meer dan vijftigduizend mensen tegen de conferentie van de G8 van volgende week. Het algemene motto: "Make capitalism history".

rostock2007 (117k image)

Kli op meer

Deze alleszins toe te juichen leuze (en dit alleszins toe te juichen streven) werd in het algemeen vastberaden maar vreedzaam tot uiting gebracht. Er waren evenwel vechtpartijen in de marge, met het zwarte blok. Ooggetuigen stellen dat de politie begonnen is met simpelweg op de randen van de demonstratie in te hakken en zwartblokkers op te jagen tot op een concert na afloop van de demonstratie, waarbij velen in elkaar werden geslagen en gearresteerd.
De staatsmedia spreken van het gewelddadigste treffen in jaren in Duitsland. Twee juni heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden - er viel evenwel geen dode.

rotschwarzros (147k image)
Een vertrouwde vlag...

2 Reacties


Groeten uit Berlijn, alwaar ik na een lange rondreis even bij vrienden ben neergestreken om eens goed te douchen, m'n kleren te wassen en wat uit te rusten.

Hierbij even een kleine correctie op de berichtgeving van indymedia.nl over de demo van afgelopen zaterdag in Rostock. Volgens de redactie van indymedia viel het wel mee met de rellen en zou het allemaal zijn opgeblazen om de protesten te kunnen criminaliseren ofzo. Ook beweert men dat er maar een auto in vlammen is opgegaan.
Daar is dus allemaal geen woord van waar. Misschien denken die lui dat het allemaal wel meevalt als zij dat zo opschrijven op hun site, alsof ze een soort linkse Telegraaf zijn ofzo, maar hier in Duitsland ziet de wereld er toch echt heel anders uit. Er zijn wel degelijk meerdere auto's in vlammen opgegaan en er is loeihard gereld door twee grote autonome blokken van in totaal circa 2000 mensen. In de rechtse pers wordt hier geschreven dat de relschoppers vooral Italianen, Grieken en Nederlanders waren (waarbij zelfs de internationale fietskaravanen werden vermeld, wat totale onzin is), volgens de linkse pers waren het echter vooral gewoon Duitsers. De grote organisaties die de demo op poten hebben gezet, zoals Attac en andere halfzachte NGO's, hebben zich inmiddels luid en duidelijk van de autonome gewelddadigheden gedistantieerd en hun begrip voor het politieoptreden uitgesproken.
Volgens de smeris zijn er bijna duizend gewonden gevallen, wat wel enigszins overdreven zal zijn - 500 en nog wat aan de kant van de demonstranten en 400 en nog wat aan de kant van de smeris. De meeste gewonden aan de kant van de smeris zouden zijn gevallen door hun eigen traangas (de sukkels, hahaha!). Ook zouden er zo'n 150 mensen zijn opgepakt.
De rellen hebben hier stevige discussies uitgelokt. Je kunt geen infoladen binnenlopen of er wordt wel gesproken over vragen als: maken de rellen het de acties van later in de week niet moeilijker, zo niet onmogelijk, de meerderheid van de demonstranten kwam niet voor een stevige rel maar voor een vreedzame demo, men schrikt op deze manier potentiele demonstranten af enzovoorts. Belangrijke discussies uiteraard, die ook voortdurend gevoerd moeten worden. Met valse berichtgeving en 'leugentjes om bestwil' worden zulke discussies van het begin af aan onmogelijk gemaakt.
Zelf heb ik weinig tot niets van de rellen gezien maar wel met verschillende betrouwbare ooggetuigen gesproken die de verhalen in de media grotendeels bevestigden. De demo zelf trok zo'n 50.000 tot 60.000 mensen en vond ik vreselijk saai tot stront-irritant. Het is namelijk niet echt mijn ding om eingekesselt te worden tussen de gerecyclede stalinisten en trotskisten. Overigens apen de stalinistische jongerenorganisaties zoals de SDAJ grotendeels oude autonome demo-spelletjes na, inclusief de outfits, de muziek (Ton Steine Scherben usw) en dingen zoals met z'n allen even een minuutje stilstaan om dan honderd meter te kunnen rennen. Nuja, hetzelfde soort copieergedrag als wat de nazi's hier vertonen... De ideologieen die ze verspreiden zijn werkelijk net zulke bouwvallen als de ruines van oude fabrieken waar we tussen liepen. Verder het meest onmogelijke spectrum van groepen en groepjes, de een nog enger en sectarischer dan de ander, NGO's, vakbonden en politieke partijen. Al met al een groot spektakulair festival van linkse vervreemding. Veel mensen met voorbedrukte spandoeken, vlaggen en borden, gelukkig ook nog wat mensen die zelf thuis wat in elkaar hadden geknutseld, om te laten zien dat nog niet alle individuele creativiteit is vernietigd.

De rellen kan ik slechts als een lichtpuntje in al deze ellende zien, hoewel die ook het risico in zich hebben om slechts een leeg ritueel te worden. Het was voor mij al voor mijn vertrek naar Rostock de vraag of de werkelijke en noodzakelijke sociale strijd die gevoerd moet worden, nog bij dit soort gelegenheden de kans heeft om de kop op te steken, of dat deze gebieden inmiddels volledig bezet zijn door contrarevolutionaire ideologieen. Dat blijft voor mij na afgelopen zaterdag de vraag, ook als ik dinsdag naar Rostock terugkeer. Om Guy Debord te citeren: "In de werkelijk omgekeerde wereld is het ware een moment van het onware," en dat is ook het meest positieve wat je erover zou kunnen zeggen: je ziet alleen maar kleine lichtpuntjes in een grote deprimerende troebelheid.

Ovwerigens ga ik deze correctie dus maar niet bij indymedia plaatsen, want dan loop je toch alleen maar het risico dat het weer wordt verwijderd door die malloten.

Met vriendelijke groeten aan u allen,
S.

zei: s. op 04/06/2007 om: 16:48u

Bedankt S., je bent hier ook op een veel betere en vertrouwdere plaats.
Een citaat dat te denken geeft:

...luid en duidelijk van de autonome gewelddadigheden gedistantieerd en hun begrip voor het politieoptreden uitgesproken

- Het eerste kan ik nog billijken, al hoeft het ook weer niet luid, alleen duidelijk. Het tweede nooit. Maar ja, Attac...

zei: Prul op 04/06/2007 om: 18:24u


Powered by Greymatter